Table of Contents:

  1. Hvad er gletschere og hvor kan vi finde dem i dag?
  2. Hvad er en gletsjer?
  3. Hvad kalder man en gletsjer i Norge?
  4. Hvad er en Gletschers ligevægt?
  5. Hvor mange gletsjere er der i Norge?
  6. Hvad sker der foran gletsjerne når de bevæger sig fremad?
  7. Hvad kaldes en linje der danner grænse mellem de dele af en gletsjer som glider til hver sin side?

Hvad er gletschere og hvor kan vi finde dem i dag?

Groft sagt er en gletsjer en langtidsholdbar flod af is. Nogle er små flodlignende alpegletsjere, som findes på høje bjerge, mens andre er kæmpemæssige strømme af indlandsis, som på Antarktis og i Grønland.

Hvad er en gletsjer?

En gletsjer (af fransk oprindelse via tysk, tidligere stavet gletscher) eller en isbræ (islandsk: (skrið)jökull hvoraf også dansk jøkel, fransk og engelsk glacier, svensk glaciär, norsk: bre, isbre, jøkul eller jøkel) er en større ismasse i bevægelse.

Hvad kalder man en gletsjer i Norge?

Jostedalsbræen i Fjord Norge er den største gletsjer på det europæiske fastland og en populær destination for sommerski, gletsjervandring, snesko og isklatring.

Hvad er en Gletschers ligevægt?

Klodens gletschere er ude af ligevægt, hvor enkelte er cirka 80 % for store i areal og volumen i forhold til det nuværende klima. Selv hvis den globale opvarmning stopper øjeblikkeligt, vil gletscherne fortsat blive mindre og derved bidrage til det stigende globale havniveau i kommende årtier.

Hvor mange gletsjere er der i Norge?

2534: Antal gletsjere i Norge. 2692: Antal kvadratkilometer af Norge, der er dækket af gletsjer (57% i det sydlige Norge, 43% i det nordlige Norge).

Hvad sker der foran gletsjerne når de bevæger sig fremad?

Når gletsjeren rykker frem, vil den presse jord og sten fra underlaget opad og langs gletsjerranden vil jord og sten kunne blive transporteret med, ligesom sten kan falde ned fra dalsiderne. Når dette materiale er blevet lejret ind i gletsjerisen, vil det blive transporteret med, når isen bevæger sig.

Hvad kaldes en linje der danner grænse mellem de dele af en gletsjer som glider til hver sin side?

Denne sammenpressede sne kaldes firn, og grænsen for hvor denne proces finder sted, kaldes firnlinjen.