Table of Contents:

 1. Hvordan føles smerter i æggestokkene?
 2. Hvordan diagnosticere Man endometriose?
 3. Hvordan stopper man Menstruationskramper?
 4. Hvad kan man sammenligne menstruationssmerter med?
 5. Kan man mærke æggestokkræft?
 6. Hvorfor gør mine æggestokke ondt?
 7. Hvordan føles cyster på æggestokkene?
 8. Kan man blive testet for endometriose?
 9. Kan man mærke endometriose?
 10. Hvad kan man gøre ved endometriose?
 11. Hvordan føles underlivssmerter?
 12. Kan menstruationssmerter føles som veer?
 13. Hvordan opdager man kræft i æggestokkene?
 14. Hvordan ser kræft i æggestokkene ud?

Hvordan føles smerter i æggestokkene?

Smerter kommer ofte pludseligt og er vedvarende nedadtil i den ene side af maven. Der kan være lignende tilfælde i dagene og ugerne forinden. Hvis smerterne forsvinder af sig selv, skyldes det, at æggestokken er drejet tilbage på plads igen. Bliver smerterne ved, skyldes det vedvarende afklemning af blodtilførslen.

Hvordan diagnosticere Man endometriose?

Kikkertundersøgelse (laparoskopi) af bughulen er i dag den eneste sikre måde at stille diagnosen endometriose. Denne undersøgelse er en operation, som foregår i fuld narkose, hvor man fører et kikkertlignende instrument gennem navlen og ind i bughulen.

Hvordan stopper man Menstruationskramper?

Menstruationssmerter behandler man med det, man kalder betændelsesdæmpende medicin (NSAID). Det kan fx være ibumetin eller naproxen. Det kan man købe i håndkøb, dvs. uden recept.

Hvad kan man sammenligne menstruationssmerter med?

Nogle vil aldrig opleve nogen smerter, andre får dem altid, og nogle får dem sommetider. Det er normalt sådan, at smerten føles lidt som kramper i bækken, ryg, lår eller mave. Oftest starter den lige under navlen og stråler ud mod lårene og ryggen. Det er lidt forskelligt fra gang til gang, hvordan det føles.

Kan man mærke æggestokkræft?

Symptomerne ved kræft i æggestokkene er vage og ukarakteristiske og kan overses. Det skyldes, at æggestokkene er små organer, der ligger inde i bughulen, og som først giver symptomer, når de er blevet forstørret. Det er derfor vigtigt at gå til lægen og blive undersøgt ved den mindste mistanke.

Hvorfor gør mine æggestokke ondt?

Smerterne opstår, fordi der kommer en lille smule væske ud i bughulen, når ægget kommer ud af ægblæren på æggestokken. Da de to æggestokke skiftes til at afgive et æg, vil kvinden ofte føle smerten skiftevis på højre side i den ene cyklus og i venstre side ved den næste cyklus. Smerten varer typisk et par timer.

Hvordan føles cyster på æggestokkene?

Mindre cyster på æggestokkene giver som regel ingen symptomer, men undertiden kan de mærkes som en fast hævelse i mavens nederste del eller forårsage smerter ved samleje. Hvis cysten vokser sig stor uden symptomer, kan du opleve, at du vokser rundt om livet.

Kan man blive testet for endometriose?

Den eneste måde lægen kan stille diagnosen på, er ved at tage en vævsprøve, hvilket lægen ofte gør ved en kikkertoperation. Ved kikkertoperationen kan man således se de blå områder og cyster, eventuelle sammenvoksninger af organer mm., der alle kendetegner endometriose.

Kan man mærke endometriose?

Ved en gynækologisk undersøgelse kan man nogle gange mærke endometriose, især hvis der sidder mellem skeden og endetarmen eller på æggestokkene som cyster, men det kan også være normale forhold ved undersøgelsen. Ved en ultralydsskanning kan man se større cyster.

Hvad kan man gøre ved endometriose?

Symptomer på endometriose behandles med p-piller eller gestagener, som virker hæmmende på ægløsning og blødninger. I svære tilfælde kan man blive behandlet med GnRH-agonister, der hæmmer frigørelsen af hypofysens kønshormonstimulerende hormoner. Dette gøres hyppigst efter diagnose via laparoskopi og vævsprøver.

Hvordan føles underlivssmerter?

Kvinden kan mærke krampelignende, turevise smerter, som kommer fra de sammentrækninger, som der sker i livmoderen, når slimhinden afstødes ved menstruationen. Smerterne er typisk værst, når menstruationen er på sit højeste.

Kan menstruationssmerter føles som veer?

Veer kan føles som kraftige menstruationssmerter. Måske du vil mærke en tyngde, som om veerne har en kraft, der suger ned ad. Veer kan også nive eller føles, som når du får syre i musklerne ved anstrengelse. Måske du vil mærke, at veen kommer “rullende”, bygger op og så aftager igen.

Hvordan opdager man kræft i æggestokkene?

Ved en ultralydundersøgelse gennem skeden eller på maven kan man se æggestokkene og eventuelle cyster. Cystens udseende giver en vigtig information om, om det er en godartet eller ondartet cyste. Ultralydskanningen kan suppleres med en CT, PET/CT eller MR-skanning, hvis der er mistanke om kræft.

Hvordan ser kræft i æggestokkene ud?

Symptomerne ved kræft i æggestokkene er vage og ukarakteristiske og kan overses. Det skyldes, at æggestokkene er små organer, der ligger inde i bughulen, og som først giver symptomer, når de er blevet forstørret. Det er derfor vigtigt at gå til lægen og blive undersøgt ved den mindste mistanke.