Table of Contents:

  1. Hvilke vulkaner er mest aktive?
  2. Hvor finder vi de forskellige Vulkantyper?
  3. Hvad er en Eksplosionsvulkan?
  4. Er vulkaner altid aktive?
  5. Hvad hedder Vulkanåbninger?
  6. Hvordan opstår en skjoldvulkan?
  7. Hvor findes der stratovulkaner?

Hvilke vulkaner er mest aktive?

Kilauea er en skjoldvulkan på The big Island på Hawaii i stillehavet. Den er en af verdens mest aktive vulkaner, er mellem 300.0.000 år gammel og var i stort set kontinuerligt udbrud fra 19.

Hvor finder vi de forskellige Vulkantyper?

Vulkantyper - Få et overblik over de forskellige vulkantyper her
  • På Hawaii kan du opleve skjoldvulkaner, heriblandt den største skjoldvulkan Mauna Loa.
  • I Oregon, USA kan du opleve stratovulkanen Mount Hood.
  • I Laki på Island kan du spotte spaltevulkaner, som sidst gik i udbrud i år 1786.
6. sep. 2010

Hvad er en Eksplosionsvulkan?

Eksplosionsvulkaner. I en eksplosionsvulkan er lagene inde i vulkanen næsten ikke til at bryde igennem. Når magmaen stiger op i vulkanen, når meget af den at størkne på vejen. Det som ikke når at størkne, indeholder meget gas, og det bliver rigtig eksplosivt.

Er vulkaner altid aktive?

Omkring 550 har været i udbrud i historisk tid og mellem 1.300 og 1.500 har været i udbrud inden for de sidste 10.000 år. Da en vulkan kan have en hviletid på tusinder af år mellem to større udbrud, giver det ikke rigtig nogen mening at tale om den som aktiv. I stedet kan man tale om vulkaner i udbrud i historisk tid.

Hvad hedder Vulkanåbninger?

Gasserne, der automatisk dannes ved smeltningen af den varme opstrøm vil tvinge magmaet til vejrs, og det udstrømmende materiale eller lava – kalder vi det, når det strømmer ud igennem en vulkans krater i et udbrud. Det betyder igen, at optrængningen af lavaen skyldes afgivelse af vulkanske gasser.

Hvordan opstår en skjoldvulkan?

Skjoldvulkaner. Vulkanen dannes af en tyndtflydende basaltmagma (se ordforklaring), som samler sig i et magmakammer dybt nede i Jorden. En skjoldvulkan bryder tit ud. Dens lava strømmer hurtigt ned ad siderne og størkner først flere kilometer væk.

Hvor findes der stratovulkaner?

Stratovulkaner er typiske i subduktionszoner, hvor to kontinentalplader støder sammen. Den har mere stejle skråninger og en mere tyktflydende lava end f. eks. skjoldvulkaner.