Table of Contents:

  1. Hvad skete der i Pompeji i år 79?
  2. Kan man bo i Pompeji?
  3. Hvilken betydning har Vesuv for levevilkårene i nærområdet?
  4. Hvad begravede Pompeji?
  5. Hvordan er Vesuv opstået?
  6. Hvornår har Etna sidst været i udbrud?

Hvad skete der i Pompeji i år 79?

Byerne Pompeji, Stabiæ og Herculaneum var de største, kendte byer, der blev begravet ved Vesuvs udbrud 24. august år 79. Herculaneum blev ikke ramt af lava og derfor ikke ødelagt, selv om byen blev begravet i aske fra udbruddet.

Kan man bo i Pompeji?

Det menes, at Pompei havde ca. 20.000 indbyggere, en del mennesker nåede at flygte, men ca. 2000 omkom. Scavi di Pompei er naturligvis på Unescos verdensarv liste, og en af italiens største seværdigheder.

Hvilken betydning har Vesuv for levevilkårene i nærområdet?

Sagen er den, at vulkansk aske er frugtbar, når de rette forhold er til stede, først og fremmest i subtropiske og tropiske klimaegne med kraftig nedbør. Vulkanske askelag er i stand til at holde på regnvandet i lang tid, og den forvitrer let med næringsstoffer som kalium og fosfor i sig.

Hvad begravede Pompeji?

I år 79 e.Kr. forsvandt en af Romerrigets største byer med ét fra jordens overflade. Havnebyen Pompeji blev begravet under aske og sten, og alle dens indbyggere udslettet.

Hvordan er Vesuv opstået?

Vesuvs vulkantop er dannet på samme måde som den ældste Sommavulkan ved gentagne udbrud af lava og løse udbrudsmaterialer igennem mange tusinde år, har bygget vulkantoppen højere op af det udslyngede udbrudsmateriale.

Hvornår har Etna sidst været i udbrud?

Etna er 3229 meter høj og ligger på Siciliens østkyst. Det er en af verdens mest virksomme vulkaner med udbrud fra få år til 15 – til 20 års mellemrum. Seneste større udbrud var i 20.