Table of Contents:

 1. Hvad misfarver tænderne?
 2. Kan man redde dårlige tænder?
 3. Hvad er syreskader på tænderne?
 4. Hvorfor misfarver kaffe tænderne?
 5. Hvordan fjerner man brune pletter på tænderne?
 6. Hvorfor er mine hjørnetænder gule?
 7. Kan klorhexidin misfarve?
 8. Kan klorhexidin erstatte tandbørstning?
 9. Hvornår kan en tand ikke reddes?
 10. Kan tænder reparere sig selv?
 11. Hvad kan give syreskader?
 12. Kan man fjerne syreskader?
 13. Hvad skader tænderne mest?

Hvad misfarver tænderne?

Eksempler på drikkevarer der misfarver er; kaffe, te, iste, sodavand og nogle juicetyper. Der er også bestemte fødevarer som f. eks. lakrids, nogle krydderier og visse bærtyper der kan medføre gule tænder, hvis du spiser dem ofte eller i store mængder – og ikke husker at børste tænderne efter indtagelse.

Kan man redde dårlige tænder?

Ofte kan tanden ikke reddes med en krone – tanden må trækkes ud - og da kan der enten laves et tandimplantat eller en bro til erstatning af den tabte tand. Et sundt tandsæt betyder utrolig meget for evnen til at tygge, for talen og i forholdet til ens omgivelser.

Hvad er syreskader på tænderne?

Syreskader opstår, når dine tænder ofte udsættes for noget syreholdigt, fx sodavand, energidrikke, sur frugt eller frugtsaft, surt slik eller mavesyre (fra sure opstød eller opkast). Syreskader opstår, når syren meget ofte og over en længere periode kommer i kontakt med tænderne.

Hvorfor misfarver kaffe tænderne?

Kaffe og sort te er en af de helt store syndere, når det kommer til misfarvninger og gule tænder. Sort te og kaffe indeholder garvesyre, hvilket gør det nemmere for kromogener, at sætte sig fast på emaljen. Dermed opstår den gule farve på tænderne.

Hvordan fjerner man brune pletter på tænderne?

Her kan en tandrensning hos tandlægen ligeledes fjerne misfarvninger. En anden mulighed er også at få foretaget tandblegning. Skyldes dine mørke pletter derimod huller i tænderne, vil cariesbehandling og efterfølgende fyldning kunne afhjælpe problemet.

Hvorfor er mine hjørnetænder gule?

Vidste du, at hjørnetænderne i overmunden ofte syner mere gule end de andre tænder? Det er fordi, hjørnetænderne er tykkere – de har mere af det gullige tandben – og det forklarer farveforskellen.

Kan klorhexidin misfarve?

Klorhexidin kan misfarve tænder. Jo længere man bruger det, jo mere farver det. Og det kan både ses som sorte / mørke belægninger og som at tænderne er blevet lidt mørkere.

Kan klorhexidin erstatte tandbørstning?

Det kan i langt de fleste tilfælde føles umuligt at bruge tandbørsten til at rense det pågældende område, hvorfor klorhexidin mundskyl kan hjælpe. Væsken kan således være en erstatning indtil det igen er muligt at komme til med tandbørsten.

Hvornår kan en tand ikke reddes?

Langt de fleste tænder der er knækket kan laves med plast i dag. Er der knækket et større stykke af tanden kan det blive nødvendigt at lave en krone. Er tanden knækket hele vejen igennem kan den ikke reddes og må fjernes.

Kan tænder reparere sig selv?

Emaljen kan nemlig reparere sig selv, ved at bruge mineralerne fra ens spyt og fluor fra den tandpasta, som du bruger ved tandbørstning. Hvis processen fortsætter, vil der dog gå flere mineraler tabt. Over længere tid vil emaljen blive så svækket og ødelagt, at der bliver dannet et hul i tanden.

Hvad kan give syreskader?

Syreskader opstår, når dine tænder ofte udsættes for noget syreholdigt, fx sodavand, energidrikke, sur frugt eller frugtsaft, surt slik eller mavesyre (fra sure opstød eller opkast). Syreskader opstår, når syren meget ofte og over en længere periode kommer i kontakt med tænderne.

Kan man fjerne syreskader?

Når der først er opstået syreskader på tænderne, er det desværre ikke muligt at genopbygge emaljen på tænderne. Derfor er det vigtigt at undgå ting som; syreholdige læskedrikke, som sodavand, juice og energidrikke, syrligt slik og syrlige frugter.

Hvad skader tænderne mest?

Mad- og drikkevarer spiller en stor rolle for din mundhygiejne. Sukkerholdigt, klistret mad og drikke kan skade dine tænder. Sukkerholdige føde- og drikkevarer er medvirkende til syredannelse og nedbrydning af tænderne. Det er denne syre, der ætser emaljen væk, så kroppens hårdeste væv nedbrydes i sidste ende.