Table of Contents:

 1. Hvorfor føler vi smerte?
 2. Hvilke slags smerter findes der?
 3. Hvor mange har smerter?
 4. Hvorfor er min krop øm?
 5. Hvor opstår selve smerten?
 6. Hvad er smertesystemet?
 7. Hvad er den værste smerte?
 8. Hvor mange lider af smerter?
 9. Er kroniske smerter en diagnose?
 10. Hvad skal man gøre når man er øm?
 11. Hvad er Muskelbetændelse?
 12. Hvem henviser til smerteklinik?
 13. Hvordan føles nervesmerter i benene?
 14. Hvad er total smerte modellen?
 15. Hvem har den største smertetærskel?

Hvorfor føler vi smerte?

Smerte er en normal sanseoplevelse, der opstår, når en ydre eller indre påvirkning (skade eller sygdom) truer med - eller beskadiger en del af kroppen. Smerteoplevelsen er kompleks og består både af smertesignaler i nervesystemet og en følelsesmæssig del, som kan påvirkes af dine tidligere erfaringer med smerter.

Hvilke slags smerter findes der?

Overfladiske. Brændende. Stikkende. Sviende og/eller jagende smerter (“som elektriske stød”)...Neuropatiske smerter
 • Nerveskader ved operation.
 • Smerter i ar.
 • Helvedesild.
 • Fantomsmerter efter amputationer.
 • Kræftsvulster, som trykker på eller vokser ind i nervevæv.
12. jul. 2021

Hvor mange har smerter?

I Danmark lider ca. 850.000 voksne af kroniske, dvs. langvarige, smerter. Det svarer til hver femte dansker over 18 år eller hele 20 procent af den voksne befolkning.

Hvorfor er min krop øm?

Den hyppigste årsag er, at man er øm efter at have brugt musklerne meget eller på en måde, man ikke plejer. Det kalder man træningsømhed. Muskelsmerter kan også skyldes, at man har en anden sygdom, som resulterer i ømme muskler. Endelig kan man have muskelsmerter, hvor man ikke kender den præcise årsag.

Hvor opstår selve smerten?

Hjernen producerer smerte. Normalt gør hjernen det rigtigt - men ind imellem gør den det ikke. Eksempelvis kan den tilskrive benet smerten, hvor det rent faktisk er ryggen, der har brug for beskyttelse. Hvor i kroppen, hjernen producerer smerte, kan forskerne stadigvæk kun gisne om (Foto: Shutterstock).

Hvad er smertesystemet?

Smertesystemet består basalt set af afferente perifere nerver (første neuron), som omkobles i rygmarvens baghorn til andet neuron. Dette neuron transmitterer informationen til hjernen (tredje neuron), hvor informationen sendes videre til en række centre.

Hvad er den værste smerte?

»Kulde er en direkte aktivering af smertereceptorer i kroppen, og det gør virkelig ondt. Det ved vi fra forsøg i laboratoriet, hvor vi beder folk stikke hånden i isvand. Det er noget af det værste. Man kan holde hånden dernede i nogle minutter, så skal den op igen, for det gør så sindssygt ondt.

Hvor mange lider af smerter?

Omkring 800.000 mennesker i Danmark lider af kroniske smerter.

Er kroniske smerter en diagnose?

Kroniske smerter bliver nu klassificeret som en selvstændig diagnose af WHO. Det kan føre til mere fokus på behandling af smerterne. Kroniske smerter har hidtil kun været klassificeret som en tilstand, der kan være symptom på en sygdom.

Hvad skal man gøre når man er øm?

Man kan opnå en umiddelbar lindring ved at gå i varmt bad eller lægge sig under en varm dyne. Varmen gør vævet mere smidigt, så ømheden ikke bliver udløst lige så hurtigt, som hvis det var koldt og stift.

Hvad er Muskelbetændelse?

Muskelbetændelse (myositis) kan optræde som et symptom ved forskellige bindevævssygdomme, herunder lupus/SLE og MCTD, eller ved kræftlidelser (sekundær DM). PM og DM optræder desuden i en primær form uden tegn på andre sygdomme (primær PM eller DM). Polymyositis og Dermatomyositis er sjældne sygdomme.

Hvem henviser til smerteklinik?

Henvisning via Central Visitation Som henvisende læge henviser du via Central Visitation (CVI) til ét af de to tværfaglige smertecentre. De tværfaglige smertecentre foretager den videre visitation og fordeling mellem smertecenter/smerteklinik.

Hvordan føles nervesmerter i benene?

Hvordan føles nervesmerter? Nervesmerter er ofte brændende, prikkende, stikkende, snurrende, strammende, skærende, isnende eller jagende, men varierer fra person til person. Hos nogle personer er smerterne konstante, mens andre oplever anfald af smerter.

Hvad er total smerte modellen?

Christopher's Hospice, begrebet ”total pain” til at beskrive de indbyrdes forbundne fysiske, psykologiske, sociale og eksistentielle/åndelige dimensioner af alvorligt syge og døendes smerter, og understregede at ”total pain” må mødes med ”total care”, med en bred tværfaglig indsats.

Hvem har den største smertetærskel?

Blandt andet viste et norsk studie i 2017, at mænd har en højere smertetærskel, end kvinder har.