Table of Contents:

 1. Hvad er ydermur?
 2. Hvad består en bærende væg af?
 3. Hvordan laver man et træskelet?
 4. Hvordan bygger man en ydervæg?
 5. Hvad er en bygnings klimaskærm?
 6. Hvordan laver man en døråbning?
 7. Kan man lave dør i bærende væg?
 8. Hvordan bygger man en ydervæg i træ?
 9. Hvordan sætter man et vindue i en væg?

Hvad er ydermur?

Hvad er husets ydervæg? Husets ydervæg strækker sig fra den væg, du ser indvendigt i dit hus til den facade, der sidder udvendigt på huset. Husets ydervæg er typisk omkring 30-35 cm tyk i traditionelle huse og helt op til 60-65 cm tykke i huse, der er højisolerede eller opført i utraditionelle materialer fx halm.

Hvad består en bærende væg af?

I korte træk sørger den bærende væg for, at huset ikke braser sammen. Bærende vægge består oftest af materialer såsom mursten og forskellige slags beton. Som oftest vil husets ydervæg være bærende, da det oftest er den væg, taget hviler på. Det er dog oftest bagmuren, som bærer vægten fra tagkonstruktionen.

Hvordan laver man et træskelet?

Du skal starte med at tegne og måle. Det første du gør – og det er nok det vigtigste – er at måle op vinkelret ud fra din væg. Vinklen skal være præcis 90 grader, så din nye væg står fuldkomment lige ud fra din gamle væg. Når du er sikker på det, kan du strege op på gulvet, så du ved, hvor lægten skal ligges.

Hvordan bygger man en ydervæg?

Du skal starte med at tegne og måle Det første du gør – og det er nok det vigtigste – er at måle op vinkelret ud fra din væg. Vinklen skal være præcis 90 grader, så din nye væg står fuldkomment lige ud fra din gamle væg. Når du er sikker på det, kan du strege op på gulvet, så du ved, hvor lægten skal ligges.

Hvad er en bygnings klimaskærm?

En klimaskærm adskiller en bygnings ydre og indre. Den består af tag, ydervægge, døre og vinduer. Ved energioptimering af bygninger tilstræbes en lufttæt klimaskærm. Utætheder medfører trækgener, ukontrolleret ventilation og unødvendigt varmetab.

Hvordan laver man en døråbning?

Hul til bjælken
 1. Bank pudsen af en række mursten (et skifte) med en murhammer over dørhullet. ...
 2. Skær i de lodrette streger med en kraftig vinkelsliber med min. ...
 3. Bor en række huller igennem snittet langs dørhullet. ...
 4. Bank forsigtigt stenene over dørhullet løs. ...
 5. Skær et stykke 45 x 95 mm bjælke til.

Kan man lave dør i bærende væg?

Før du kan lave en dør- eller vinduesåbning i en bærende væg, må du montere en overligger over dør- eller vindueshullet, så den kan overtage opgaven med at bære vægten ovenfra. Det er nemmest og pænest at bruge en overligger i samme materiale som væggen.

Hvordan bygger man en ydervæg i træ?

Når der stilles brandkrav til lette ydervægge, skal isoleringen fastholdes brandteknisk. For lodrette konstruktioner kan fastholdelse ske med 2 mm ståltråd pr. 300 mm eller for BD-30 konstruktioner med spredt forskalling bestående af 19 mm brædder med 300 mm afstand fra midte til midte.

Hvordan sætter man et vindue i en væg?

Sæt vinduet på plads i murhullet og sæt karmen fast med kiler, så afstanden mellem karm og mur bliver ens hele vejen rundt. Karmen skal gerne være sat i 3-5cm, fra forkanten af muren. Hvis vinduet er meget stort og tungt, kan de være en fordel at afmontere vinduesrammen og kun sættes karmen i.