Table of Contents:

 1. Hvornår blev galakserne opdaget?
 2. Hvor langt væk er den fjerneste galakse?
 3. Hvor mange galakser kan man se fra Jorden?
 4. Hvad er der mellem galakserne?
 5. Hvor lang tid gik der fra universets dannelse til galakser og deres stjerner blev dannet?
 6. Hvad sker der med universet og de mange galakser?
 7. Hvad gælder om de stjerner som findes i universet i dag?
 8. Kan man se galakser?
 9. Hvordan er galakserne fordelt?
 10. Hvad er størst galaksen eller universet?
 11. Hvad hedder det sorte hul i midten af Mælkevejen?
 12. Hvad bestod det helt nydannede univers af?
 13. Hvor stort var universet i begyndelsen?
 14. Hvor mange galakser er det i verdensrummet?

Hvornår blev galakserne opdaget?

"Galaksen, vi har opdaget, begyndte at danne stjerner kun 200 millioner år efter Big Bang. Det er langt tidligere end man hidtil har troet og kan ændre teorierne om udviklingen i det tidlige univers", fortæller ph. d.

Hvor langt væk er den fjerneste galakse?

Galaksen er fra universets tidlige stadie og ligger 13 milliarder lysår væk. Et lysår svarer til omkring 9,5 billioner kilometer. Det gør galaksen til en af de fjerneste, som forskere nogensinde har kunnet måle.

Hvor mange galakser kan man se fra Jorden?

byer I Danmark er der mange små galakser (lige som der er mange små byer) og færre store galakser (lige som der er få storbyer i Danmark). Der menes at være ca. 100 milliarder galakser i den del af universet, vi kan se (dvs. den del af universet, vi har modtaget lys fra siden Big Bang).

Hvad er der mellem galakserne?

En galakse er en klump af stjerner, holdt sammen af tyngdekraften. Små galakser består af millioner af stjerner, mens de største har milliarder eller endda billioner af stjerner. Stjerner er dog kun en lille del af en galakse; mellem stjernerne ligger store mængder af gas og støv, samt noget mystisk "mørkt stof".

Hvor lang tid gik der fra universets dannelse til galakser og deres stjerner blev dannet?

Et internationalt hold forskere har fundet en galakse, som stammer fra universets allertidligste barndom. For 13,7 milliarder år siden blev universet skabt ved the Big Bang. Dernæst blev der skabt stjerner og galakser. Hvor lang tid der gik, før de første galakser blev dannet, er dog exceptionelt svært at svare på.

Hvad sker der med universet og de mange galakser?

I det unge Univers, som er det, vi i dag ser som værende langt væk på grund af Universets udvidelse efter Big Bang, var der mange små galakser. I det ældre Univers, som er tæt på os, er der relativt færre galakser, da mindre galakser over tid støder sammen og bliver til færre, men større galakser.

Hvad gælder om de stjerner som findes i universet i dag?

Stjerner er ikke spredt ensartet i universet, men er normalt samlet i grupper i galakser sammen med interstellart gas og støv. En typisk galakse indeholder hundredvis af milliarder af stjerner, og der er mere end 100 milliarder galakser i det observerbare univers.

Kan man se galakser?

”Støvede galakser producerer store mængder af nye stjerner, og de spiller derfor en vigtig rolle i udviklingen af universet. Men det er svært at observere dem, fordi støvet blokerer for lysets rejse, og man derfor ikke kan se dem med et normalt teleskop,” siger Sinclaire Manning, der skriver ph. d.

Hvordan er galakserne fordelt?

2: Fordelingen af galakser i rummet. Den radielle retning svarer til afstanden til galaksen, og cirkler svarer til forskellige retninger på himlen. Hver prik markerer en galakse. Du kan se, at galakserne ikke er jævnt fordelt, men samler sig i filamenter med større huller imellem.

Hvad er størst galaksen eller universet?

Nye undersøgelser viser, at NGC-6872 med sine 522.000 lysår i diameter, er universets største galakse og fem gange større end Mælkevejen. Galaksen NGC-6872 har længe været anset for værende blandt de største stjernesystemer i universet. Nu har astronomerne kåret den til universet største galakse.

Hvad hedder det sorte hul i midten af Mælkevejen?

Helt inde i midten af Mælkevejen findes et supertungt sort hul kaldet Sagittarius A*. Navnet skyldes, at det set fra Jorden befinder sig i stjernebilledet Skytten eller Sagittarius. Det sorte hul vejer cirka en million gange så meget som Solen.

Hvad bestod det helt nydannede univers af?

Der dannedes dog ikke tungere grundstoffer på dette tidspunkt, og universet bestod af brint og helium. Efter omkring 500.000 år blev tætheden så lav, at atomer (kerner med bundne elektroner) kunne opstå (rekombination). På dette tidspunkt blev universet "gennemsigtigt", og baggrundsstrålingen stammer fra dette øjeblik.

Hvor stort var universet i begyndelsen?

Ifølge teorien var det eneste, som oprindeligt eksisterede, materie og energi samlet i et tæt punkt – meget mindre end et atom – under meget høj temperatur. For cirka 13,7 milliarder år siden skete der en ufattelig kraftfuld og meget hastig udvidelse af dette punkt.

Hvor mange galakser er det i verdensrummet?

Stjernerne i universet er samlet i galakser og astronomerne mener, der er mere end 1000 milliarder galakser alene i den del af verdensrummet, vi kan se. MÆLKEVEJEN. Mælkevejen som den kan se ud på himlen over La Silla Observatoriet i Chile.