Table of Contents:

  1. Hvilket stof har bedst varmeledningsevne?
  2. Hvad består varmestråling af?
  3. Hvornår bliver metal rødglødende?
  4. Hvad betyder varmestråling?
  5. Hvordan opvarmes luften?
  6. Hvad der sker med temperaturen af et materiale når det absorberer infrarød stråling?
  7. Hvilke metaller leder varme?
  8. Hvorfor udvider metal sig når det bliver varmt?

Hvilket stof har bedst varmeledningsevne?

Mens det for metaller både er atomgitteret og de frie elektroner, der transporterer varmen videre ved hhv. vibrationer og sammenstød. De frie elektroner i metaller er også det, der gør, at metaller er elektrisk ledende, og af denne grund er gode elektriske ledere også de bedste varmeledere.

Hvad består varmestråling af?

Varmestråling er emission af elektromagnetiske bølger som sker fra alt stof, der har en temperatur, der er større end det absolutte nulpunkt. Det repræsenterer en konvertering af termisk energi til elektromagnetisk energi.

Hvornår bliver metal rødglødende?

Når en smed skal lave et søm, varmer han jernet op, så det er rødglødende. Jern bliver blødt, når det er rigtig varmt. Fortsætter smeden med at varme på jernet, bliver det lysegult og vil til sidst smelte. Med andre ord så fortæller metallets farve noget om dets temperatur.

Hvad betyder varmestråling?

Varmestråling er elektromagnetisk stråling. Det vil sige, at materialer, hvis temperatur er over det absolutte nulpunkt kan slippe af med varme ved at udsende energien, som lys.

Hvordan opvarmes luften?

Den opvarmede luft ved radiatorens overflade stiger til vejrs og bliver erstattet af kold luft, som derpå selv opvarmes og stiger til vejrs. På den måde transporteres de varme luftmolekyler rundt i rummet, og det øger varmeoverførslen væsentligt. Denne form for varmetransport kaldes konvektion.

Hvad der sker med temperaturen af et materiale når det absorberer infrarød stråling?

Det vil sige, at alle bølgelængder kan absorberes og udsendes lige godt. Et sådan legeme vil derfor fremstå som fuldstændigt sort ved stuetemperatur, deraf navnet. Ved højere temperaturer vil det dog udsende synligt lys.

Hvilke metaller leder varme?

Metaller - svarside
Kemisk tegnNavnElektrisk leder (specifik ledningsevne)
AlAluminium37.67 /(106-1m-1)
PbBly9.3 /(106-1m-1)
FeJern10.3 /(106-1m-1)
MgMagnesium22.5 /(106-1m-1)

Hvorfor udvider metal sig når det bliver varmt?

Derfor er det logisk, at metaller er gode varmeledere, da molekylerne ligger forholdsvist tæt i metaller. Hvis man fx varmer på et kobberrør, kommer molekylerne i svingninger, og dermed begynder varmen at ”vandre”. Men når molekylerne bevæger sig, udvider de sig også. Det vil altså sige, at de kræver mere plads.