Table of Contents:

 1. Hvornår er der Blodmåne 2022?
 2. Hvad er en Kerneskygge?
 3. Hvor er den næste solformørkelse?
 4. Hvornår er det Blodmåne 2021?
 5. Hvornår bliver Månen rød?
 6. Hvad kan man observere omkring Solen under en total solformørkelse?
 7. Hvornår er den næste delvise solformørkelse i Danmark?
 8. Hvornår var sidste totale solformørkelse i Danmark?
 9. Hvornår er der lyserød måne?
 10. Hvad hedder Månens aftagende fase?
 11. Hvornår Månen opnår blodmåne og hvad er det?
 12. Hvornår skifter Månen farve?

Hvornår er der Blodmåne 2022?

Den 16. maj 2022 opstår der en total måneformørkelse i Europa, men i Danmark vil vi kun kunne se den som en delvis måneformørkelse.

Hvad er en Kerneskygge?

Måneformørkelser skyldes den skygge, Jorden kaster, når Månen og Solen står på linje med Jorden imellem sig. Her skelner man mellem halvskygge og kerneskygge, eller på latin penumbra og umbra. Kerneskyggen (umbra) har en længde, der er op til tre gange så stor som Månens afstand fra Jorden.

Hvor er den næste solformørkelse?

Den sidste totale solformørkelse i Europa var den 20. marts 2015, og det vil være den eneste af sin slags i Europa inden for de følgende ti år. Den næste i Europa vil først være den 12. august 2026, hvor Månen vil blokere for Solen – denne gang i et smalt bælte fra Spanien til Grønland.

Hvornår er det Blodmåne 2021?

To gange supermåne og Australsk blodmåne Hvis du vil opleve fænomenet, skal du en tur til Australien (hvis altså corona-situationen tillader det) og kigge op den 26. maj. Blodmånen har et rødligt skær, fordi solens stråler under formørkelsen reflekteres gennem atmosfæren.

Hvornår bliver Månen rød?

Den næste blodmåne opstår den 16. maj 2022. I Danmark vil den kun være delvis synlig. Ved en total måneformørkelse bliver Månen farvet rød.

Hvad kan man observere omkring Solen under en total solformørkelse?

Astronomisk set er totale solformørkelser bl. a. in- teressante fordi man kan observere Solens korona di- rekte, når Månen dækker for solskiven.

Hvornår er den næste delvise solformørkelse i Danmark?

Den seneste solformørkelse i Danmark var den 20. marts 2015. og den næste den 10. juni 2021 begge delvise formørkelser.

Hvornår var sidste totale solformørkelse i Danmark?

Den seneste totale formørkelse var den 28. juli 1851, hvor Solen var totalt formørket i Nordjylland og Nordsjælland. Rigtig mange ældre husker formørkelsen i 1954 som total i Danmark, men det var den ikke, selvom den var meget dyb. Total var formørkelsen i Kattegat, i Vestsverige og i Norge.

Hvornår er der lyserød måne?

Navnet stammer fra gammel tid, hvor man holdt styr på tiden ud fra Månens faser. Netop på denne tid af året blomstrer den lyserøde høstfloks, og derfor fik supermånen det tilnavn. Den næste fuldmåne som indtræffer, som i øvrigt også er en supermåne, kaldes traditionelt for "The Flower Moon".

Hvad hedder Månens aftagende fase?

Fase, den del af Månens overflade, der fra Jorden ses belyst af Solen. Når hele Månens overflade ses belyst, er der fuldmåne; når Månen ikke ses belyst, er der nymåne; og er en del af fladen belyst, er Månen aftagende, hvis fasen er på vej mod nymåne, eller tiltagende, hvis fasen er på vej mod fuldmåne.

Hvornår Månen opnår blodmåne og hvad er det?

Forklaringen bag blodmånen Under en total måneformørkelse får Månen et rødt skær og kaldes som nævnt 'blodmåne'. Når Månen opholder sig inde i jordskyggen, bliver Månen kobberrød under totaliteten, altså, når Månen er i Jordens kerneskygge. Dette kan virke mærkeligt, da Solens stråler jo blokeres af Jorden.

Hvornår skifter Månen farve?

Når Månen står lavt i horisonten, er den mere rødlig, end når den står højt på himlen. Årsagen er, at Jordens atmosfære spreder lyset. Denne spredning er farveafhængig, således at det kortbølgede blå lys spredes meget mere end det langbølgede røde lys.