Table of Contents:

  1. Hvordan slukkede man Tjernobyl?
  2. Hvad skete der med menneskerne i Tjernobyl?
  3. Hvordan virkede Tjernobyl?
  4. Hvad udløste Chernobyl?
  5. Er der naturlig radioaktiv stråling i Danmark?
  6. Hvor mange døde af stråling i Tjernobyl?

Hvordan slukkede man Tjernobyl?

Kontrolstavene begyndte at smelte, damptrykket steg. Til sidst gav reaktoren efter og eksploderede. Eksplosionen løftede det tonstunge cementlåg af reaktoren og lod på den måde det radioaktive materiale slippe ud af den skadede reaktor.

Hvad skete der med menneskerne i Tjernobyl?

Da reaktor 4 eksploderede i Tjernobyl, døde to personer i selve eksplosionen. I de efterfølgende uger døde 28 mennesker af strålesyge. Hvor mange, der siden blev syge af kræft og døde, er dog omdiskuteret, fortæller Mikkel Øberg. - Engang regnede vi med, at omkring 6.000 mennesker fik kræft på grund af ulykken.

Hvordan virkede Tjernobyl?

Tjernobyl: Reaktorerne løb løbsk Reaktoren løb altså løbsk i en kort periode og blev voldsomt overophedet. Varmen var meget stærkere end den restvarme, som lige nu er problemet i Fukushima-reaktorerne. Dermed førte det enorme damptryk til en eksplosion. En ny eksplosion kom fra den pludselige og voldsomme kædereaktion.

Hvad udløste Chernobyl?

Den 26. april 1986 klokken 1:23 lokal tid indtraf en katastrofal dampeksplosion i reaktor nr. 4, som udløste en brand i den grafit der udgjorde reaktorens neutron-moderator, flere efterfølgende eksplosioner og endelig nuklear nedsmeltning.

Er der naturlig radioaktiv stråling i Danmark?

Den eksterne stråling fra jorden varierer ca. med en faktor 3 her i landet, afhængigt af bopælen. I drikkevand er der på Bornholm et dosisækvivalent på 0,37 mSv/år. I resten af Danmark er det omkring 0.008 mSv/år.

Hvor mange døde af stråling i Tjernobyl?

Chernobyl Forum-rapporten Ifølge den bliver det samlede antal døde som følge af ulykken 4000. Dette omfatter de 47 oprydningsarbejdere og redningsfolk, der døde af akut strålesyge, 9 tilfælde af kræft i skjoldbruskkirtlen hos børn, samt 4000 "ekstra" kræfttilfælde blandt de 600.000 mennesker, der deltog i oprydningen.