Table of Contents:

 1. Hvad går kongehusets apanage til?
 2. Hvem af de kongelige får apanage?
 3. Hvad ejer kongefamilien?
 4. Hvad får en hofdame i løn?
 5. Hvor får kongefamilien penge fra?
 6. Hvad får de kongelige i løn?
 7. Hvad ejer det danske kongehus?
 8. Hvilke slotte ejes af dronningen?
 9. Hvad er en Kammerdame?
 10. Hvad tjener hofmarskal?
 11. Er Dronningen rig?

Hvad går kongehusets apanage til?

Ud over statsydelsen til Dronningen er der fastsat årpenge til Kronprinsen (hvoraf H.K.H. Kronprinsessen modtager 10%) samt årpenge til Prins Joachim. Årpengene skal dække omkostninger til personale, drift, administration og ejendomme samt private omkostninger.

Hvem af de kongelige får apanage?

Danmark. I Danmark modtager regenten og medlemmer af kongehuset apanage i henhold til Grundlovens §§ 10 og 11, og betegnes også Den Kongelige Civilliste eller blot civillisten.

Hvad ejer kongefamilien?

Siden 1974, hvor Christiansborg brændte, har kongehuset beboet palæerne. Kronprins Frederik, prinsesse Benedikte samt prins Joachim og prinsesse Alexandra har lejligheder på Amalienborg Derudover har Dronningen Fredensborg, dele af Christiansborg Slot, Gråsten Slot, Eremitagen og Sorgenfri stillet til rådighed.

Hvad får en hofdame i løn?

En hofdame er ofte en adelsdame af lavere rang end den hun bistår, og regnes ikke som tjener. Pligterne varierer fra hof til hof.

Hvor får kongefamilien penge fra?

Hvor meget koster kongehuset?
 • Dronningen får udbetalt en såkaldt apanage, der er den årlige ydelse fra staten. ...
 • Kronprins Frederik modtog i henhold til Årpengeloven 20 millioner kroner i 2018, hvoraf kronprinsesse Mary tildeles 10 %.
 • Prins Joachim modtog i 2018 3,5 millioner kroner.

Hvad får de kongelige i løn?

I 2021 får dronningen 89,3 millioner kroner.

Hvad ejer det danske kongehus?

Hvem ejer de kongelige slotte? Staten ejer de kongelige slotte – dog er Marselisborg Slot Kongehusets private ejendom.

Hvilke slotte ejes af dronningen?

Dronning Margrethe har fire slotte, som hun benytter som boliger. Fredensborg, København, Aarhus og Gråsten. I disse fire byer har dronningen til huse på forskellige tidspunkter af året.

Hvad er en Kammerdame?

Kammerdame, kvindelig kammerherre; bærer ikke uniform. Embedstegnet for en kammerdame er en broche med kammerherrenøgle i mindre format og fæstnet på en trefløjet lyseblå sløjfe. Den første kammerdame i Danmark, lensgrevinde Irene Wedell (-), blev udnævnt i forbindelse med dronning Margrethe 2.

Hvad tjener hofmarskal?

At blive hofmarskal er for mange en stor æressag. Lønnen er heller ikke dårlig og ligger i 42. lønramme, der svarer til det samme som statsministerens departementchef, og udenrigsministeriets direktør - 760.000 kroner om året plus pension.

Er Dronningen rig?

Dronningen modtager en årlig apanage på 85 mio. kr. Hendes nettoformue kommer især fra investeringer, ejendomme og kunst. De royale paladser og kronjuvelerne er i øvrigt ikke en del af hendes personlige formue.