Table of Contents:

  1. Hvem får kræft i leveren?
  2. Hvad er chancen for at overleve leverkræft?
  3. Er det farligt at have for højt levertal?
  4. Kan leverkræft kureres?
  5. Hvordan føles ondt i leveren?
  6. Hvordan føles lever smerter?
  7. Hvornår er et levertal for højt?
  8. Hvad betyder dårlige levertal?
  9. Hvad sker der hvis man har for højt levertal?

Hvem får kræft i leveren?

Leverkræft rammer mænd over dobbelt så hyppigt som kvinder. Sygdommen forekommer typisk hos personer over 40 år. Hvert år findes der i Danmark over 200 nye tilfælde hos mænd og ca. 100 tilfælde hos kvinder.

Hvad er chancen for at overleve leverkræft?

Ved primær leverkræft er 40 procent af patienterne i live efter ét år, men kun 10-12 procent efter 5 år. Fremtidsudsigterne er meget afhængige af, hvor udbredt kræften er. Når lokalbehandling er mulig, er der gode chancer for helbredelse. Hvis kræften er for udbredt, kan kemoterapi være livsforlængende.

Er det farligt at have for højt levertal?

Høje levertal er ikke lig alvorlig sygdom Blodprøver kan give et falsk billede af, om din lever fejler noget eller ej. Hvis du mistænker, at du har fedtlever som følge af overvægt eller type 2 diabetes kan du i stedet bede din læge om at udregne din FIB-4 score.

Kan leverkræft kureres?

Enkelte tilfælde af leverkræft, især dem som opdages tidligt, kan alligevel behandles og måske helbredes ved kirurgi, hvor man fjerner den syge del. Hvis det drejer sig om levermetastaser, bliver en del af patienterne opereret, hvis der ikke er mange metastaser. En del patienter har god effekt af en sådan operation.

Hvordan føles ondt i leveren?

Hvis man har en forstørret lever som følge af sygdom, vil man ofte have trykken/smerter under ribbenene i højre side og ned i maven, og samtidig måske gulsot dvs. gullig farvning af hud og det hvide i øjnene, og mørk urin.

Hvordan føles lever smerter?

Hvis man har en forstørret lever som følge af sygdom, vil man ofte have trykken/smerter under ribbenene i højre side og ned i maven, og samtidig måske gulsot dvs. gullig farvning af hud og det hvide i øjnene, og mørk urin.

Hvornår er et levertal for højt?

ALAT: Et enzym, man finder inde i selve levercellerne. Hvis levercellerne dør og går i stykker, siver ALAT ud i blodet, og ALAT-værdien stiger. Normalværdien er 10-70 U/L for mænd og 10-45 U/L for kvinder.

Hvad betyder dårlige levertal?

Der er mange årsager til høje eller lave værdier, og levertallene bliver også påvirket ved andre sygdomme end blot leversygdomme. Et eksempel herpå er albumin. En lav værdi kan som nævnt skyldes leverens dårlige evne til at danne proteiner, men en lav værdi kan for eksempel også skyldes sygdomme i nyren.

Hvad sker der hvis man har for højt levertal?

Irritationen eller betændelsestilstanden, som forårsages af lægemidler, vil vise sig ved forhøjet levertal. I nogle tilfælde er betændelsen voldsom og vil give symptomer. Det hyppigste symptom er gulsot, hvor huden og det hvide i øjnene bliver gult.