Table of Contents:

 1. Kan man træne sig til en højere hæmatokritværdi?
 2. Hvad sker der med hæmatokritværdien når man kommer i bedre form?
 3. Hvordan kan en høj hæmatokritværdi give bedre kondi?
 4. Hvordan får man flere røde blodlegemer?
 5. Hvilke faktorer kan påvirker hæmatokritværdien?
 6. Hvad er hæmatokritværdien udtryk for?
 7. Hvad kan vi forbedre ved træning som vil give os en forbedret evne til at præstere i sport?
 8. Hvordan forbedrer man sit VO2 Max?
 9. Hvad kan man gøre for at få blodprocenten op?
 10. Hvad skal man spise for at få blodprocenten til at stige?
 11. Hvordan påvirker hæmatokritværdien konditallet?
 12. Hvad er forskellen på en hæmatokrit og hæmoglobin måling?
 13. Hvad er en Erytrocyt?
 14. Hvordan forbedre man sin vo2max?
 15. Hvad kaldes mængden af ilt der optages pr minut?

Kan man træne sig til en højere hæmatokritværdi?

Jo mere ilt, jo mere brændstof har dine muskler. Det giver en langt bedre og langvarig præstation og udholdenhed, når du er ude og cykle. Med den rette højdetræning kan du hæve din hæmatokritværdi. Men det kræver først og fremmest, at du træner rigtigt og holder øje med din hæmatokrit.

Hvad sker der med hæmatokritværdien når man kommer i bedre form?

Hæmatokritværdier er ikke kun for elitesportsudøvere Hæmoglobin er det protein, der findes i de røde blodlegemer, og som sørger for, at ilten kommer rundt i kroppen. Jo højere koncentration af hæmoglobin i blodet desto bedre, da det betyder øget transport af ilt og dermed dine musklers formåen.

Hvordan kan en høj hæmatokritværdi give bedre kondi?

Med den rette doping kan de nemlig proppe blodet med ilttransporterende stoffer og gøre musklerne væsentlig mere udholdende. »Hvis man kan øge blodets hæmoglobinmængde og -koncentration, kan man have op til 10 procent mere ilt i blodet, og så kan man præstere omkring 10 procent mere,« forklarer Bengt Saltin.

Hvordan får man flere røde blodlegemer?

Nogle vigtige byggesten til dannelse af røde blodlegemer er jern, vitamin B12 og folsyre, og blodmangel kan skyldes, at du mangler en eller flere af disse byggesten. Nedsat produktion af røde blodlegemer kan skyldes en giftig bivirkning fra noget medicin, du har taget, eller en beskadigelse af knoglemarven, fx pga.

Hvilke faktorer kan påvirker hæmatokritværdien?

Hæmatokrit, EPO og doping Bloddoping eller doping med EPO gør at hæmetokritværdien stiger. Det er de mange ekstra røde blodlegemer, der giver atleter et større iltoptag. Det er derfor meget effektivt for atleter, hvor behovet for ilt er stort.

Hvad er hæmatokritværdien udtryk for?

B-Erytrocytter, volumenfraktion er et udtryk for, hvor meget de røde blodlegemer udgør volumenmæssigt af det totale volumen blod. Det kaldes også hæmatokrit. Det udtrykkes som en procent eller en fraktion (delmængde). Fx betyder en hæmatokrit på 0,45 at de røde blodlegemer udgør 45 % af det totale volumen blod.

Hvad kan vi forbedre ved træning som vil give os en forbedret evne til at præstere i sport?

Kroppen producerer simpelthen flere blodårer! Dette betyder, at tilførslen at ilt og næring til musklen, og bortskaffelse af affaldsstoffer fra musklen, forløber hurtigere og mere effektivt, hvilket giver musklerne bedre arbejdsbetingelser for at præstere.

Hvordan forbedrer man sit VO2 Max?

Det er primært de korte intervaller med høj fart og intensitet, som stimulerer konditallet (VO2-max). Tempoet skal være meget højt. Men man skal kunne holde det samme tempo gennem alle intervaller - ellers har man løbet for hurtigt i begyndelsen. Det kan tage noget tid at blive god til at kontrollere dette.

Hvad kan man gøre for at få blodprocenten op?

Jernmangel behandles med jernpræparater. Jerndepoterne skal genopfyldes (i sjældne tilfælde intravenøst.) Mælkeprodukter hæmmer og vitamin C øger jernoptagelsen. B12 vitaminmangel behandles med B12 vitamintilskud som indsprøjtning eller tabletter.

Hvad skal man spise for at få blodprocenten til at stige?

Jern i kosten
 1. havregryn, rugbrød og fuldkornsbrød.
 2. grønne bønner.
 3. linser, kikærter og tørrede bønner.
 4. æg.
 5. kød.
 6. bladgrønt som fx spinat.
 7. fisk.

Hvordan påvirker hæmatokritværdien konditallet?

Når man har flere røde blodlegemer i blodet, kan der også blive transporteret mere ilt til musklerne. Dette gør at musklerne kan arbejde mere og i længere tid, derfor bliver konditallet også højere, når hæmatokritværdien stiger.

Hvad er forskellen på en hæmatokrit og hæmoglobin måling?

Hæmatokritværdi er volumenprocenten af røde blodlegemer i blodet. Den er et udtryk for blodets evne til at transportere ilt og er nært beslægtet med hæmoglobinværdi (mmol hæmoglobin per liter fuldblod).

Hvad er en Erytrocyt?

Erytrocytter kaldes også røde blodlegemer. Erytrocytter transporterer ilt (oxygen) som bindes til hæmoglobinet i erytrocytterne. Blodprøven tages altid sammen med en blodprøve for hæmoglobin. Erytrocytter har en lys farve når de transporterer iltet blod.

Hvordan forbedre man sin vo2max?

Forbedring af VO2 max afhænger af intensiteten
 1. Gruppe 1 - LSD : 45 minutters løb på 70% (Long Slow Distance).
 2. Gruppe 2 - LT : 24 minutters løb på 85% (svarende til den anaerobe tærskel).
 3. Gruppe 3 - 15/15: 15 sekunders løb på 90-95% efterfulgt af 15 sekunders aktiv restitution (som var løb på 70%) x 47 gentagelser.

Hvad kaldes mængden af ilt der optages pr minut?

Den mængde ilt, kroppen optager per minut, kaldes for iltoptagelseshastigheden. Der er altså en sammenhæng mellem hvor hårdt, der arbejdes og iltoptagelseshastigheden.