Table of Contents:

 1. Hvordan opstår regnskyer?
 2. Hvordan dannes en Cumulussky?
 3. Hvad er lammeskyer?
 4. Hvorfor kan en Cumulussky vokse sig større og højere?
 5. Hvor store er skyer?
 6. Hvornår kan vanddamp i luften blive til små vanddråber?
 7. Hvorfor opstår der skyer over land?
 8. Hvor langt oppe er skyer?
 9. Hvorfor bliver skyer til regn?
 10. Hvor hurtigt flyver en sky?
 11. Hvorfor er skyer flade i bunden?
 12. Hvilken vej blæser skyerne?
 13. Hvordan dannes der skyer?
 14. Hvor lavt hænger skyer?
 15. Hvordan kan det regne?

Hvordan opstår regnskyer?

Nimbostratus er regnskyer. Du kan se dem, når regn eller sne falder (eller forventes at falde) over et udbredt område.

Hvordan dannes en Cumulussky?

Kumulus dannes i troposfæren. Normalt forekommer de i meter spredt over himlen eller i sammenpakkede grupper. Skyerne dannes ved at varm luft med vanddamp bevæger sig opad og herved afkøles ved den såkaldte tør-adiabatisk proces.

Hvad er lammeskyer?

Atocumulus perlucidus skyerne kaldes også for lammeskyer. Skyernes kendetegn er, at de ligner små uldtotter på himlen. Jo flere lammeskyer du kan se på himlen, jo større er risikoen for, at det snart begynder at regne.

Hvorfor kan en Cumulussky vokse sig større og højere?

Cumulusskyer dannes i sommerhalvåret hen over den solopvarmede landjord. Er luften tilmed lidt instabil, så kan de vokse sig større og få optårnede former - og skifte navn til cumulus congestus - og bliver de så store, at de giver en byge, hedder de cumulonimbus.

Hvor store er skyer?

En sky betegnes som den synlige mængde af små kondenserede vanddråber (eller iskrystaller), af størrelsesordenen 0,01 millimeter i diameter: De er så små og lette, at luftens bevægelse er nok til at holde dem svævende i atmosfæren (troposfæren) over jordoverfladen.

Hvornår kan vanddamp i luften blive til små vanddråber?

Ved temperaturer over frysepunktet fortættes mættet vanddamp til dråber; mellem 0 ° og ca. −5 °C er dråberne underafkølede. Ved lavere temperaturer dannes der dels underafkølede dråber, dels iskrystaller, mens der i luft koldere end ca. −15 °C hovedsagelig dannes iskrystaller.

Hvorfor opstår der skyer over land?

Hvis luften bliver tvunget opad af bjergkamme eller klippeformationer, nedkøles luften, og der dannes skyer. Fronter: Det er ikke kun bjerge og klipper, der kan tvinge luften opad. Når varm luft møder en koldere luftmasse, tvinges den til at stige højere op i atmosfæren, hvorved der dannes skyer.

Hvor langt oppe er skyer?

Skyerne ligger fra skorstenshøjde til op over 15 kilometers højde. Der er også skyer, der når helt ned til jorden, men så kalder vi dem tåge.

Hvorfor bliver skyer til regn?

Når der er mange vandmolekyler om et støvkorn er der dannet en dråbe. Dråberne kan støde sammen og blive til større dråber, der kan ses med det blotte øje som skyer på himlen. Dråberne bliver til sidst så tunge at de falder som regn. Når vandmolekyler sætter sig tæt sammen til dråber kaldes det en fortætning.

Hvor hurtigt flyver en sky?

Jetstrømme har typisk en hastighed på cirka 200 km/t., men kan komme op på 400 km/t. Jetstrømmene ligger i 10 til 18 kilometers højde, hvor skyerne består af små iskrystaller, der ligner vattotter. De kaldes cirrus-skyer og har hastighedsrekorden på cirka 400 km i timen.

Hvorfor er skyer flade i bunden?

Det er fordi trykket falder med højden. Skyen dannes ved at luften stiger op i skyen og falder ned udenom den. Når luften når en bestemt højde så bliver vandet i luften synligt fordi trykket på luften falder med højden.

Hvilken vej blæser skyerne?

Vindene på “bag- siden” af en sådan koldfront blæser oftest fra nordvest og kan blive meget kraftige. Vi er faktisk smadderheldige, for Danmark ligger nemlig et unikt sted på kloden hvor det meste vejr og de fleste luftmasser pas- serer forbi året igennem.

Hvordan dannes der skyer?

Alle skyer dannes ved at en luftmængde som indeholder vanddamp køles ned til en temperatur under denne lufts dugpunkt: Så "tvinges" en del af vanddampen til at fortættes til flydende vand, og det er dette vand der danner de utallige bittesmå dråber som skyen består af.

Hvor lavt hænger skyer?

Skyerne ligger fra skorstenshøjde til op over 15 kilometers højde. Der er også skyer, der når helt ned til jorden, men så kalder vi dem tåge.

Hvordan kan det regne?

Når luften bliver kølet af oppe i højderne, så bliver vanddampen fortættet til små dråber vand. De små dråber samler sig omkring støv i luften - og bliver til skyer. Når dråberne bliver for tunge til at luftens tryk kan holde dem oppe, så falder de til jorden som regn - eller sne, hagl eller slud.