Table of Contents:

  1. Hvad er Gram-positive og negative bakterier?
  2. Hvordan kan bakterier være gavnlige?
  3. Hvad karakteriserer Arkæer?
  4. Hvad gør peptidoglycan?
  5. Hvad betyder gram negative?

Hvad er Gram-positive og negative bakterier?

De Gram-positive bakterier har en tyk cellevæg, der absorberer farven og vil derfor fremtræde violette under mikroskop, mens de Gram-negative bakterier, med deres tynde cellevæg, farves røde eller lyserøde (se figur 4).

Hvordan kan bakterier være gavnlige?

Mange undersøgelser tyder på, at bakterier kan bruges som såkaldt probiotika i både dyr og mennesker. De antages at beskytte mod infektioner og stimulerer immunsystemet og fordøjelsen, idet de hjælper til udnyttelse af madens næringsstoffer.

Hvad karakteriserer Arkæer?

Mange arkæer er ekstremofile og lever i ekstreme miljøer, herunder ved temperaturer, der overstiger kogende vands, fx i gejsere, meget saltet vand samt surt eller alkalisk vand. Arkæerne lever fx ved hydrotermiske væld og får fx energi ved at oxidere vældets sorte røg og er dermed kemoautotrof.

Hvad gør peptidoglycan?

Peptidoglycan giver bakteriernes cellevæg form og styrke, og stoffet modvirker også det osmotiske tryk fra celleindholdet. Endelig medvirker stoffet også ved celledelingen i forbindelse med bakteriernes formering.

Hvad betyder gram negative?

Gram-negative bakterier er en klasse af bakterier, som er kendetegnet ved, at de, i modsætning til de gram-positive bakterier, ikke farves blå ved en gramfarvning. De bliver i stedet for røde eller lyserøde.