Table of Contents:

 1. Hvad har julemanden med til de uartige børn?
 2. Hvilken farve havde julemanden oprindeligt?
 3. Hvilke dyr har julemanden i Australien?
 4. Er julemanden ægte?
 5. Hvor er Santa Claus fra?
 6. Hvad kalder man julemandens kone?
 7. Hvad efterlader julemanden på Island?
 8. Hvem er mor til de 13 islandske julemænd?
 9. Hvor kan man købe julemandskostume?
 10. Hvor mange julemænd er der i Island?
 11. Hvad hedder den russiske julemand?
 12. Hvad siger en julemand?
 13. Hvad er julemandens oprindelige navn?
 14. Hvor stammer den røde julemand fra?
 15. Hvad er historien bag julemanden?

Hvad har julemanden med til de uartige børn?

Julemanden hang ud med de forkerte I Tyskland hed han Knecht Ruprecht, og i Holland kaldte de ham Swarte Piet. Han kravlede ned gennem skorstenen og gav de uartige børn ris og kul.

Hvilken farve havde julemanden oprindeligt?

Selv om Coca-Cola ikke kan tage æren for at ”male julemanden rød”, har deres brug af den røde julemand været med til at ensarte julemandens udseende overalt i verden. Derfor er det faktisk kun den russiske Fader Frost, der har beholdt sin blå farve. Alle andre steder i verden afbilledes julemanden i dag med rød kåbe.

Hvilke dyr har julemanden i Australien?

I Australien bliver kænguruer spændt foran julemandens kane, og i Italien kommer en smilende heks med gaver.

Er julemanden ægte?

Julemanden er en mytisk person i visse kulturer, der juleaften uddeler gaver til de artige børn. Julemanden går i andre lande under navne som Santa Claus (USA), Father Christmas (England), Jultomten (Sverige) og Julenissen (Norge), Babbo Natale (Italien) og Weihnachtsmann (Tyskland).

Hvor er Santa Claus fra?

Vore dages julemand stammer fra en figur, der kom ind i den danske jul i slutningen af 1800-tallet fra den engelsktalende verden, først og fremmest fra England og USA. Her hedder julemanden Santa Claus, som er en direkte påmindelse om julemandens ophav, nemlig den græske helgen Sankt Nikolaus.

Hvad kalder man julemandens kone?

Måske fordi det bare er dagligdagsopgaver, eller fordi mandens karriere er hjemmets førsteprioritet. I moderne julefilm har Julemandens kone end ikke engang et rigtig kaldenavn. Udover måske Fru Julemand/Mrs. Santa Claus.

Hvad efterlader julemanden på Island?

Island, stiller børnene en sko op i vindueskarmen, og hvis de har opført sig godt gennem året, vil julemændene lægge en lille gave, eller noget slik i skoen. Hvis man ikke har opført sig godt, lægger de i stedet en kartoffel eller et stykke snebold i skoen.

Hvem er mor til de 13 islandske julemænd?

Hvis børnene var uartige alle de 13 dage op til jul, ville julemændenes mor Grýla komme og tage børnene og putte dem i en sæk og bære dem med hjem så hun kunne koge dem i en gryde og fodre sine børn med dem. Og som om det ikke var slemt nok, så havde Grýla en stor sort kat.

Hvor kan man købe julemandskostume?

Hos temashop har vi Danmarks største udvalg af julemands kostumer og julemands tilbehør. Her finder du både det klassiske røde julemands kostume og det oprindelige blå julemands kostume, der passer perfekt til J-dag, hvor Tuborg frigiver deres julebryg.

Hvor mange julemænd er der i Island?

De 13 islandske julemænd De er sjove og laver masse af ballade. Børnene elsker dem og glæder sig rigtig meget til de kommer til byen. Julemændene ankommer til byen 13 dage før jul en efter en og den sidste tager hjem 13 dage efter jul. Derfor er julen og julefreden i Island altid med meget søde børn.

Hvad hedder den russiske julemand?

Fader Frost Måske har du lagt mærke til, at den russiske julemand ikke er rød i Rusland. Han hedder nemlig Fader Frost i Rusland og klæder sig i blinkende blå, sølv og snehvide farver. Han kommer nytårsaften med gaver til børn, der har været artige.

Hvad siger en julemand?

Det er jo risengrøden og smørklatten, der danner grobunden for, at ”ekko-dalen” virker, når man skal sige "Ho-ho-ho". Og så er det vigtigt at have en rolig stemme, så de små spæde børn ikke bliver forskrækket, når I kommer ind og siger: "Ho-Ho-Ho!"

Hvad er julemandens oprindelige navn?

Vore dages julemand stammer fra en figur, der kom ind i den danske jul i slutningen af 1800-tallet fra den engelsktalende verden, først og fremmest fra England og USA. Her hedder julemanden Santa Claus, som er en direkte påmindelse om julemandens ophav, nemlig den græske helgen Sankt Nikolaus.

Hvor stammer den røde julemand fra?

Coca-Cola gjorde julemanden i rødt verdensberømt Da Coca-Cola i 1930'erne valgte at bruge den tykke, rødklædte julemand som varemærke, blev han sikret verdensberømmelse. Julemanden var klædt i rødt - og drak Coca Cola - fra 1930'erne.

Hvad er historien bag julemanden?

Julemanden er i virkeligheden identisk med den katolske helgen Nikolaus, der var børnenes og de søfarendes beskytter, samt alle jomfruers hjælper og trøster. Nikolaus skal have været biskop i byen Myra i Lilleasien i 300-tallet. Legenderne om ham er talrige.