Table of Contents:

 1. Hvor mange slags får findes der?
 2. Hvornår kom får til Danmark?
 3. Hvor lever der vilde får?
 4. Hvilken Fårerace skal jeg vælge?
 5. Hvilke får skal ikke klippes?
 6. Hvor mange maver har et får?
 7. Hvornår var Danmark størst?
 8. Hvor startede Danmark?
 9. Hvornår bliver et lam til et får?
 10. Er der mufloner i Danmark?
 11. Hvad kræver det at holde får?

Hvor mange slags får findes der?

To merinofår, væddere. Corbis Images. I Danmark findes ca. 30 forskellige fåreracer, og der importeres stadig nye racer.

Hvornår kom får til Danmark?

Fåret er et af vore ældste husdyr og er sandsynligvis kommet til landet ved landbrugets indførelse sammen med kvæget. De ældste fund af får eller ged er fra Jordløse Mose på Sjælland og er dateret til 3790 f.kr.

Hvor lever der vilde får?

De vilde får lever i forskelligartede miljøer, og har været i stand til at tilpasse sig både varme og kolde områder, f. eks. middelhavsområdet, Sibirien og Alaska. De findes ofte i dag i bjergområder.

Hvilken Fårerace skal jeg vælge?

Ved valg af fårerace skal man overveje sine muligheder med hensyn til græsning, foderproduktion, stalde og overvågning, samt hvor meget tid man vil bruge på fårene, og hvilke ønsker man har til produktionsøkonomien.

Hvilke får skal ikke klippes?

Nolana er et mellemstort kødfår med lang ryg og gode køller. Det er frugtbare dyr med gode moderegenskaber. Nolana skal ikke klippes - de fælder selv.

Hvor mange maver har et får?

Fårets fire maver Fåret er planteæder og drøvtygger ligesom koen. Dyr med fire maver kalder vi drøv- tyggere. Når får spiser sluger de planterne uden at tygge dem først.

Hvornår var Danmark størst?

Da Danmark var størst Ifølge Michaels Bregnsbo, lektor i historie på Syddansk Universitet, er det dog relativt nemt at udpege, hvornår Danmark var størst. Annonce: »Det må have været i Kalmarunionens tid fra 13, omend der var perioder, hvor unionen eksisterede mere på papir end i virkeligheden.

Hvor startede Danmark?

Hvornår blev Danmark til? For de tidlige danske historieskrivere gik riget tilbage til den fjerne sagntid, da deres historier begynder. I modsætning til i mange andre lande berømmes ingen historisk kendt konge for at have skabt det rige, som omkring midten af 900-årene omtales på de to kongelige runesten i Jelling.

Hvornår bliver et lam til et får?

Får/gimmerlam bliver kønsmoden når de er 6- 8 måneder og vædderen lidt før, når han er 4 – 6 måneder. Hun kommer i brunst for hver 17 dag indtil hun er blevet ilæmmet/bedækket. Får er drægtige i 5 måneder og får normalt 1-2 lam. Så sæt vædderen til fårene i oktober, november og du får påskelam.

Er der mufloner i Danmark?

Muflon (Ovis musimon) Muflonen er et bjergfår, der er indført i Danmark som vildt til dyrehaver forskellige steder i landet. Dens vægt ligger på 40-50 kg, hvor vædderen er størst. Skulderhøjden er 80-120 cm.

Hvad kræver det at holde får?

Specielt er det vigtigt at have en ”rar” vædder. Man skal synes om de får man anskaffer – synet betyder meget. Skal de være lette/ tunge/ langbenet osv. Især i børnefamilier er det ikke til at bære, hvis der er problemer med læmninger, dødfødte lam, svage lam.