Table of Contents:

  1. Hvad kalder man en skrue uden spids med tilhørende møtrik?
  2. Hvad hedder en sekskantet skrue?
  3. Hvornår opfandt man skruen?
  4. Hvad er forskellen på en skrue og en bolt?
  5. Hvem opfandt gevindet?
  6. Hvad er en kærv?
  7. Hvor sidder spændeskiven?
  8. Hvad bruger man en bolt til?
  9. Hvad er venstre gevind?
  10. Hvad er NPT gevind?

Hvad kalder man en skrue uden spids med tilhørende møtrik?

Maskinskruen har ikke et tilspidset gevind, dvs., at den ikke ender i en spids som alle andre skruer, men er lige tyk i hele gevindets længde. Maskinskruer bruges sammen med møtrikker og skiver til at spænde ting sammen.

Hvad hedder en sekskantet skrue?

Pinolskruer bruges for at forhindre bevægelse mellem to (roterende) dele, så som et hjul på en aksel. Her skrues skruen i gevindet på hjulets nav, så spidsen strammer mod akslen.

Hvornår opfandt man skruen?

Den første dokumentation af skruen findes i den middelalderlige Hausbuch af Schloss Wolfegg, et manuskript skrevet engang mellem 14. Men mange anser dog, at en tysk urmager har lavet den første skrue i 1513, De første blev lavet af messing eller ståltråd, og trådrenen var håndskåret ved hjælp af en fil.

Hvad er forskellen på en skrue og en bolt?

Altså: En bolt har et hoved og et udvendigt standardgevind, der svarer til gevindet på en standardmøtrik. Alt andet er skruer, ganske som "en venlig mand på nettet" mener.

Hvem opfandt gevindet?

Fritz C. August Thürmer der var født i Larvik, var den første til at patentere et gevind. Han udviklede og patenterede den firkantede skærebakke i 1897, hvilket revolutionerede produktionen af det udvendige gevind.

Hvad er en kærv?

En kærv er en skæring eller uddybning i en genstand, der har en specifikt brugsformål. De fleste forbinder kærv, med den fordybning, skæring eller anden udformning, der er på hovedet (toppen) at en skrue, som forbindes til skruetrækkeren.

Hvor sidder spændeskiven?

Husk at sørg for at spændeskiven ikke sidder mellem pladerne, men ovenpå. Herefter spændes skruen ved hjælp af en skruetrækker (eller skruemaskine) og en svensknøgle. Hvis man har købt et forlænget højbed (fx 1 cm) følger der tværstiver med. Disse sættes sammen efter samme princip.

Hvad bruger man en bolt til?

Når almindelige søm og skruer ikke er store eller stærke nok til at bære eller holde noget sammen, kan man bruge bolte eller franske skruer. Begge typer er store og kraftige og kan spændes hårdere og dermed holde mere end almindelige skruer. Især den gennemgående bolt er stærk.

Hvad er venstre gevind?

Gevindretning Højre/Venstre gevind De fleste gevindtyper er højrehåndede, hvilket refererer til retningen, hvor det spiralformede gevind vinkler om akslen på skruen. Oftest løber gevindet med urets retning, modsat links-gevind, der løber modsat urets retning.

Hvad er NPT gevind?

NPT (National Pipe Taper Thread) og NPTF (National Pipe Taper Fuel) er gevindtyper, der er mest almindelige i USA, og ses derfor hyppigt på maskiner af amerikansk oprindelse. Taper står for konisk – dvs. at jo hårdere der skures, jo mere vil de tætne.