Table of Contents:

  1. Hvad er osteonekrose?
  2. Kan tænder bevæge sig?
  3. Er kæben en knogle?
  4. Hvad er død kæbe?
  5. Kan man rykke sine tænder?

Hvad er osteonekrose?

Kæben kan tage skade I sjældne tilfælde kan der opstå nedbrydning af kæben, også kaldet 'død kæbe' eller 'osteonekrose' efter behandling med knoglestyrkende medicin. Det skønnes dog, at mellem 5-10% af kræftpatienter, der får knoglestyrkende medicin i høje doser ved knoglemetastaser, vil få dette problem.

Kan tænder bevæge sig?

Tænderne kan derved frit bevæge sig hen, hvor musklerne ønsker, at kæben skal være.

Er kæben en knogle?

Opbygning af kæbeknoglen sker med enten et transplantat af patientens egen knogle eller med en kunstig knogle. Når en rask tand er i funktion, stimuleres kæbeknoglen. Når tanden mistes, vil stimuli forsvinde i nogen grad, og kæbeknoglen vil derfor med tiden blive reduceret.

Hvad er død kæbe?

Oftest viser død kæbe sig klinisk ved at et stykke af kæben er blottet, dvs. der er hul i slimhinden, som normalt dækker knoglen. Dog kan død kæbe også ligge under en intakt slimhinde, symptomer herpå er ofte smerte og hævelse eller en grim smag i munden som skyl- des infektionen i kæben.

Kan man rykke sine tænder?

Nogle patienter med overbid oplever, at tænderne pludselig begynder at flytte sig, så der kommer mellemrum mellem fortænderne. Her kan paradentose være medvirkende årsag. Behandlingen er en kombination af at behandle paradentosen og få tænderne rettet ind på plads og fixeret med en lille ståltrådssikring.