Table of Contents:

 1. Hvor stor skal en døråbning være?
 2. Hvad måler en dør?
 3. Kan man skære i en dør?
 4. Hvordan måler man en indvendig dør?
 5. Hvor bred skal min dør være?
 6. Hvor bred skal en dør være til kørestol?
 7. Hvordan måler man til ny dør?
 8. Hvordan måler man en hoveddør?
 9. Kan man afkorte en formpresset dør?
 10. Hvordan tilpasser man en dør?
 11. Hvordan måler man størrelsen på en dør?
 12. Hvad er standardmål på hoveddør?
 13. Hvor bred skal en dør være til en kørestol?
 14. Hvor stort hul til dør?

Hvor stor skal en døråbning være?

Døre skal have en fri passagebredde på mindst 0,77 m. Åbner døren imod personen, skal der være mindst 0,5 m ved siden af døren modsat dens hængselside. Højden af dørtrin må højst være 25 mm.

Hvad måler en dør?

De mest almindelige modulmål for indvendige døre er 7 x 21, 8 x 21 og 9 x 21. Det er altså typisk bredden, der varierer fra 70 til 90 cm, mens højden typisk er 210 cm.

Kan man skære i en dør?

Afsæt det samme mål på døren, som du satte på karmen. Her lægges der en skæreskinne mellem de to punkter, hvorefter døren kortes af med en dyksav. Har du ikke en dyk- eller rundsav, forbinder du de to punkter og skærer med en almindelig fukssvans. Når døren er skåret til, skal de to karme skæres til.

Hvordan måler man en indvendig dør?

Sådan måler du op og finder den rigtige dørstørrelse Murhulmålet finder du ved at måle fra væg til væg i bredden (B) og fra gulv til gulv til øvre væg i højden (H). Efter opmåling skal du sammenholde resultatet med målene på målskemaet, som du kan finde her nedenfor og aflæse den rubrik, der kommer tættest på dit mål.

Hvor bred skal min dør være?

Ifølge BR10 skal "Døre i boligers adgangsetage skal have en fri passagebredde på mindst 0,77 m." - hvilket som regel svarer til en dør der passer i et dørhul med en bredde på 91 cm.

Hvor bred skal en dør være til kørestol?

En fri bredde på 0,77 meter tillader passage af de fleste personer i kørestol, men en fri bredde på 0,87 meter anbefales, da for eksempel personer i manuelle kørestole kan have brug for ekstra plads til betjening af drivringe.

Hvordan måler man til ny dør?

Udvendig karmmål er det mål, vinduet eller døren bliver produceret i. Skal det nye vindue eller den nye dør erstatte et gammelt, kan du blot måle det gamle element. Du kan også finde karmmålet, ved tage hulmålet og minus 2,5 – 3 cm., på den måde er der plads til fugen rundt om vinduet eller døren.

Hvordan måler man en hoveddør?

Det er nemt. Du gør blot følgende:
 1. Stil dig hen til døren eller murhullet og stil dig på den side, hvor du gerne vil have hængslingen. ...
 2. Beslut dig så for, om døren skal åbne ind eller ud.
 3. Vælg lås. ...
 4. Angiv bredden på udvendig karmmål i hele cm. ...
 5. Herefter angiver du højden på udvendig karmmål i hele cm.

Kan man afkorte en formpresset dør?

Formpressede døre er ofte på tilbud, men som regel er det kun i en bestemt højde. Men hvis man har brug for en lidt lavere dør og karm, og kan leve med at håndtaget sidder lidt lavere end normalt og fodstykket på dørpladen er lidt mindre, så er det nemt at afkorte en frompresset dør.

Hvordan tilpasser man en dør?

Sådan gør du
 1. Læg karmen op, så du har overblik. ...
 2. Karm og dør skal her laves 2 cm kortere. ...
 3. Skær begge lodrette karmstykker til med en kapsav. ...
 4. Skær præcist. ...
 5. Læg nu døren op på to bukke, hvor der ligger to lægter som understøtning. ...
 6. Indstil savens dybde til 3 mm. ...
 7. Indstil herefter savens dybde til 45 mm.

Hvordan måler man størrelsen på en dør?

Når du skal måle vinduer og døre, skal du bruge både hulmål og udvendige karmmål. Du starter altid med at opmåle hulmålene, da du regner karmmål ud fra dine hulmål. Et hulmål er det udvendige mål på selve hullet i muren. Start derfor med at måle dine hulmål, altså bredden og højden fra mursten til mursten.

Hvad er standardmål på hoveddør?

I Danmark er det mest almindelige karmmål 9 mm. Det er alle vore døre i Clever-line derfor lavet i. Har du behov for yderdøre i specialmål, er det muligt i vores ADVANCE-LINE, helt op til 9 mm uden ekstra omkostninger, afhængig af dørens design.

Hvor bred skal en dør være til en kørestol?

En fri bredde på 0,77 meter tillader passage af de fleste personer i kørestol, men en fri bredde på 0,87 meter anbefales, da for eksempel personer i manuelle kørestole kan have brug for ekstra plads til betjening af drivringe.

Hvor stort hul til dør?

Husk, at der skal være god plads til karmen. Normalt skal der ca. være 1,25 cm luft fra det yderste af karmen og ind til dørhullet på hver side, samt 1 cm luft i højden.