Table of Contents:

 1. Er amalgamfyldninger farlige?
 2. Er sølvfyldninger farlige?
 3. Hvor længe holder en sølvfyldning?
 4. Hvad er amalgamfyldninger?
 5. Hvad er kviksølvforgiftning?
 6. Hvor mange danskere lider reelt af tandlægeskræk?
 7. Hvad er Sølvamalgam?
 8. Kan en fyldning falde ud?
 9. Hvor stærk er en plastfyldning?
 10. Hvad sker der hvis man har for meget kviksølv i kroppen?
 11. Hvor meget kviksølv er farligt?
 12. Hvor mange lider af tandlægeskræk?
 13. Hvor mange danskere har tandlægeskræk?
 14. Hvornår stoppede man med at bruge kviksølv?
 15. Hvornår blev kviksølv forbudt?

Er amalgamfyldninger farlige?

Kviksølvet i amalgamfyldninger frigives i små mængder blandt andet når man tygger og drikker noget varmt. Men alle officielle videnskabelige undersøgelser konkluderer, at den mængde, der stammer fra fyldninger, ikke er farlig for vores sundhed.

Er sølvfyldninger farlige?

Sølvamalgam er et forholdsvis sikkert materiale til fyldninger i tænderne. Der findes ikke store undersøgelser, der med stærk evidens kan sige, at sølvfyldninger udgør et generelt problem for sundheden. Der findes mange undersøgelser, der viser, at kviksølv, når det ender i naturen, er et stort problem.

Hvor længe holder en sølvfyldning?

Hos VORES TÆNDER Tandklinik siger vi generelt, at en plastfyldning i gennemsnit holder mellem 6-7 år.

Hvad er amalgamfyldninger?

Fremstilling af amalgamfyldning Tandlægen borer tanden ren for caries - ekskaverer tanden - hvorefter der anlægges et matricebånd om tanden. Dette er den støbeform, der holder amalgamen på plads i hullet, så fyldningen får den rette form, og der ikke kommer overskud i tandkødet.

Hvad er kviksølvforgiftning?

Kronisk kviksølvforgiftning eller mikromerkurialisme/metalsyndrom kan opstå efter mange års tilførsel af kviksølv. Når først kviksølvet er i kroppen, bliver det kun langsomt udskilt. For uorganisk kviksølv er der en halveringstid på 30-60 dage og ved methylkviksølv en halveringstid på 70-90 dage.

Hvor mange danskere lider reelt af tandlægeskræk?

Næsten halvdelen af Danmarks befolkning er nervøse for at gå til tandlægen. Ca. 10 % af befolkningen har det så svært, at de reelt lider af tandlægeskræk. Det betyder for mange, at de helt undgår at gå til tandlæge.

Hvad er Sølvamalgam?

Sølvamalgam, blanding af kviksølv og flere andre metaller, der bruges til plombering af huller i tænderne (caries). Sølvamalgam består af sølv (22-35%), tin (6-15%), kobber (7-15%) og zink (0-1%), som tilsammen udgør ca. 50% af blandingen, resten er kviksølv.

Kan en fyldning falde ud?

Går fyldningen løs, er der risiko for, at bakterier trænger ind under den løse fyldning og derved dybt ind i tanden. Dette kan forårsage, at der dannes et stort hul under fyldningen. For at undgå at dette sker, er det afgørende, at du hurtigt kommer til tandlægen, når du har opdaget, at din fyldning er løs.

Hvor stærk er en plastfyldning?

stærk, naturlig og funktionel løsning En plastfyldning burde hedde en keramisk fyldning, da de idag indeholder over 80 % keramiske partikler, der gør materialet meget stærkt. Plast er det perfekte materiale til den “minimalt invasive tankegang”, der går ud på at spare mest mulig af den naturlige tandsubstans.

Hvad sker der hvis man har for meget kviksølv i kroppen?

Kviksølv kan forårsage en række alvorlige skader på sundhed og miljø. Den måske alvorligste er skade på menneskers nervesystem allerede i fosterstadiet med en risiko for langsommere indlæring og udvikling hos børn.

Hvor meget kviksølv er farligt?

Hvis vi samtidig skal overholde den eksisterende grænseværdi for, hvad man højst må indtage af kviksølv, så skal man have fat i fisk, der indeholder mindre end 0,1 mikrogram kviksølv per gram fisk, og det er typisk torsk og laks. Derfor mener Grandjean, at myndighederne bør anbefale fisk med lavt indhold af kviksølv.

Hvor mange lider af tandlægeskræk?

10 % af befolkningen har det så svært, at de reelt lider af tandlægeskræk. Det betyder for mange, at de helt undgår at gå til tandlæge. Hvorfor får man tandlægeskræk? De fleste har fået grundlagt angsten for tandlægebesøg i barndommen.

Hvor mange danskere har tandlægeskræk?

Op mod 40% lider af en form for tandlægeskræk Det vurderes, at op mod 40 procent af den danske befolkning lider af en type af tandlægeskræk – hele 10 procent i en alvorlig grad. Du er ikke den eneste, og det kan ses som en ganske naturlig reaktion. De fleste vi møder har desværre udskudt tandlægebesøg for længe.

Hvornår stoppede man med at bruge kviksølv?

Det er kviksølvet, der sikrer, at blandingen er blød nok til, at den kan formes og fyldes i hullet, før den stiver og bliver en del af tandsættet. I Norge blev det for 10 år siden forbudt at fylde hullerne i tænderne med amalgam som en del af et generelt forbud mod anvendelse og import af giftigt kviksølv.

Hvornår blev kviksølv forbudt?

Bekendtgørelse nr. 73 af 25. januar 2016 om forbud mod import, salg og eksport af kviksølv og kviksølvholdige produkter.