Table of Contents:

 1. Hvad er forskellen på denim og jeans?
 2. Hvordan er denim lavet?
 3. Hvor meget giver denim sig?
 4. Hvad består cowboybukser af?
 5. Hvad er cowboy stof?
 6. Hvordan bliver denim produceret?
 7. Er denim bæredygtigt?
 8. Hvor meget krymper bomulds jeans?
 9. Kan man udvide cowboy bukser?
 10. Hvordan bliver jeans produceret?
 11. Hvorfor er jeans blå?
 12. Hvor bæredygtigt er denim?
 13. Hvor meget vand bruges der til at lave et par nye jeans?

Hvad er forskellen på denim og jeans?

I dag findes der jeans i mange forskellige farver, men teknisk set er det kun det blå kipervævede stof, der har en blå side, og en lys side, der hedder denim.

Hvordan er denim lavet?

Denim er et slidstærkt, blåt bomuldsstof, der anvendes til arbejdsbukser og cowboybukser. Ordet er afledt fra den franske betegnelse serge de Nîmes – dvs. kipervævet stof fra Nîmes. Levi Strauss begyndte at producere bukser og overalls af sejldug som arbejdstøj til guldminearbejderne i Californien.

Hvor meget giver denim sig?

Det er derfor langt vigtigere at finde den rette taljevidde med det samme, når du køber jeans. Meget denimstof giver sig også lidt med tiden, hvilket betyder, at taljevidden kan øges med omkring en halv størrelse. Dette varierer som sagt en hel del for forskelligt stof, ofte også inden for det samme varemærke.

Hvad består cowboybukser af?

Cowboybukser er det dagligdags udtryk for slidstærke benklæder, fremstillet af denim.

Hvad er cowboy stof?

Denim eller cowboystof er et relativt tykt og robust materiale. Denim er i Danmark oftest kendt som 'cowboy', da materialet naturligvis sættes i forbindelse med den klassiske cowboy og cowboybukserne, som jeans jo også kaldes.

Hvordan bliver denim produceret?

Når bomulden er dyrket, plukket og renset i Uganda, skal den spindes og farves. Derfor bliver bomulden sendt til for eksempel Polen, hvor den spindes til tråde og så til farveriet i Egypten, hvor den farves blå. Herefter købes tråden af et væveri - eksempelvis i Indien. Her væves stoffet til blå denim på store væve.

Er denim bæredygtigt?

' 'Denim er et brændpunkt i bæredygtig mode. Alle ejer et par jeans, og mens de kan være gode for miljøet, fordi de kan bruges i det uendelige, så kan de samtidig også være meget miljøbelastende at fremstille', bemærker Thomas Berry, FARFETCHs Director of Sustainable Business.

Hvor meget krymper bomulds jeans?

Bomuld: Meget løstvævede bomuldsvarer kan krybe op til 10 procent. Men ved beklædning er det normalt, at det kryber 3-5 procent, og kun i længden, ikke i bredden.

Kan man udvide cowboy bukser?

Et par alt for stramme jeans og en vandspray fyldt op med vand. Trin 1: Spray rigelige mængder vand på det område, du vil udvide, og læg dine jeans på gulvet. Trin 2: Stil dig på taljestykket af bukserne, og hiv i de områder, der skal udvides. Hvor længe du skal hive, afhænger af hvor meget de er krympet.

Hvordan bliver jeans produceret?

Når bomulden er dyrket, plukket og renset i Uganda, skal den spindes og farves. Derfor bliver bomulden sendt til for eksempel Polen, hvor den spindes til tråde og så til farveriet i Egypten, hvor den farves blå. Herefter købes tråden af et væveri - eksempelvis i Indien. Her væves stoffet til blå denim på store væve.

Hvorfor er jeans blå?

Forskere udnytter E. coli-bakterien til en ny og grønnere produktion af indigo til farvning af jeans. Opfindelsen har potentiale til at revolutionere denimproduktionen og gøre den langt mere bæredygtig end i dag. En af verdens mest udbredte stykker tøj er de blå jeans.

Hvor bæredygtigt er denim?

Mens du kan være sikker på dets pålidelighed, er produktionsprocessen af traditionel denim langt fra ønskværdig med et kæmpe vandforbrug (studier har vist, at det kan kræve mere end 15.000 liter vand at gro den mængde bomuld, der skal bruges til ét par jeans) og giftige farver, der er skadelige for miljøet.

Hvor meget vand bruges der til at lave et par nye jeans?

I en meget grundig rapport om bomuldens vandforbrug, som ligger på waterfootprints hjemmeside, anslår man at der bruges 10.000 liter vand til at lave et par jeans og 3.000 liter vand til at lave en t-shirt.