Table of Contents:

 1. Hvilke grupper inddeles hormoner i?
 2. Hvilken funktion har hormonerne i vores krop?
 3. Hvad styrer hormonerne?
 4. Hvad gør Peptidhormon?
 5. Hvor dannes steroidhormoner?
 6. Hvad hedder de kvindelige hormoner?
 7. Hvor dannes Steroidhormoner?
 8. Hvilke kemiske stoffer opbygges hormoner af?
 9. Hvad er et overordnet hormon?
 10. Hvordan tjekker man hormonbalance?
 11. Hvilke hormoner er peptidhormoner?
 12. Er peptider lovlig?
 13. Hvor i kroppen dannes østrogen?
 14. Hvilke hormoner vand eller fedtopløselige cirkulerer i blodet i fri form og hvilke transporteres bundet til transportproteiner?
 15. Hvad er estrogen på dansk?

Hvilke grupper inddeles hormoner i?

Hormonernes sekretion (dvs. udskillelse) kontrolleres ofte af feedback-systemer. Vores hormoner kan inddeles i to typer, nemlig steroider og aminosyrederivater (aminosyrer, peptider eller proteiner), der reagerer med hver deres type receptorer (se illustrationen).

Hvilken funktion har hormonerne i vores krop?

Hormonerne bliver udskilt direkte til blodbanen og ikke via kanalsystemer, som er almindeligt for andre typer kirtler. Sammen med nervesystemet samordner og kontrollerer hormonerne funktionen af mange af kroppens forskellige væv og organer, således at de virker sammen på en hensigtsmæssig, effektiv og korrekt måde.

Hvad styrer hormonerne?

Hvordan bliver hormoner reguleret? De fleste hormoner bliver styret fra en central del af hjernen kaldet hypothalamus. Hypothalamus kan 'fornemme' niveauerne af mange hormoner i kroppen. Hvis den opdager, at niveauet af et enkelt hormon er for lavt, sender den signal til en anden del af hjernen kaldet hypofysen.

Hvad gør Peptidhormon?

Et peptidhormon er et peptid, der virker som hormon. De fleste hormoner kan klassificeres som endten aminosyre–baserede hormoner (aminhormoner, peptidhormoner eller proteinhormoner) eller steroidhormoner.

Hvor dannes steroidhormoner?

De naturlige steroidhormoner syntetiseres generelt ud fra kolesterol i gonaderne og binyrerne . Disse former for hormoner er lipider .

Hvad hedder de kvindelige hormoner?

Østrogen kaldes for det kvindelige kønshormon, fordi kvinder har de højeste niveauer af østrogen. Et andet vigtigt kønshormon er testosteron, der kaldes for det mandlige kønshormon, fordi mænd har de højeste niveauer af det. Begge hormoner findes dog både hos kvinder og mænd.

Hvor dannes Steroidhormoner?

De naturlige steroidhormoner syntetiseres generelt ud fra kolesterol i gonaderne og binyrerne . Disse former for hormoner er lipider .

Hvilke kemiske stoffer opbygges hormoner af?

Den største gruppe er peptidhormoner. De varierer i størrelse fra tripeptider (opbygget af tre aminosyrer) til polypeptider som fx insulin, der er opbygget af 51 aminosyrer. Karakteristiske peptidhormoner er hypofysens oxytocin og vasopressin, bugspytkirtlens insulin og glukagon samt mave-tarm-kanalens hormoner.

Hvad er et overordnet hormon?

Nogle hormoner har udelukkende til opgave at regulere udskillelsen af andre hormoner. Disse hormoner kaldes for overordnede hormoner. De fleste biologiske processer reguleres af overordnede hormoner, som styrer udskillelsen af såkaldte effekthormoner. Effekthormoner har en bestemt biologisk virkning i kroppen.

Hvordan tjekker man hormonbalance?

Mange forskellige prøver og undersøgelser er nødvendige for at udrede hormonsygdomme. Vigtigst er blodprøver, så man kan måle koncentrationen af hormoner i kroppen. Nogle gange er det også nødvendigt at måle hormonmængden i en urinprøve.

Hvilke hormoner er peptidhormoner?

Karakteristiske peptidhormoner er hypofysens oxytocin og vasopressin, bugspytkirtlens insulin og glukagon samt mave-tarm-kanalens hormoner. Nogle hormonale polypeptider er så store, at de må klassificeres som proteinhormoner.

Er peptider lovlig?

Brugen af peptidhormoner er ulovligt. En undtagelse er patienter med væksthormonmangel på baggrund af svær sygdom i hypofysen (som producerer væksthormon), børn med nedsat vækst på grund af nedsat evne til at danne IGF-I (meget sjælden arvelig tilstand), samt patienter med diabetes som behandles med insulin.

Hvor i kroppen dannes østrogen?

Østrogen bliver dannet i æggestokkene og har mange funktioner i kroppen gennem hele livet. Under pigers pubertet er det vigtigt for at udvikle bryster, ydre kønsorganer, kønsbehåring mm. Derudover er østrogen involveret i kvinders menstruationscyklus og i forbindelse med graviditet og fødsel.

Hvilke hormoner vand eller fedtopløselige cirkulerer i blodet i fri form og hvilke transporteres bundet til transportproteiner?

I blodet cirkulerer østradiol i ligevægt med østron, som ligeledes er et steroid, men med væsentlig mindre hormonal aktivitet end østradiol. Ca. 70 % af begge er bundet til transportproteinet GBG (gonadesteroid-bindende globulin), der også transporterer progesteron og det mandlige kønshormon, testosteron.

Hvad er estrogen på dansk?

Østrogener er den overordnede betegnelse for de kvindelige kønshormoner og estradiol er den mest aktive af østrogenerne. Det produceres i kvinders æggestokke og i mænds testikler og i mindre grad i fedtvæv hos begge køn.