Table of Contents:

  1. Hvordan kan pladerne bevæge sig?
  2. Hvad driver pladetektonikken?
  3. Hvad er en Konvektionsstrøm?
  4. Hvor mange Lithosfæreplader findes på Jorden?
  5. Hvad sker der når pladerne bevæger sig væk fra hinanden?
  6. Hvad er en Lithosfæreplade?
  7. Hvor mange tektoniske plader har vi på jorden?
  8. I hvilke lande er der stor risiko for at befolkningen bliver ramt af jordskælv?
  9. Hvor findes Konvektionsstrømme?
  10. Hvordan opstår Konvektionsstrømme?

Hvordan kan pladerne bevæge sig?

Det grundlæggende udgangspunkt for pladetektonikken er, at lithosfæren består af adskilte “tektoniske plader”, som "flyder" oven på den plastiske asthenosfære. Forskelle i deres viskositet får de tektoniske plader til at bevæge sig i forskellige retninger.

Hvad driver pladetektonikken?

Ifølge teorien om pladetektonik er Jordens yderste lag, lithosfæren (ca. 100 km tyk), opdelt i stive plader, som bevæger sig. De driver i forskellige retninger, nogle støder sammen, mens andre glider fra hinanden.

Hvad er en Konvektionsstrøm?

Konvektionsstrømme i jordens kappe bringer varme fra jordens kerne opad mod jordens skorpe og overflade. Disse strømbevægelser anses for at være drivkraften i kontinentaldriften eller de tektoniske pladers bevægelser. Alt det kolde synker ned og det varme stiger op.

Hvor mange Lithosfæreplader findes på Jorden?

er Jordens yderste lag, jordskorpen. "Lithos" er græsk og betyder sten. Lithosfæren er delt op i 21 lithosfæreplader af forskellig størrelse og form. Pladerne kaldes også tektoniske plader eller kontinentale plader.

Hvad sker der når pladerne bevæger sig væk fra hinanden?

Langs de konstruktive pladegrænser bevæger pladerne sig væk fra hinanden. Her vil smeltet sten, magma fra Jordens indre, udfylde sprækken mellem pladerne og danne ny oceanbund, ofte i form af en bjergkæde på havbunden. Sådan en bjergkæde kaldes en oceanryg.

Hvad er en Lithosfæreplade?

er Jordens yderste lag, jordskorpen. "Lithos" er græsk og betyder sten. Lithosfæren er delt op i 21 lithosfæreplader af forskellig størrelse og form. Pladerne kaldes også tektoniske plader eller kontinentale plader.

Hvor mange tektoniske plader har vi på jorden?

I alt er der 10 meget store plader og lige så mange mindre såkaldte mikro-plader, som man har navngivet. Pladerne er op til 200-300 km tykke under de store kontinenter og meget tyndere (5-100 km) under oceanerne.

I hvilke lande er der stor risiko for at befolkningen bliver ramt af jordskælv?

Nogle af de lande, der er mest udsat for jordskælv er Japan, Indonesien, Nepal, Mexico og Indien.

Hvor findes Konvektionsstrømme?

Konvektionsstrømme i asthenosfæren øverst i Jordens kappe anses for at være drivkraften bag pladetektonikken. I jordkernen er konvektionsstrømme sandsynligvis årsagen til Jordens magnetfelt.

Hvordan opstår Konvektionsstrømme?

Når en strøm overfører varme fra zonen med høj energi til zonen med lav energi, opstår denne konvektion. I gasser og i plasmasand og central temperatur, der også fører til områder med højere og lavere tæthed, hvor atomer og molekyler bevæger sig for at udfylde de områder, der er tomere.