Table of Contents:

 1. Hvilke tarmsygdomme findes der?
 2. Hvad skyldes løs afføring?
 3. Hvis maven går i stå?
 4. Kan man have gammel afføring i tarmen?
 5. Hvilke fødevarer skal man undgå ved irritabel tyktarm?
 6. Hvad skal man spise når man har betændelse i tarmen?
 7. Hvorfor lugter min afføring så fælt?
 8. Hvad giver fast afføring?
 9. Hvornår bliver forstoppelse farligt?
 10. Hvor mange kg afføring kan der være i tarmen?
 11. Hvad er Lowfodmap?
 12. Hvad er godt at spise for tarmen?
 13. Hvad gør man ved tarmbetændelse?
 14. Kan man spise sig rask kronisk tarmbetændelse?
 15. Hvordan fjerner man lugten af afføring?

Hvilke tarmsygdomme findes der?

6 mave- og tarmsygdomme, danskerne lider af
 • Morbus Crohn. Betændelsestilstand i tarmvæggen. ...
 • Colitis ulcerosa. Blødende tyktarmsbetændelse. ...
 • Irritabel tyktarm med diarré ...
 • Irritabel tyktarm med forstoppelse. ...
 • Irritabel tyktarm med vekslende afføring. ...
 • Mikroskopisk kolit.
23. jul. 2015

Hvad skyldes løs afføring?

Den hyppigste årsag til akut diarré er virus, bakterier eller affaldsstoffer fra bakterier i maden. Ofte vil dette skyldes infektion fra andre smittede personer, og man skal derfor altid huske at vaske hænder efter toiletbesøg og før håndtering af fødevarer.

Hvis maven går i stå?

Gode råd ved forstoppelse Drik rigeligt med væske. Gerne op til 1,5 liter vand i løbet af en dag. Spis fiberrig mad, som fx rugbrød, gryn, grønt og frugt. Vær fysisk aktiv i mindst en halv time dagligt.

Kan man have gammel afføring i tarmen?

Undersøgelser har her vist, at forekommer der forstoppelse med ophobet afføring, medfører det et øget antal bakterier, tillige med en mild betændelse af slimhinden i tarmen og påvirkning af immun-apparatet. Det opleves af nogle som kortvarige influenza-lignende tilfælde, utilpashed, træthed, ledgener og uren hud.

Hvilke fødevarer skal man undgå ved irritabel tyktarm?

Fødevarer som kål, løg, paprika og bønner har tendens til at give luft i maven og spænde tarmen, om man så må sige. Du bør også holde øje med om du oplever symptomer ved indtagelse af laktose, som du finder i blandt andet mælk, smør og mælkechokolade.

Hvad skal man spise når man har betændelse i tarmen?

Spis varieret
 • Bevar din vægt, hvis du er normalvægtig.
 • Spis mere grønt og frugt (600 g daglig)
 • Spis mere fisk (alle former, 300 g pr uge)
 • Spis mindre kød (max 500 g/uge, undgå forarbejdet kød)
 • Tænk på sukker som et krydderi.
 • Spar på emulgatorer (dressing, færdige varer)
 • Spar på fedt - alle slags.

Hvorfor lugter min afføring så fælt?

»Hvis afføringen lugter meget grimt, kan det også være udtryk for, at der er svovlproducerende bakterier i tarmen. Det er ikke hverken mere eller mindre sundt, men kan da være generende for andre,« siger hun.

Hvad giver fast afføring?

Får man ingen grønsager og frugt eller rugbrød og dermed få kostfibre og måske meget kød, vil afføringen blive meget fast (og måske svær at komme af med). Rigelig med fibre vil på den anden side give en blødere afføring, i mindre stykker, der ofte vil komme automatisk af sig selv, når man har trangen.

Hvornår bliver forstoppelse farligt?

Det kan være i korte perioder, fra et par måneder til 1 års tid, men det kan også vare i mange år, dog med færre symptomer i perioder. Forstoppelse er ikke livsfarlig, men kan være meget generende og ubehagelig - selv om det ikke påvirker din evne til at gå på arbejde.

Hvor mange kg afføring kan der være i tarmen?

Effekten af tarmskylninger kan dog nogle gange tydeligt ses på vægten, da kroppen er i stand til at opbevare fire til seks kilo gammel afføring i tyktarmen.

Hvad er Lowfodmap?

Low FODMAP-diæten er en kost med et lavt indhold af Fermentertbare Oligo,- Di, – Monosakkarider og (And) Polyoler. Oligosakkarider – fructooligo- og galactooligosakkarider (FOS og GOS), (fruktaner/galaktaner) nedbrydes stort set ikke, og 90 procent heraf når tyktarmen og nedbrydes der af bakterier.

Hvad er godt at spise for tarmen?

Rugbrød, havregryn, fuldkornspasta og fuldkornsknækbrød er også fiberrige og med til at holde tarmene funktionsdygtige. Anbefalingen lyder på mindst 75 gram fuldkorn dagligt. Hav eventuelt et fuldkornsknækbrød med som snack, når du er på farten, så du altid har det lige ved hånden.

Hvad gør man ved tarmbetændelse?

Kirurgi er den eneste behandling, som kan "helbrede" colitis ulcerosa. Ved operationen fjerner man hele tyktarmen (en såkaldt kolectomi). Ved langvarige forløb, eller ved svær betændelse i tarmen (fulminant kolit), kan man blive nødt til at fjerne hele tyktarmen, hvis den medicinske behandling slår fejl.

Kan man spise sig rask kronisk tarmbetændelse?

Crohns sygdom kræver ikke særlige diæter, men et flertal af patienterne vil i løbet af deres sygdomsforløb kunne udpege fødevarer, som enten bedrer eller forværrer deres tarmfunktion, og der kan være fødevarer, der ikke længere tåles.

Hvordan fjerner man lugten af afføring?

Ved lugtproblemer der skyldes urin, afføring, kloakvand, døde dyr, røg osv. fjernes mest muligt af det ildelugtende, hvorefter der påføres ufortyndet Protox Hysan på området hvorfra lugten stammer. Protox Hysan kan ligeledes tågesprøjtes ind i utilgængelige hulrum, ventilationskanaler, krybekældre osv.