Table of Contents:

 1. Hvordan kredser Månen?
 2. Hvilken vej kredser Jorden om Solen?
 3. Hvor lang tid tager det for Jorden at dreje rundt om sig selv?
 4. Hvilken vej rotere Jorden om sig selv?
 5. Hvad er det som holder Månen i kredsløb om Jorden?
 6. Hvad giver både Solen og Månen til Jorden?
 7. Hvad har Jordens afstand til Solen betydning for?
 8. Hvad kaldes den tid Jorden bruger på et omløb om Solen?
 9. Hvad får Jorden til at dreje rundt?
 10. Hvad er rotationshastighed?
 11. Hvad er Corioliskraft?
 12. Hvor mange fuldmåner er der på et år?
 13. Hvad er det der dækker Månen?
 14. Hvordan opstår sol og måneformørkelse?
 15. Hvordan opstår formørkelser?

Hvordan kredser Månen?

Månen buler ud Fænomenet kaldes bunden rotation, og det skyldes ikke, at Månen er holdt op med at rotere. Den er bare en måned - eller helt præcist 27,3 døgn - om at komme en gang rundt om Jorden, og præcis lige så lang tid om at rotere en omgang om sig selv. Derfor ser vi altid den samme side her fra Jorden.

Hvilken vej kredser Jorden om Solen?

Solen ”står op” i øst, ”bevæger” sig henover himlen og ”går ned” i vest, altså drejer Jorden modsat fra vest mod øst, mod uret (det gør Solen og Månen også). Man kan sige at Solen drejer frem om morgen og drejer væk om aften. Månen har ”bunden rotation” i sin bane omkring Jorden.

Hvor lang tid tager det for Jorden at dreje rundt om sig selv?

Jorden roterer om sin egen akse på knapt 24 timer (ét døgn), og den er ca. 12 måneder (365 1/4 døgn) om at nå én gang rundt om Solen. Solen er en lille måned (27 døgn) om at rotere omkring sin egen akse.

Hvilken vej rotere Jorden om sig selv?

For en person på den nordlige halvkugle vil Jorden se ud til at rotere mod uret. Men for en person på den sydlige halvkugle vil jorden se ud til at rotere med uret. Hvilken vej Jorden roterer, afhænger af hvorfra man observerer.

Hvad er det som holder Månen i kredsløb om Jorden?

Tilsyneladende bevægelse. I forhold til fiksstjernerne kredser Månen om Jorden i løbet af 27 dage, 7 timer og 43,7 minutter (et siderisk omløb) i retningen fra vest mod øst i samme omdrejningsretning, som Jorden drejer om sin rotationsakse.

Hvad giver både Solen og Månen til Jorden?

Størst er påvirkningen, når både Månen og Solen trækker samme vej - altså ligger på linje. Når nymånen eller fuldmånen således ligger på linje, så opstår der springflod, hvor forskellen mellem flod og ebbe er størst. Tidevandet er et samspil mellem Jorden, Månen og Solen.

Hvad har Jordens afstand til Solen betydning for?

Landjorden er lettere at opvarme end havene, hvorfor vi - så at sige - får mere ud af den stråling, vi modtager fra Solen. Det resulterer i det lidt pudsige forhold, at somrene på den nordlige halvkugle i gennemsnit er varmere end på den sydlige halvkugle selvom Solen altså er længst fra Jorden i juli.

Hvad kaldes den tid Jorden bruger på et omløb om Solen?

I nutiden foretager Jorden et kredsløb om Solen for hver omkring 366,26 gange, den roterer om sin egen akse. Denne tidsperiode er et siderisk år, som svarer til 365,26 dage i soltid.

Hvad får Jorden til at dreje rundt?

Solen, Jorden og andre planeter bliver dannet af meget store skyer af gas og støv, de såkaldte stjernetåger. En stjernetåge kan ligge stille og roligt i mange millioner år, men pludselig falder de sammen. Når de falder sammen, sker det asymmetrisk og derfor begynder de at rotere.

Hvad er rotationshastighed?

Differentiel rotation (eller superrotation) betegner det forhold, at vinkelhastigheden af et roterende legeme eller system er forskellig, alt efter hvor langt et betragtet punkt er fjernet fra rotationsaksen, dvs. at legemet eller systemet ikke overalt drejer sig med samme fart.

Hvad er Corioliskraft?

Corioliskraft, fiktiv kraft, som virker ved bevægelse i et roterende henførelsessystem, fx ved bevægelse på Jordens overflade. Corioliskraften er vinkelret både på massens relative hastighed i det roterende system og på systemets omdrejningsakse.

Hvor mange fuldmåner er der på et år?

Fuldmåne er ikke et sjældent fænomen, og derfor er det ofte muligt at se en fuldmåne fra Jorden. Det tager 29,53059 dage for Månen at gå igennem sine fire faser. Det betyder, at vi har en fuldmåne mindst én gang hver måned.

Hvad er det der dækker Månen?

Jorden kan ikke kaste skygger på Månen Solen lyser på Månen, ligesom den lyser på Jorden, og ligesom på Jorden er halvdelen af overfladen til enhver tid i sollys og den anden halvdel er i mørke. Der er altså nat og dag også på Månen.

Hvordan opstår sol og måneformørkelse?

En måneformørkelse opstår når Månen kommer ind i Jordens skygge. Ved en måneformørkelse ser vi fra Jorden Månens overflade, der helt eller delvist ligger i Jordens skygge - modsat en solformørkelse, hvor vi ser Solen være helt eller delvis skjult bag Månen.

Hvordan opstår formørkelser?

En solformørkelse opstår, når Månen bevæger sig ind mellem Solen og Jorden og skygger for Solens lys. Animation af en total solformørkelse (MTO, Wikimedia Commons). En solformørkelse kan kun ses fra en begrænset del af Jorden fordi Månen er så lille, at dens skygge ikke kan dække hele Jorden.