Table of Contents:

 1. Er alt portvin fra Portugal?
 2. Er portvin kun fra Portugal?
 3. Hvilke typer portvin findes der?
 4. Hvor stammer navnet portvin fra?
 5. Hvilken portvin er den fineste og dyreste?
 6. Hvad er forskel på tawny og Colheita?
 7. Hvordan opfandt man portvin?
 8. Hvad er portvin lavet af?
 9. Hvem opfandt portvin?
 10. Er portvin og sherry det samme?
 11. Hvad er forskellen på ruby og tawny portvin?
 12. Hvad betyder Colheita portvin?
 13. Hvad er crusted portvin?
 14. Hvornår blev portvin opfundet?
 15. Kan portvin erstatte sherry?

Er alt portvin fra Portugal?

Portvin er vin fremstillet på druer høstet i Portugal, særligt fra vinområdet omkring Douro-dalen i det nordlige Portugal. Druesaft, -skaller og -kerner gærer til vinen når en alkoholprocent på seks til syv, hvorefter der tilføjes druesprit for at stoppe gæringen og bevare restsukkeret i vinen.

Er portvin kun fra Portugal?

Portvin (på portugisisk vinho do porto) er en hedvin – eller ”forstærket” vin – og bliver fremstillet i det nordlige Portugal med udgangspunkt i Douro-dalen og byen Porto. Den er ofte sødere og altid rigere på alkohol (19-21% vol.)

Hvilke typer portvin findes der?

Typer af portvin
 • Ruby-portvin. Ruby er den yngste portvin inden for Ruby-kategorien. ...
 • Late Bottle Vintage (LBV) LBV-portvin er portvin fra et bestemt høstår og har lagret 4-6 år på fad. ...
 • Vintage Port. ...
 • Tawny-portvin og Tawny med alder. ...
 • Colheita (årgangstawny) ...
 • White Port.

Hvor stammer navnet portvin fra?

Hedvinen har navn efter byen Porto i Portugal. Eksporten af portvin til England begyndte efter handelskrigene i 1600-t., da de engelske købmænd fandt ud af, at tilsætningen af druesprit til de kraftige rødvine fra Minho og Douro gjorde dem meget holdbare og dermed velegnede til transport.

Hvilken portvin er den fineste og dyreste?

Vintage Port betegnes som én af de fineste og dyreste portvinstyper. Vintage Port lagrer på fad i ca. 2 år, hvorefter vinen tappes på flaske. Ofte kræver det 15-20 års lagring på flaske, før portvinen har opnået drikkemodenhed.

Hvad er forskel på tawny og Colheita?

Colheita er stærkt beslægtet med Tawny portvin, med den afgørende forskel at Colheita er vin fra det år der står på etiketten, hvor Tawny er en blanding af mange vine med en gennemsnitsalder på min. 3 år. Colheita er oftest bedst når den, ligesom Vintage, har fået lov at lagre i mange år.

Hvordan opfandt man portvin?

- 1700-tallet Før 1600-tallet var Duoro-vin rig på syre og kraftig, men lavet uden brug af brandy. Brandy blev tilsat vinen, for at den kunne overleve rejsen ned ad Duoro-floden og videre til England. I løbet af de næste 150 år blev metoden forfinet til dét, vi i dag kender som portvin.

Hvad er portvin lavet af?

Portvin laves ved, at man fremstiller en vin, men stopper gæringen ved at tilsætte druesprit, når alkoholprocenten har nået 5 – 9 %. Hermed bevarer man noget restsukker i vinen. Resultatet er en sød hedvin. Sødmegraden afhænger af, hvornår vinmageren vælger at stoppe gæringen.

Hvem opfandt portvin?

- -tallet. Grev Henrik af Bourgogne introducerede vin baseret på den franske pinot-noir drue i Portugal. Den smagfulde rødvin var sandsynligvis forløberen til dén portvin, vi kender i dag.

Er portvin og sherry det samme?

Hvor portvin i dag har vundet stor popularitet, gælder det samme ikke for Sherry. Det er ufortjent, da Sherry foruden at være en udmærket dessertvin også kan anvendes til en lang række andre formål: Som kølig aperitif. Til tapas, supper eller anden mad.

Hvad er forskellen på ruby og tawny portvin?

Ruby port er portvin fra en enkelt årgang, der tappes på flaske inden for 2 til 3 år efter produktionen, hvorefter den lagrer på flaske. Tawny port derimod lagres længere tid på mindre egetræsfade, hvor vinen iltes langsomt, inden den tappes på flaske.

Hvad betyder Colheita portvin?

Colheita (Vintage Tawny portvin): Colheita betyder høst, og dermed årgang, og kan derfor betragtes som Vintage Tawny. Colheitas skal ligge på fad i minimum 7 år, inden de må tappes til salg, modsat vintage portvin der maksimalt må ligge på fad i 2,5 år, men ligger typisk længere - nogle i helt op til 70 år.

Hvad er crusted portvin?

Crusted port, klassifikationsbetegnelse inden for portvin. Den angiver, at portvinen er en blanding af gode portvine fra flere årgange, der er blevet aftappet efter tre-fire år på fad, hvorefter den lagrer tre år på flaske. Kategorien er efterhånden sjælden.

Hvornår blev portvin opfundet?

Portvinen har sit navn fra byen Porto som ligger ved Douroflodens udmunding til Atlanterhavet. Historien tager sin begyndelse i 1600-tallet. Portugiserne havde dog lavet vin siden romerne bragte den med sig til den Iberiske halvø 100 år før vor tidsregning startede.

Kan portvin erstatte sherry?

Hvor portvin i dag har vundet stor popularitet, gælder det samme ikke for Sherry. Det er ufortjent, da Sherry foruden at være en udmærket dessertvin også kan anvendes til en lang række andre formål: Som kølig aperitif. Til tapas, supper eller anden mad.