Table of Contents:

  1. Hvem slås mod aserne?
  2. Hvem er jætternes konge?
  3. Hvad hed jætternes stamfar i nordisk mytologi?
  4. Hvem er guden Balder?
  5. Hvor mange nordiske guder?
  6. Er Loke og udgårdsloke den samme?
  7. Er jætter kæmper?
  8. Hvem er ran?

Hvem slås mod aserne?

Fenris, Hel og Midgårdsormen skal ifølge Vølvens spådom slås mod og slå nogle af de stærkeste aseguder ved Ragnarok. Fenrisulven voksede op i Asgård. I starten var den lille og ufarlig, men den voksede hurtigt til overnaturlig størrelse og skræmte aserne.

Hvem er jætternes konge?

Udgårdsloke er i nordisk mytologi konge over jætterne. Han er blandt andet omtalt i myten om Thors besøg hos Udgårdsloke. Udgårdsloke udfordrer Thor og hans følge til kappestrid og jætterne vinder hver eneste dyst. Udgårdsloke afslører bagefter, at der er snyd med i spillet.

Hvad hed jætternes stamfar i nordisk mytologi?

Jætternes æt var den første i verden, deres stamfar var Ymir, det første levende væsen. De havde derfor indsamlet en større viden om den end selv guderne, og nogle af de ældste blev beskrevet som umådeligt vise.

Hvem er guden Balder?

Han omtales i myterne som den smukkeste af alle aser og søn af gudernes konge Odin og Frigg. Sammen med sin hustru Nanna har han sønnen Forsete. Hans bolig er Breidablik. Balder bliver almindeligvis beskrevet som retfærdighedens gud i religionshistorien.

Hvor mange nordiske guder?

De 15 guder, der nævnes i Gylfaginning og Skáldskaparmál er markeret med rammer. Øvrige personer er jætter eller af unavngiven race. En stiplet linje angiver ægteskab eller forældreskab. For jætter, der er personifikationer af naturfænomener, er fænomenet angivet, hvor der kan være tvivl.

Er Loke og udgårdsloke den samme?

Udgårdsloke, kæmpemæssig jætte, der også kalder sig Skrymer. Han optræder i den lange myte i Snorres Edda, hvor Thor rejser med Loke og Tjalfe til Udgård (se bokstekst).

Er jætter kæmper?

Mange kulturers mytologi indeholder monstre af menneskelig udseende, men med abnorm størrelse og styrke. Ofte benyttes betegnelsen kæmper om disse væsner. Den græske mytologi indeholdt titanterne og giganterne, og i den nordiske mytologi var jætterne sådanne kæmper.

Hvem er ran?

Ran er Ægirs kone i nordisk mytologi. Hun fanger sømænd på havet. Med sit store net trækker hun dem ned og de lider druknedøden. Hun har ni døtre sammen med Ægir.