Table of Contents:

  1. Hvor mange tektoniske plader har vi på Jorden?
  2. Hvilken plade ligger Danmark på?
  3. Hvilke 2 pladegrænser giver især jordskælv?
  4. Hvor varm er jordskorpen?
  5. Hvordan bevæger den Afrikanske Plade og den Eurasiske Plade?

Hvor mange tektoniske plader har vi på Jorden?

I alt er der 10 meget store plader og lige så mange mindre såkaldte mikro-plader, som man har navngivet. Pladerne er op til 200-300 km tykke under de store kontinenter og meget tyndere (5-100 km) under oceanerne.

Hvilken plade ligger Danmark på?

Jordens overflade er bygget op af syv store plader og en række mindre plader. Danmark ligger på en af de store plader, sammen med resten af Europa og næsten hele Asien. Denne plade kaldes den eurasiske plade. Pladerne bevæger sig mellem 1 og 15 centimeter om året.

Hvilke 2 pladegrænser giver især jordskælv?

Her støder Stillehavspladen op til den Nordamerikanske Plade og bevæger sig henholdsvis mod nord og syd med en hastighed på 3 cm om året.

Hvor varm er jordskorpen?

Jordens indre er en enorm energikilde. Temperaturen i kernen af vores klode er cirka 5.500 grader, og forskere vurderer, at der konstant siver energi svarende til 47 terawatt ud gennem jordskorpen.

Hvordan bevæger den Afrikanske Plade og den Eurasiske Plade?

Den Afrikanske Plade presses på grund af varmestrømningerne i jordens kappe flere hundrede kilometer ned og ind under den Europæiske Plade, det som vi også kalder for en subduktion eller underskydningszone sagt på en anden måde et puslespil, hvor brikkerne tvines til at bevæge sig på grund af pres fra syd.