Table of Contents:

  1. Hvilke traditioner der knytter sig til julemaden?
  2. Hvornår varer julen til?
  3. Hvad er enden på jul?
  4. Hvilket land stammer julen fra?
  5. Hvilken af følgende juletraditioner er ældst?
  6. Hvorfor fejrer vi jul den 24 december og hvorfor fejres julen den 25. december i nogle lande?
  7. Hvornår slutter julen officielt?
  8. Hvilken skik er julen?
  9. Hvor kommer pakkeleg fra?

Hvilke traditioner der knytter sig til julemaden?

I Storbritannien og USA er det en almindelig tradition, at man i hjemmene fra juleaften og til helligtrekongersaften hænger en gren af mistelten op et eller andet sted, hvor man kan gå hen og stille sig op under den, eller hvor man ikke kan undgå at komme til at gå eller stå under den.

Hvornår varer julen til?

Den kristne jul varer i 12 dage - fra juledag til helligtrekonger den 6. januar.

Hvad er enden på jul?

Julen startede den 24. december og sluttede først Helligtrekongers aften den 5. januar.

Hvilket land stammer julen fra?

Den romerske kejser Aurelian genindførte fejringen af guddommen Sol Invictus i år 274, således at fejringen kom til foregå hvert år den 25. december. Fejringen af guddommen Sol Invictus blev inspiration for de kristne, hvor de i 300-tallet e.Kr. begyndte at fejre deres guddoms fødselsdag, Jesu fødselsdag, den 25.

Hvilken af følgende juletraditioner er ældst?

Krybbespil. I den kristne fejring af julen er krybbespil en af de ældste juletraditioner. Første gang man genopførte Jesu fødsel var i 1223, hvor Frans af Assissi opstillede en krybbespils-scene foran hans kirke i Italien, og der blev sunget julesalmer.

Hvorfor fejrer vi jul den 24 december og hvorfor fejres julen den 25. december i nogle lande?

Som de fleste ved fejres julen oprindeligt for at fejre Jesu fødsel, som de kristne mener er Guds søn. Her i Europa fejrer vi juleaften den 24. december, mens USA hovedsagelig fejrer den 25. december.

Hvornår slutter julen officielt?

I nogle kristne kirker, for eksempel den græsk-ortodokse, fejres julen den 6. januar. I flere lande kaldes dagen stadig trettendedagen, fordi den falder 13 dage efter juledag og afslutter julen med historien om de hellige tre konger, som fulgte stjernen fra Østerland til stalden i Betlehem.

Hvilken skik er julen?

Med kristendommen bliver julen også en fest for Jesu fødsel, men da han jo også kaldes "Verdens lys" hænger dette egentlig fint sammen med den gamle juls "grundidé", at feste for det nye år og for, at vi går mod lysere tider. Jesu fødselsdag blev først fastlagt til den 25. december engang i 300-årene.

Hvor kommer pakkeleg fra?

Johan Krons Peters jul indeholder ingen omtale af pakkeleg, og beskrivelser af uddeling af julegaver i 1800-tallet og fejringen af juleaften blandt bønder i 1800-tallet har heller ingen referencer til pakkeleg, selvom et var populært at spille i julen. Så pakkeleg har ikke sin rod i 1800-tallet.