Table of Contents:

 1. Hvordan undgår man vanris?
 2. Hvornår kan jeg beskære æbletræer?
 3. Kan æbletræer blive for gamle?
 4. Kan man beskære æbletræer i maj?
 5. Kan man beskære æbletræer i februar?
 6. Hvad er vanris?
 7. Hvordan beskærer man ahorn?
 8. Hvordan man beskærer et æbletræ?
 9. Hvor meget skal æbletræer beskæres?
 10. Hvor længe holder et æbletræ?
 11. Hvor gammelt er mit æbletræ?
 12. Hvordan klipper jeg mit æbletræ?
 13. Hvordan klipper man et æbletræ?
 14. Hvordan beskærer man et træ?

Hvordan undgår man vanris?

Vanris kommer, hvis du beskærer et træ meget. Jo flere snit, jo flere nye, små skud, de såkaldte vanris, vil der bryde frem fra det sted, du har skåret. Der kommer især mange, hvis du beskærer om vinteren. Du slipper bedst af med vanrisene ved at trække dem af ved håndkraft, mens de er små.

Hvornår kan jeg beskære æbletræer?

Det er bedst, at du beskærer træet om sommeren. Helst efter 1. august. Det skyldes, at æbletræet vil reagere på beskæringen ved at skabe mange små og tynde skud på det sted, hvor det er blevet beskåret.

Kan æbletræer blive for gamle?

Vækstform. Træet kan blive meget gammelt, træet på Frilandsmuseet anslås til at værre omkring 80-100 år gammelt, det er i den alder et middelstort, sundt træ der bærer store mængder frugt.

Kan man beskære æbletræer i maj?

Foregår typisk om sommeren. Da vi her har at gøre med frugttræer, der sætter stenfrugter. Disse får også let svampesygdomme, hvis de beskæres om vinteren. Vi anbefaler derfor, at man beskærer dem fra juni-september.

Kan man beskære æbletræer i februar?

Æbletræer kan beskæres året rundt, men: Unge æbletræer har bedst af beskæring i Februar, Marts, April, Maj, Juni, Juli, August eller Septemper. Ældre æbletræer har bedst af beskæring i Januar, Februar, Marts, Juli, August, September, Oktober, November eller December.

Hvad er vanris?

Vanris er træets panikreaktion, når det registrerer, at det har mistet en betydelig del af sin bladmasse. Årsagen kan være beskæring eller følgen af et lynnedslag eller en stormskade. Vanris optræder særligt, hvis skaden er sket i vintertiden, mens træet var i dvale.

Hvordan beskærer man ahorn?

Enkelte træer bør man under alle omstændigheder ikke beskære i vinter- og forårstiden - de såkaldte blødere. Det er Birk, valnød og ahorn/løn. De beskæres altid med løv på. Det samme gælder stenfrugttræer, som kirsebær og blommer, samt fersken, abrikos og nektarin.

Hvordan man beskærer et æbletræ?

Grundregler for beskæring af æbletræer
 1. Fjern så hurtigt som muligt de mange små skud dér, hvor du har beskåret (vanris).
 2. Beskær helst med få store klip fremfor mange små.
 3. Prioritér beskæring af lodrette grene frem for vandrette. ...
 4. Brug skarpt, rent beskæreværktøj.
 5. Fjern grenen ved basis eller ved større sidegrene.

Hvor meget skal æbletræer beskæres?

En tommelfingerregel er derfor, at du ikke må skære mere end 1/3 af bladmassen væk. Og hvis det er nødvendigt at beskære mere end 1/3, så sørg for at gøre det af flere omgange, så æbletræet ikke stresses unødigt. Det mest optimale tidspunkt at foretage beskæring på er om sommeren.

Hvor længe holder et æbletræ?

Stort og gammelt æbletræ Træerne fåes i forskellige størrelser og er mellem 7 og 10 år. Nogle endda helt op til 70 år gamle. Det er nogle velvoksne træer man får her. De ældste træer stammer fra en ægte frugtplantage, som er blevet omdannet og træerne er omplantet, plejet og nænsomt beskåret til havebrug.

Hvor gammelt er mit æbletræ?

Det kommer an på mange ting. dels hvordan de trives d.v.s hvor meget gødning de får hvor meget beskæring de udsættes for , hvordan de er placeret i haven (sol/skygge ) hvilket grundstamme de er podet på i sin tid . Jordbunds forholdet spiller også en rolle .

Hvordan klipper jeg mit æbletræ?

Et nyplantet æbletræ skal typisk have et par snip - og så et par års hvile, indtil det begynder at bære godt med frugt. Når du beskærer dit nyplantede æbletræ, bør du klippe knap halvdelen af krongrenene af, så kronen bliver så kompakt som muligt. Derefter skal saksen som sagt pakkes langt væk.

Hvordan klipper man et æbletræ?

Grundregler for beskæring af æbletræer
 1. Fjern så hurtigt som muligt de mange små skud dér, hvor du har beskåret (vanris).
 2. Beskær helst med få store klip fremfor mange små.
 3. Prioritér beskæring af lodrette grene frem for vandrette. ...
 4. Brug skarpt, rent beskæreværktøj.
 5. Fjern grenen ved basis eller ved større sidegrene.

Hvordan beskærer man et træ?

Hvis hovedformålet med en beskæring er at få en kraftig nyvækst på planterne, opnås det mål dog bedst ved nedskæring sidst på vinteren/tidlig forår. Undlad beskæring i tiden, hvor der er saftstigning i planterne, og det vil sige tiden op til løvspring, og samtidig med løvspring. Allerbedste periode er i jas-månederne.