Table of Contents:

 1. Hvem byggede rundkirkerne?
 2. Hvornår blev rundkirkerne bygget?
 3. Hvordan byggede man kirker?
 4. Hvad er der syv af på Bornholms største rundkirke?
 5. Hvad blev rundkirkerne brugt til?
 6. Hvor mange rundkirker er der i Jylland?
 7. Hvornår er Østerlars rundkirke bygget?
 8. Hvordan bygger man kirker efter 1100 tallet?
 9. Hvad var kirkens rolle i middelalderen?
 10. Hvorfor er en rundkirke rund?
 11. Hvor ligger rundkirkerne i Danmark?
 12. Hvor ligger de 4 rundkirker på Bornholm?

Hvem byggede rundkirkerne?

Bornholms fire rundkirker blev ifølge ham bygget af den gådefulde ridderorden. Ideen afvises som det pure opspind af de fleste historikere. Men beviserne bliver stadig stærkere, mener forfatteren.

Hvornår blev rundkirkerne bygget?

Den blev bygget i 400-tallet. Nogle af de første blev bygget over en hellig grav som gravkirken i Jerusalem over Jesu grav eller i borgen Hradcany i Prag med Sankt Vitus-rotunden, hvor Sankt Vitus katedralen nu står.

Hvordan byggede man kirker?

Overgangen fra trækirke til stenkirke er sket gradvist, ikke blot således, at træ og sten vekslede fra sogn til sogn, men også i den enkelte kirke har sten efterhånden afløst træ i kirkens elementer – som i Vorgod Kirke, hvor den oprindelige trækirke en tid har fungeret som skib for det nye kor opført af granit, og ...

Hvad er der syv af på Bornholms største rundkirke?

Du finder rundkirkerne i Nylars, Østerlars, Olsker og Nyker. Rundkirkerne er bygget som kombinerede kirker og forsvarsværker, og hver af rundkirkerne har sit helt eget særpræg. RundkirkerneBornholm har, som de øvrige rundkirker i Danmark, et rundt kirkeskib.

Hvad blev rundkirkerne brugt til?

En rundkirke har – som navnet antyder – et rundt kirkeskib. Denne særlige form skyldtes, at kirken ikke kun fungerede som kirke, men også som forsvarsværk: en rund kirke har ingen hjørner og er derfor lettere at forsvare. Det var vigtigt i 1100- og 1200-tallets Danmark, hvor rundkirkerne blev bygget.

Hvor mange rundkirker er der i Jylland?

Findes der rundkirker i Jylland? Vi kender bedst de runde kirker fra Bornholm, men i Thorsager ligger Jyllands eneste rundkirke.

Hvornår er Østerlars rundkirke bygget?

Østerlars Rundkirke, der er opført omkring år 1200, er Bornholms største rundkirke. Det cirkelrunde kirkeskib er bygget af kløvede kampesten og måler udvendigt 17 meter i diameter.

Hvordan bygger man kirker efter 1100 tallet?

Gotikken blev udviklet i Frankrig i midten af 1100-tallet. I Danmark, hvor man anvendte teglsten, blev de gotiske kirker nok højere og lettere end de romanske, men de danske gotiske kirker fik ikke den spinkelhed, som anvendelsen af natursten gav mulighed for i de centraleuropæiske katedraler.

Hvad var kirkens rolle i middelalderen?

Kirken havde stor magt og betydning. Ved middelalderens slutning ejede kirken omkring 40 % af den dyrkede jord i Danmark. Det skriver historikeren Per Ingesman i en artikel på Kulturarv.dk (se kilder). Desuden var der en udbredt tro på, at kirkens repræsentanter havde en direkte forbindelse med gud.

Hvorfor er en rundkirke rund?

Som navnet "Rundkirke" afslører, er alle fire kirker runde. Kirkerne er blevet bygget på denne måde, for at kunne bruges som forsvarsværk. Med en rund bygning har det været muligt at kunne holde øje og forsvare sig, uden nogle blinde vinkler.

Hvor ligger rundkirkerne i Danmark?

Vi kender bedst de runde kirker fra Bornholm, men i Thorsager ligger Jyllands eneste rundkirke. Den er en af Danmarks 7 middelalderlige rundkirker. Sammen med Horne Kirke på Vestfyn og Bjernede Kirke på Sjælland indgår Thorsager i en særlig gruppe af “Absalon-rundkirker”.

Hvor ligger de 4 rundkirker på Bornholm?

Du finder rundkirkerne i Nylars, Østerlars, Olsker og Nyker. Rundkirkerne er bygget som kombinerede kirker og forsvarsværker, og hver af rundkirkerne har sit helt eget særpræg. Rundkirkerne på Bornholm har, som de øvrige rundkirker i Danmark, et rundt kirkeskib.