Table of Contents:

 1. Hvad hedder det store tempel på Akropolis i Athen?
 2. Hvordan så Akropolis ud i tidlig klassisk tid?
 3. Hvilken europæisk stat blev i oldtiden kaldt Hellas?
 4. Hvor gammel er Akropolis?
 5. Hvor kom grækerne fra?
 6. Hvor høj er Akropolis?
 7. Hvad er en Akropolis?
 8. Hvordan kommer man op på Akropolis?
 9. Hvad hedder et græsk tempel?
 10. Hvad er Akropolis og Parthenon?
 11. Hvad kendetegner Højklassisk tid?
 12. Hvad adskiller de Senklassiske skulpturer fra de klassiske?
 13. Hvad kaldes i græsk oldtid en omvandrende sanger?
 14. Hvorfor anlagde grækerne kolonier i Middelhavsområdet?
 15. Hvad har vi arvet fra grækerne?

Hvad hedder det store tempel på Akropolis i Athen?

Erechtheion-templet på Akropolis i Athen.

Hvordan så Akropolis ud i tidlig klassisk tid?

I Akropolis' sider er der mange små og mellemstore huler, der har været beboet siden stenalderen. Højen har sikkert været hellig til alle tider - men det er først i mykensk tid, fra 16 fvt., at højen synes at være blevet et egentligt centrum for hele landskabet Attika.

Hvilken europæisk stat blev i oldtiden kaldt Hellas?

Hellas, grækernes (og nordmændenes) navn for staten Grækenland. På andre sprog bruges navnet Hellas kun om oldtidens Grækenland, og ordet hellenerne kun om grækerne i den klassiske oldtid.

Hvor gammel er Akropolis?

Akropolis i arkaisk tid Det er relativt sikkert, at et betydeligt tempel viet til Pallas Athene (byens beskytter) blev opført i midten af det 6. århundrede f.Kr.

Hvor kom grækerne fra?

Grækerne. Grækerne kaldte deres land for Hellas og omtalte sig selv som hellenere (oprindeligt en stamme i det sydlige Thessalien). Den latinske benævnelse, som vi bruger, stammer fra en stamme fra det vestlige Hellas, Graii (latin: Graeci/Graecia, henholdsvis grækere og Grækenland).

Hvor høj er Akropolis?

Akropolis er 156 meter højt, og det går op ad bakke, så hav de rigtige sko på, "brostenene" er meget glatte. Husk også vand, hvis det er varmt. Indgangen til Akropolis er ved Propylærtrappen, hvor Nike-templet ligger lige bagved. Templet er bygget i marmor i 421 f.Kr.

Hvad er en Akropolis?

Akropolis (Græsk acro, Høj, polis, by") betyder bogstaveligt Højeste by. Tidlige bosættere valgte af forsvarsmæssige grunde højt placerede områder. Ofte en bakke med stejle sider. Disse tidlige forsvarsværker blev i mange dele af verden til kernen i store byer, som voksede op på de omkringliggende lavere områder.

Hvordan kommer man op på Akropolis?

Akropolis' indgang ligger ved Propylærtrappen, hvor man kan nyde synet af Nike-templet (sejrs-templet), der er bygget til minde om til århundrets sejr over perserne. Templet stod færdigt i 421 f.Kr. og er bygget i marmor.

Hvad hedder et græsk tempel?

1. Parthenon. Et tempel dedikeret til byens protektor gudinde - Athena Parthenos, Parthenon står grandly som vidnesbyrd om det gamle Græklands magt og herlighed. Deklareret som UNESCOs verdensarvssted i dag, er Parthenon kendt som det største doriske græske tempel bygget under Pericles alder (447-432 f.Kr.).

Hvad er Akropolis og Parthenon?

Parthenon (græsk: Παρθενών, af párthenos = jomfru, til ære for gudinden Athene, der var jomfru) er et tempel på Athens Akropolis. Parthenon blev opført 447-438 f.Kr. som led i et større byggeprogram, der blev sat i gang af Perikles.

Hvad kendetegner Højklassisk tid?

Den højklassiske tid er kendetegnet ved en lang og opslidende krig mellem Athen og Sparta og deres allierede, men også ved en stor opblomstring i skabelsen af kunst og teater. Der er tale om en guldalder både inden for kunst og arkitektur og inden for filosofi og litteratur.

Hvad adskiller de Senklassiske skulpturer fra de klassiske?

I senklassisk tid får skulpturerne i langt højere grad et personligt præg, hvor de i tidligere perioder fulgte et mere formelt skema. Nu får de individuel alder, hårpragt og følelsesmæssigt udtryk – Bevægelserne gengives ligeledes efter den aktivitet skulpturpersonen laver.

Hvad kaldes i græsk oldtid en omvandrende sanger?

Før de omvandrende sangere, rapsoderne, begyndte at recitere Homer ved fællesgræske fester, blev hans eposer foredraget ved fyrsternes måltider og fester.

Hvorfor anlagde grækerne kolonier i Middelhavsområdet?

Med sig bragte grækerne deres sprog, religiøse og politiske traditioner, hvilket først og fremmest betød polis-institutionen. De græske kolonier fik stor kulturel indflydelse i de områder hvor de blev anlagt, da de var medvirkende til spredningen af den græsk-hellenistiske kultur til hele middelhavsområdet.

Hvad har vi arvet fra grækerne?

For grækerne har givet så meget, der beriger os. Det gælder inden for filosofi, matematik, naturvidenskab, byggeteknik, historie, kunst, arkitektur og ikke mindst litteratur.