Table of Contents:

  1. Hvad er peritoneum?
  2. Hvad adskiller bughulen og thorax?
  3. Hvad er peritoneum viscerale?
  4. Hvad er den bughule?
  5. Hvorfor scanner man bughulen?
  6. Hvilke organer ligger Retroperitonealt?
  7. Hvordan opdages væske i bughulen?
  8. Hvad produceres i bugspytkirtlen?
  9. Hvad er fedtet afføring?
  10. Hvad gør Ultralydsbehandling?

Hvad er peritoneum?

Bughulens organer er beklædt af bughinden, som kaldes peritoneum. På indersiden af kroppens bagvæg bag ved bughinden findes retroperitoneum (retro = bagved), hvor bl. a. urinlederne og hovedpulsåren forløber.

Hvad adskiller bughulen og thorax?

Hvad er bughulen? Bughulen (eller abdomen) er det hulrum i kroppen, der befinder sig mellem brystkassen (thorax) og bækkenet. Bughulen indeholder et stort antal af kroppens organer, herunder alle fordøjelsesorganer (mavesæk, tynd- og tyktarm, lever, bugspytkirtel og galdeblære) samt nyrer, binyrer og milt.

Hvad er peritoneum viscerale?

Både bughulen og bækkenregionen er omsluttet af en membran (parietal peritoneum). Denne membran er forbundet med visceral peritoneum, som omkranser de indre organer.. Hos hvirveldyr ligger størsteparten af de organer, der indgår i fordøjelsessystemet og dele af urinsystemet, i bughulen.

Hvad er den bughule?

Bughulen er det store hulrum midt i kroppen, som rummer mange af kroppens organer (mavesæk, tynd- og tyktarm, lever, bugspytkirtel, galdeblære, milt, nyrer, binyrer, urinvejene, de indre kønsorganer og mange store blodkar.

Hvorfor scanner man bughulen?

CT-skanning af bughulen bliver brugt til at vurdere bughulens organer, blodkar og lymfesystem ved udredning af eksempelvis betændelsestilstande, kræft og kræftspredning. Skanningen kan også udføres som forberedelse inden operation og/eller som kontrol efter en operation.

Hvilke organer ligger Retroperitonealt?

Retroperitoneale organer har ikke peritoneum på hele deres overflade, men eventuelt på dele af den. Retroperitoneale organer er ikke mobile. Eksempler på intraperitoneale organer: mavesækken, jejunum, ileum og milten, primært retroperitoneale: nyrerne, sekundært retroperitoneale: bugspytkirtlen og tolvfingertarmen.

Hvordan opdages væske i bughulen?

Hvis der er mistanke om, at du har væske i bughulen, skal din mave ultralydsskannes. Hvis vi i forbindelse med ultralydsskanningen opdager væske, der skal tømmes ud, gør vi det, mens du er i Røntgen og Skanning. Hvis der er mistanke om, at du har væske omkring lungerne, tager vi et røntgenbillede af lungerne.

Hvad produceres i bugspytkirtlen?

Bugspytkirtlen (pankreas) ligger opadtil i bughulen, bag mavesækken foran rygsøjlen. Den har to hovedfunktioner: dannelse af enzymer til nedbrydning af føde i tarmen og produktion af insulin til regulering af blodsukkeret.

Hvad er fedtet afføring?

Hvis bugspytkirtlen ikke producerer tilstrækkeligt med enzymer, kan især fedtet i kosten ikke fordøjes. Det gør afføringen tynd og fedtet. Den fedtede afføring (steatoré = fedtdiaré) kan være vanskelig at skylle ud af toilettet, og den kan afgive en meget ubehagelig lugt.

Hvad gør Ultralydsbehandling?

Hvad er Ultralyd: Ultralyd stimulerer blodcirkulationen i vævet, hvilket fremmer ophelingen i vævet. Ultralyd kaldes også for mikromassage. Man mærker ofte en positiv effekt allerede efter den første behandling. Afhængig af vævets tilstand varierer det, hvor mange behandlinger man skal have.