Table of Contents:

 1. Hvor længe kan man leve med cystisk fibrose?
 2. Kan cystisk fibrose behandles?
 3. Kan man udvikle cystisk fibrose?
 4. Hvordan opdager man cystisk fibrose?
 5. Hvor gammel er den ældste med cystisk fibrose?
 6. Hvilken genfejl er skyld i cystisk fibrose?
 7. Hvem får cystisk fibrose?
 8. Kan folk med cystisk fibrose få børn?
 9. Hvad gør Pseudomonas aeruginosa?
 10. Hvor mange gange kan man få nye lunger?
 11. Kan man få nye lunger flere gange?

Hvor længe kan man leve med cystisk fibrose?

Sygdommen fører hos alle til tab af lungefunktion, hvilket er langt den hyppigste årsag til død hos patienter med cystisk fibrose. Prognosen er imidlertid bedret væsentligt, og den gennemsnitlige levealder er i dag over 40 år.

Kan cystisk fibrose behandles?

Behandling af cystisk fibrose For at forebygge lungeinfektioner behandles med daglig lungefysioterapi, og der kan gives inhalationer med dornase alfa, som opløser det seje slim. Ofte gives der forebyggende antibiotikabehandlinger, og eventuelle lungeinfektioner behandles tidligt.

Kan man udvikle cystisk fibrose?

Cystisk fibrose - en kronisk, arvelig og medfødt sygdom Kun hvis begge forældre er anlægsbærere, er der risiko for at få et barn med cystisk fibrose. Teoretisk vil da 25 % af børnene få cystisk fibrose, 50 % være raske anlægsbærere, som forældrene, mens 25 % er raske og helt uden arveanlæg for cystisk fibrose.

Hvordan opdager man cystisk fibrose?

Men for de fleste med cystisk fibrose stilles diagnosen inden for de første leveår. Diagnosen kan stilles på to måder: Via en blodprøve og via en svedtest. I familier hvor der er kendt forekomst af cystisk fibrose er der mulighed for at blive testet for, om man er bærer af det gen, der medfører cystisk fibrose.

Hvor gammel er den ældste med cystisk fibrose?

Birthe er 52 år og har cystisk fibrose | Cystisk Fibrose Foreningen.

Hvilken genfejl er skyld i cystisk fibrose?

Årsag. Symptomerne ved CF skyldes mutation i genet, der koder for proteinet Cystisk Fibrose Transmembran Regulator (CTFR). Langt den hyppigste sygdomsfremkaldende mutation i Norden er ∆F508-mutationen. Manglende funktion af CTFR-proteinet medfører en ubalanceret iontransport.

Hvem får cystisk fibrose?

Hvis begge forældre videregiver en kopi af det defekte CF-gen, vil de få et barn med cystisk fibrose. Hver eneste gang to bærere af cystisk fibrose får et barn sammen, vil risikoen for at få et barn med cystisk fibrose være 25%.

Kan folk med cystisk fibrose få børn?

Mænd og kvinder med cystisk fibrose kan godt få børn, men der kan være nogle udfordringer forbundet med sygdommen. Derfor er det altid en god idé at tale med sit Cystisk Fibrose Center, hvis man planlægger at få børn.

Hvad gør Pseudomonas aeruginosa?

Pseudomonas-lignende bakterier, der forårsager plantesygdomme og laver gule farvestoffer, er eksempelvis nu samlet i slægten Xanthomonas. Pseudomonas aeruginosa, der normalt lever som nedbryder i jord og vand, kan forårsage infektioner i luft- og urinveje hos mennesker.

Hvor mange gange kan man få nye lunger?

Nogle patienter kan nøjes med én ny lunge, mens andre altid skal have to, afhængig af sygdom.

Kan man få nye lunger flere gange?

En lungetransplantation betyder, at en person får én eller to lunger skiftet. Hvis man får en lungetransplantationen, er det sidste udvej i forhold til at overleve en alvorlig lungesygdom. Hvert år får mellem 30 og 35 danskere nye lunger.