Table of Contents:

  1. Hvad hedder Rodhindefibrene?
  2. Hvordan benævnes tænder?
  3. Hvor mange rodkanaler er der i en tand?
  4. Hvordan får jeg sundt tandkød?
  5. Hvad betyder tænderne?
  6. Hvor mange rødder har en tand?

Hvad hedder Rodhindefibrene?

Parodontal ligament. ”Spalten” der er mellem tanden og kæbeknoglen. Parodontale ligamenter består af elastiske rodhindefibre.

Hvordan benævnes tænder?

Den danske tandlæge Victor Haderup var ophavsmand til systemet, der benævner tænderne med tal fra midten og ud til siden. Tænder i overkæben kaldes "plus" og tænder i underkæben kaldes "minus", og placeringen af tegnet i forhold til tallet afgør om tanden sidder i venstre eller højre side.

Hvor mange rodkanaler er der i en tand?

Hvor mange rodkanaler tanden har afhænger, hvilken tand i munden, der er tale om. Fortænder og hjørnetænder har kun 1 rod, de små kindtænder har 1-2 rødder og de store kindtænder har 2-5 rødder. Når vi har blotlagt tandens rødder, fjernes tandens nerve og de eventuelle bakterier, der har samlet sig i rodkanalen.

Hvordan får jeg sundt tandkød?

Du bør regelmæssigt fjerne belægningerne (plak) på dine tænder ved at børste tænder to gange dagligt med fluorholdig tandpasta. Brug mindst to minutter på din tandbørstning hver gang. Det er vigtigt, at alle tandflader rengøres uden skade på tænder og tandkød.

Hvad betyder tænderne?

Er tænderne runde, vidner det om rummelighed, og er de mere firkantede, indikerer det, at vi er knap så rummelige og mindre fleksible. Fortænderne i undermunden har en lidt anden betydning. Her kan man aflæse personens energiniveau - i forhold til arbejde, fysiske præstationer og seksualitet. >

Hvor mange rødder har en tand?

For- og hjørnetænderne har kun 1 rod. De små kindtænder (præmolarerne) kan både have 1 eller 2 rødder. De store kindtænder (molarere) kan have enten 2 eller 3 rødder. Hver rod har en rodkanal, som tandens nerver og blodkar løber igennem.