Table of Contents:

 1. Hvordan indstiller man en momentnøgle?
 2. Hvilken momentnøgle skal jeg købe?
 3. Hvilken momentnøgle til cykel?
 4. Hvad gør en momentnøgle?
 5. Hvor meget skal man spænde alufælge?
 6. Hvordan Efterspænder man hjul?
 7. Hvad er nm på en bil?
 8. Kan man spænde hjul for hårdt?
 9. Hvornår skal man efterspænde hjul?
 10. Hvad er forskellen på HK og NM?
 11. Hvad betyder N m?
 12. Hvad sidder hjulet på?

Hvordan indstiller man en momentnøgle?

Inden du skal bruge momentnøglen skal den indstilles i bunden. Dette gøres på stort set alle modeller ved at dreje på håndtaget. Her skal du så have håndtaget til at stå uden for den "newton meter" (Nm) værdi du vil spænde med. Når du har den indstillet kan den på nogle modeller låses med en lille bolt i bunden.

Hvilken momentnøgle skal jeg købe?

Hvis du arbejder med cykler, så er det fint med momentnøgler, der går op til 20 Nm, men hvis du arbejder med biler eller andet, så er det måske bedre med en, der går op til 30 eller 50 Nm. Det kan også være en idé at have to momentnøgler til hver deres opgave.

Hvilken momentnøgle til cykel?

Der findes ikke mange momentnøgler til cykelbrug, men der findes dog nogle – fælles for dem alle er at de typisk kan bruges i området fra 1-20 Nm. hvilket er meget passende til cykelbrug.

Hvad gør en momentnøgle?

En momentnøgle er et specialværktøj, der bruges til at stramme møtrikker og bolte til en forudbestemt momentværdi. Dette værktøj gør det muligt at stramme bolte og møtrikker til den korrekte spænding, på den måde undgår du at ødelægge dem ved at stramme dem for meget.

Hvor meget skal man spænde alufælge?

Som tommelfingerregel kan du bruge disse tilspændingsmomenter til hjulboltene: Stålfælge skal spændes med 9 kg. Alufælge skal spændes med 11 kg. Det er en god ide at efterspænden hjulene efter 100-200 km kørt.

Hvordan Efterspænder man hjul?

Efterspænd hjulene Du skal efterspænde dine hjul, når du har kørt 30-50 km. Vi anbefaler, at du bruger en momentnøgle og spænder med 12 kgm/120 Nm. Når du spænder bolten eller møtrikken, skal du sikre, at den ikke overspændes. Du kan risikere, at boltens/møtrikkens gevind ødelægges, og at bilens narv tager skade.

Hvad er nm på en bil?

Moment er definitionen af Kraft(F=Newton) x Arm(længde l = meter). Det er korrekt at det viser trækkraften i en bil, for det er det moment du hiver ud af motoren og ned i de drivende hjul.

Kan man spænde hjul for hårdt?

Strammer du hjulboltene for hårdt, risikerer du at ødelægge både alufælge og bremseskiver. Strammer du dem for lidt, falder de af. og det er noget rigtigt skidt sådan at miste hjulbolte og måske endda et hjul, mens du er på farten.

Hvornår skal man efterspænde hjul?

Efterspænd hjulene Du skal efterspænde dine hjul, når du har kørt 30-50 km. Vi anbefaler, at du bruger en momentnøgle og spænder med 12 kgm/120 Nm. Når du spænder bolten eller møtrikken, skal du sikre, at den ikke overspændes. Du kan risikere, at boltens/møtrikkens gevind ødelægges, og at bilens narv tager skade.

Hvad er forskellen på HK og NM?

Det er ret langhåret, men det hele værd. Forklaringen med, at hestekræfter er hvor hurtigt du rammer en væg, mens moment er hvor langt du trækker den med dig, er nemlig fuldstændigt misforstået. Videoen forklarer desuden, hvordan de to faktorer influerer hinanden i en forbrændingsmotor i forhold til acceleration.

Hvad betyder N m?

Newtonmeter – en SI-enhed. Nanometer – nm er en SI-enhed, der svarer til 10-9 meter. Nordisk Mesterskab – NM akronym for Nordisk Mesterskab. Nautical Mile – Sømil = 1.8520 m.

Hvad sidder hjulet på?

Et hjul er i stedet den samlede betegnelse for dæk og fælg. Dækket sidder fast på de runde fælge. Og det er det, der kaldes for et hjul. Afhængigt af dæktype kan fælgene se forskellige ud.