Table of Contents:

 1. Kan guldringe tåle håndsprit?
 2. Hvor længe holder guldbelagte smykker?
 3. Hvad er sølvbelagt?
 4. Kan forgyldte smykker tåle vand?
 5. Kan ægte guld smitte af?
 6. Kan diamanter tåle sprit?
 7. Kan sølv tåle håndsprit?
 8. Kan man gå i bad med guldbelagte smykker?
 9. Kan sterling sølv ruste?
 10. Hvordan renser man en diamantring?
 11. Hvor længe holder guldbelægning?
 12. Er guldbelagt og forgyldt det samme?
 13. Hvordan renser man forgyldte smykker?
 14. Hvorfor anløber sølv?
 15. Hvorfor smitter guld af?

Kan guldringe tåle håndsprit?

Guld og sølv Heller ikke i de reneste legeringer af guld, sølv (sterlingsølv/925) og titan kan spritten trænge ind og gøre større skade. Bærer du fingerringe i en god kvalitet af guld eller sølv, uden sten og perler, er der altså ikke grund til bekymring.

Hvor længe holder guldbelagte smykker?

Hvor længe en forgyldning holder afhænger som sagt af producent og pris, men også af faktorer i vores hud og hvordan smykkerne bruges. Det er derfor vigtigt, at du passer ekstra godt på dine forgyldte smykker, hvis forgyldningen skal holde i flere år.

Hvad er sølvbelagt?

Sølv er et af de mest anvendte metaller, da det er tidsløst og sofistikeret. Da 100% rent sølv er meget blødt, bliver man nødt til at benytte sig af et andet metal. Her gør vi brug af kobber, så sølvet bliver stærkere. Dermed kommer navnet 925 sterling sølv, da 92,5% er rent sølv, mens de sidste 7,5% er kobber.

Kan forgyldte smykker tåle vand?

Dine belagte smykker (forgyldte eller forsølvede) skal heller ikke med i vandet, når du hopper i det salte havvand eller den klorholdige pool! Ægte smykker uden belægning (bla. sølvsmykkerne fra Marie Lykke, samt massive guldsmykker) kan godt tåle vand og sæbe.

Kan ægte guld smitte af?

Guld: Selvom guld er et ædelmetal kan du risikere, at guldet ændrer farve samt smitter af. Dette sker pga. guldets legering og kroppens naturlige udskilelse af affaldsstoffer.

Kan diamanter tåle sprit?

Håndsprit er desuden også en mulighed, da diamanter ikke tager skade af sprit i modsætning til perler og andre ædelstene.

Kan sølv tåle håndsprit?

Smykker slides ligeledes også hurtigere, hvis de kommer i kontakt med kemikalier (f. eks. parfume, creme, håndsprit eller hårspray), fugt, vand, madlavning og lignende. Er dit sølvsmykke indfattet med ædelsten, bør du aflevere det til gennemsyn hvert andet år, for at tjekke løse fatninger etc.

Kan man gå i bad med guldbelagte smykker?

Svømning. Guld er meget modstandsdygtig over for kemikalier, men de andre metaller, der findes i guldlegeringer, kan svækkes af klor. Svømning i havet er heller ikke ideel til smykker, da det kan efterlade en salt rest, der sløver guldglansen. Derfor er det altid mere sikkert at undgå at have smykker på, når du svømmer ...

Kan sterling sølv ruste?

Ægte sølv (og forgyldt ægte sølv) ruster ikke, men kan blive misfarvet. Forgyldte og forsølvede smykkedele ruster som udgangspunkt ikke så nemt, men fx små ridser i det tynde lag af forgyldning/forsølvning kan medføre, at metallet blottes og dermed blive udsat for rust ved kontakt med vand.

Hvordan renser man en diamantring?

Særligt ved diamantsmykker Hvis smykket blot består af guld og diamanter, kan man selv rense det med en blød tandbørste og lidt sulfo. For at undgå kalkaflejringer kan smykket med fordel skylles i demineraliseret vand eller husholdningssprit. For hurtig tørring af smykket, kan man bruge en hårtørrer til sidst.

Hvor længe holder guldbelægning?

Forgyldningen kan holde længe, men holdbarheden afhænger af, hvor meget du bruger smykker. Forgyldte smykker vil, ligesom andre overfladebehandlinger, have tendens til at oxidere - sølvet reagere med luften det omgives af og bliver mørkere. Med tiden vil forgyldningen slides af.

Er guldbelagt og forgyldt det samme?

Et sted imellem guldbelagte og rent guld falder guldfyldte smykker. I modsætning til forgyldte smykker har gold filled et betydeligt lag guld bundet til dets uædle metal. Det tryk og den varme, der kræves for at binde guld til metal, skaber et mere værdifuldt og holdbart smykke end blot guldbelægning.

Hvordan renser man forgyldte smykker?

Forgyldte og forsølvede smykker har en tynd overflade af guld eller sølv. Overfladen slides nemt af, hvis man renser smykkerne ofte. Disse smykker skal behandles ekstra nænsomt og kun tørres af med en klud. Man må ikke bruge pudsecreme med slibemidler i, det kan fjerne overfladen i løbet af få pudsninger.

Hvorfor anløber sølv?

Når du oplever at dine smykker bliver mørke, er det sølvet i legeringen, der anløber/oxydere. Dette skyldes altid udefrakommende påvirkninger så som sved, svovl eller klorholdige omgivelser, men også ilten vi indånder indeholder stoffer, der får sølv til at anløbe/oxydere.

Hvorfor smitter guld af?

Selvom guld er et ædelmetal kan du risikere, at guldet ændrer farve samt smitter af. Dette sker pga. guldets legering og kroppens naturlige udskilelse af affaldsstoffer. Da guld i sig selv er for blødt til brug blandes det blandt andet med kobber.