Table of Contents:

 1. Hvor sidder urinlederen?
 2. Hvorfor bliver ældre konfuse af blærebetændelse?
 3. Hvad er en asymptomatisk bakteriuri?
 4. Hvor sidder min nyre?
 5. Hvad vil det sige at være konfus?
 6. Hvad er UTI?
 7. Hvad er urininkontinens?
 8. Hvad er en Urosepsis?
 9. Hvad kan nyrerne fejle?
 10. Hvad er tegn på dårlige nyrer?
 11. Hvordan føles smerter i nyrerne?
 12. Hvor sidder Nyresmerter?

Hvor sidder urinlederen?

Nyrebækkenet er den tragtformede del, hvor urinen samles fra nyren og ledes videre via urinlederne ned til blæren. Nyrebækkenet og urinlederne kaldes de øvre urinveje. De nedre urinveje består af blæren og urinrøret. Nyrerne ligger på hver sin side af rygsøjlen, opadtil bagest i bughulen.

Hvorfor bliver ældre konfuse af blærebetændelse?

Når en ældre person får feber, bliver dehydreret og oplever et skift af de vante omgivelser ved indlæggelsen, så er det en meget voldsom indgriben i livet. Det kan fremprovokere delir, en tilstand, hvor patienten bliver konfus, får et ændret bevidsthedsniveau og hallucinationer, siger Lene Paulsen.

Hvad er en asymptomatisk bakteriuri?

Bakterier i urinen uden symptomer Hvis man har bakterier i urinen ved mindst to undersøgelser, uden at have symptomer på blærebetændelse, kaldes det symptomfri bakteriuri. Man får kun symptomer, hvis bakterierne invaderer slimhinden i blæren.

Hvor sidder min nyre?

Nyrerne ligger på hver sin side af rygsøjlen, opadtil bagest i bughulen. Nyrerne regulerer koncentrationen af en række stoffer i kroppen og udskiller affaldsstoffer og væske. Derudover danner nyrerne hormoner, som regulerer blodtrykket og dannelsen af røde blodlegemer.

Hvad vil det sige at være konfus?

Tilstanden lige efter skaden Betegnelsen kan forenklet oversættes til "manglende hukommelse efter slag mod hovedet", fx ved trafikulykke, et fald eller andre ulykker, hvor hjernen bliver rystet og slået mod indersiden af hjerneskallen. Personen er som regel ikke orienteret i tid, sted og egne data.

Hvad er UTI?

En urinvejsinfektion (Urinvejsbetændelse) er en infektion med bakterier i dele af urinvejene. Når betændelsen er i de nedre urinveje, kaldes det cystitis (blærebetændelse), og når den er i de øvre urinveje, kaldes det pyelonephritis (nyrebækkenbetændelse).

Hvad er urininkontinens?

Urin-inkontinens defineres som enhver form for ufrivilligt tab (lækage) af urin. Urin-inkontinens kan for nogle kvinder være et dagligt problem enten med få dryp eller større lækager, som ofte påvirker livskvaliteten.

Hvad er en Urosepsis?

De bakterier, der fremkalder akut nyrebækkenbetændelse, kan ofte påvises i både urin og blod, hvorved der er tale om en form for blodforgiftning (urosepsis). Hos børn kan tilbagevendende urinvejsinfektioner forekomme ved medfødte misdannelser i urinvejene, se medfødte sygdomme (urinvejssygdomme).

Hvad kan nyrerne fejle?

svulster, nyresten, prostataproblemer og sygdomme i urinvejene. Både de medicinske og de kirurgiske nyresygdomme kan føre til kronisk nyresygdom. Nogle personer med kronisk nyresygdom udvikler nyresvigt. Disse personer skal jævnligt have renset blodet for affaldsstoffer på hospitalet eller i hjemmet (dialyse).

Hvad er tegn på dårlige nyrer?

Træthed på grund af nedsat blodprocent (anæmi) eller ophobning af affaldsstoffer i kroppen. Dårlig appetit, kvalme og opkastninger, vægttab. Hyppig vandladning, særligt om natten. Hævelse i benene og sommetider omkring øjnene fordi der ophobes væske i kroppen.

Hvordan føles smerter i nyrerne?

Ved akut nyrebetændelse kan du have smerter i lænden. Ofte har du også forhøjet blodtryk og hævelser ( ødemer), især i benene eller omkring øjnene. Ved den primære nyrebetændelse er symptomerne ofte få og opdages ofte først, når nyrefunktionen er så dårlig, at symptomerne præges af nyresvigt.

Hvor sidder Nyresmerter?

Ofte er nyrerne årsag til smerter nede i den nedre del af lænden, dvs. nyrerne skaber refereret smerte fra nyreområdet ned til den nedre lænderyg.