Table of Contents:

 1. Hvor er næseroden?
 2. Hvad er en Næsepolyp?
 3. Hvad er sinus sphenoidalis?
 4. Hvad er skorper i næsen?
 5. Hvad er næseskylning godt for?
 6. Hvorfor er min næse altid stoppet?
 7. Kan polypper gå væk af sig selv?
 8. Hvorfor får man fjernet polypper?
 9. Hvor lang tid kan man have bihulebetændelse?
 10. Kan man have bihulebetændelse uden forkølelse?
 11. Hvordan ser kræft ud på næsen?
 12. Hvad er kæbehulebetændelse?
 13. Hvor ofte må man lave næseskylning?
 14. Kan man skylle næsen for meget?
 15. Hvordan fjerner man stoppet næse uden næsespray?

Hvor er næseroden?

Den nederste, og første udadtil, del af næsen er vestibulum nasi (dansk: næsens forgård). Denne kan kendes ved dens hudbeklædning (frem for slimhinde som findes længere inde) samt dens kraftige terminalhår (latin: vibrissae).

Hvad er en Næsepolyp?

Næsepolypper er udposninger i slimhinden i næsen. Man antager, at årsagen er vedvarende betændelse eller irritation af slimhinden. Næsepolypper må ikke forveksles med børnepolypper (adenoide vegetationer), som er lymfevæv i næsesvælget, altså længere bagud end selve næsehulen.

Hvad er sinus sphenoidalis?

Bihulerne er opkaldt efter den knogle, de ligger i: pandehuler (sinus frontalis) i pandebenet. sibensceller (sinus ethmoidalis) i sibenet, som er en del af øjenhulen. kilebenshuler (sinus sphenoidalis) i kilebenet bag næsehulen.

Hvad er skorper i næsen?

Hvad er betændelse og tørhed i næsen? Betændelse og tørhed i næsen kaldes også for rhinitis sicca, hvor rhinitis betyder, at der er betændelse i næseslimhinden, og sicca betyder tør. Tilsammen betegner det en langvarig eller kronisk tilstand, hvor man har sår og irritation i næsen.

Hvad er næseskylning godt for?

Næseskylning med lunkent saltvand fjerner både skorper og urenheder i næsen, og har ingen skadelige bivirkninger. Næseskylning er en effektiv måde at forebygge og behandle bihulebetændelse og allergier.

Hvorfor er min næse altid stoppet?

Du kender helt sikkert følelsen af, at det ene næsebor er lukket til. Vi mærker det tydeligst, når vi er forkølede. Men igennem en helt almindelig dag veksler det naturligt imellem, hvilket næsebor der giver luften bedst passage. Typisk skifter det fra det ene næsebor til det andet efter 1-2 timer hele døgnet.

Kan polypper gå væk af sig selv?

Polypper kan vokse, men bliver sjældent så store, at man opdager dem, hvis der ikke bliver foretaget en gynækologisk undersøgelse. De kan formentlig også forsvinde af sig selv.

Hvorfor får man fjernet polypper?

Årsager til udvikling af børnepolypper omfatter bl. a. tilbagevendende infektioner/forkølelser, tobaksrøg og allergi. Hvis børnepolypperne giver anledning til kroniske eller hyppigt tilbagevendende gener, kan de fjernes ved en mindre operation (adenotomi), hvor polypvævet skrabes bort fra næsesvælget.

Hvor lang tid kan man have bihulebetændelse?

Bihulebetændelse varer oftest 1-2 uger, og man bliver normalt helt rask bagefter.

Kan man have bihulebetændelse uden forkølelse?

Det er ikke ualmindeligt at opleve bihulebetændelse uden feber, tilstoppet næse eller bihulebetændelse uden forkølelse. I forbindelse med symptomerne anvender flere lægemidler med Paracetamol og Acetylsalicylsyre.

Hvordan ser kræft ud på næsen?

Symptomer på kræft i næse- og bihuler er ofte vage og uspecifikke. Et symptom på kræft i næse- og bihuler kan også være, at man opdager en nyopstået knude i næsen eller en knude på halsen. Man kan opleve svækkelse af en eller flere af musklerne i ansigtet, tungen eller svælget, hvis kræftknuden rammer nerverne.

Hvad er kæbehulebetændelse?

Ondt i kæben ved sygdom Er du ramt af en forkølelse eller influenza, kan det i nogle tilfælde føre til bihulebetændelse eller kæbehulebetændelse, som er betændelse i bihulerne. Dette kan forsage en ubehagelig trykken bag øjnene, i hovedet, kinderne og herunder også kæben.

Hvor ofte må man lave næseskylning?

Skylning af næsen er helt ufarligt og du kan gøre det så længe og så ofte du ønsker det. Når der ikke længere kommer nogen urenheder ud af næsen, er der som regel ingen grund til at fortsætte skylningerne.

Kan man skylle næsen for meget?

Skyl ca. 1-4 gange dagligt efter behov. Man kan evt. købe en ”næseskyllekande” på apoteket, hvis man skal skylle over længere tid.

Hvordan fjerner man stoppet næse uden næsespray?

5 gode råd og tips mod stoppet næse
 1. Skyl næsen med saltvand - det fås som næsedråber og næsespray.
 2. Hæv hovedgærdet i sengen og brug ekstra hovedpuder, når du ligger ned.
 3. Drik rigeligt - vand, te og lun saft.
 4. Hold dig oppegående i dagtimerne.