Table of Contents:

 1. Hvornår fik man vinduer?
 2. Hvad er et vinduesfag?
 3. Hvornår begyndte man at bruge glas?
 4. Hvornår fik vi termoruder?
 5. Hvad hedder de forskellige dele på et vindue?
 6. Hvad er en Stjerthage?
 7. Hvor lang tid holder trævinduer?
 8. Hvad hedder bunden i en dørkarm?

Hvornår fik man vinduer?

De første kendte glas blev støbt for ca. 5000 år siden, og de første vinduesglas blev benyttet for ca. 2000 år siden i Romerriget. Romerne opfandt også det blæste glas – det blev dog først benyttet som vinduesglas fra 500-tallet.

Hvad er et vinduesfag?

Forskellige vinduestyper Der skelnes mellem indvendig og udvendig flader. Hver rude kategoriseres i en bestemt størrelse (kvadratmeter) som kan ses i listen herunder. Dette er et palæ vinduesfag, og skal her tælles som 12 ruder. Dette er et bondehus vinduesfag, og skal her tælles som 6 ruder.

Hvornår begyndte man at bruge glas?

Glas blev først dannet naturligt i ødemarker for millioner af år siden, når sand blev ekstrem kraftigt opvarmet. Glas kan også blive dannet naturligt af lava. Mennesket opdagede glasset ca. 5.000 år før vores tidsregning.

Hvornår fik vi termoruder?

Det første patent på en termorude blev taget i USA i 1865, men først i 1930'erne blev termoruder videreudviklet, og i 1960'erne fik de den form, som kendes i dag med glas limet på et hult afstandsprofil af aluminium, galvaniseret stål eller varm kant, hvori der er et kemisk tørremiddel, som opsuger fugten og hindrer ...

Hvad hedder de forskellige dele på et vindue?

Hvad hedder delene på et vindue?
 • Karm.
 • Vinduesrammer.
 • Beslag (hængsler)
 • Tætningslister.
 • Rude.
 • Glaslister.
 • Bundglasliste.
 • Indvendige greb.

Hvad er en Stjerthage?

En stjerthage bruges til at sætte vinduet i spænd og udgør den faste del af et vindues lukkemekanisme, hvor anverfer udgør den bevægelige del. Et hængsel kaldes også ofte for et beslag. Hængslet forbinder vinduesrammen og vindueskarmen, sådan rammen kan drejes i forhold til karmen.

Hvor lang tid holder trævinduer?

Producenterne lover således, at den type vinduer holder sig pænere længere. Efter garantiperioden på fem år bør du – allersenest – holde øje med vinduernes tilstand. For uanset materiale og finish vil et trævindue på sigt kræve løbende vedligeholdelse. Du bestemmer således selv, hvor længe dine vinduer skal holde.

Hvad hedder bunden i en dørkarm?

Et bundstykke er det stykke træ, der monteres nederst i bunden af karmen. Bundstykker kan have forskellige tykkelser, og når bundstykket er monteret, udjævner det niveauforskellen mellem de to rum, så der ikke længere er en kant – og samtidig fungerer bundstykket som trinbræt og kaldes derfor ofte også dørtrin.