Table of Contents:

  1. Hvor stor er Månen sammenlignet med Jorden?
  2. Hvad sker der på Månen?
  3. Hvorfor kan man ikke se Månen i dag?
  4. Hvad sker der hvis Månen forsvinder?
  5. Er månen en grøn ost?
  6. Hvornår er der fuldmåne 2022?

Hvor stor er Månen sammenlignet med Jorden?

Den har en diameter på 3476 km, en masse på kg, 1/81 del af jorden (jordens radius ved ækvator er 6378 km månens masse er altså ca ¼ af Jordens, masse kg, altså ca. 81 gange lettere end jorden) tyngdekraften på månens overflade er ca. 1/6 af jordens.

Hvad sker der på Månen?

Lyse nætter, stærkere tidevandskræfter og jordskælv ville være nogle af konsekvenserne, hvis Månen var tættere på Jorden. Man kan sagtens forestille sig Månen tættere på Jorden, end den er i dag. Rent faktisk bevæger Månen sig væk fra Jorden, hvilket også betyder, at den engang var meget tættere på.

Hvorfor kan man ikke se Månen i dag?

Månen er synlig i dagslys næsten hver dag. Der er dog to undtagelser: Den ene er dagene omkring nymåne, hvor Månen er for tæt på Solen til at være synlig. Den anden er dagene omkring fuldmåne, da Månen i denne periode kun er synlig om natten.

Hvad sker der hvis Månen forsvinder?

Et hypotetisk farvel til Månen ville først og fremmest fjerne fundamentet for liv på Jorden, forklarer Post. doc på DTU Space Kristoffer Leer til DR Viden. - Jorden ville få en mindre stabil hældning om sin egen akse, siger han og det ville medføre at klimaet varierede meget mere end vi kender det i dag.

Er månen en grøn ost?

Med fare for at ødelægge manges barnetro må vi slå fast, at Månen ikke består af grøn ost. Det, der måske kan ligne hullerne i en ost, er i virkeligheden rester af udbrændte vulkaner, meteorkratere og lavasletter, der alt sammen udgør Månens overflade. Faktisk har man heller aldrig troet, at Månen var lavet af ost.

Hvornår er der fuldmåne 2022?

Månepositioner 2022
MånefaseDatoTid
Nymåne1. april 202208:27:39
Første kvarter9. april 202208:48:25
Fuldmåne16. april 202220:57:32
Sidste kvarter23. april 202213:58:14