Table of Contents:

 1. Hvordan man kan jordskælvssikre bygninger?
 2. Hvordan laver man et jordskælvssikre man et hus?
 3. Hvilken betydning har jordskælv for hvordan man bygger huse?
 4. Hvordan kan man sikre sit hus imod jordskælv?
 5. Hvilken betydning har geologien for hvordan man bygger huse i Japan?
 6. Hvilke typer jordskælv findes der?
 7. Hvad kan vi gøre for at sikre os mod jordskælv i fremtiden?
 8. Hvordan er Japans vulkaner dannet?
 9. Hvordan bor man i Japan?
 10. Hvad hedder de forskellige Jordskælvsbølger?
 11. Hvor sker jordskælvene typisk?
 12. Hvordan beskytter man sig bedst mod jordskælv?
 13. Hvorfor kan jordskælv blive til en katastrofe?
 14. I hvilke områder findes jordskælvene og hvorfor opstår de der?
 15. Hvor er der Skjoldvulkaner?

Hvordan man kan jordskælvssikre bygninger?

Jordskælvssikring i dag består i høj grad af forskellige dæmpere, der placeres mellem fundamenter og bygningen ovenover og andre steder i etagerne, hvor det ved simulering af jordskælv og tilhørende beregninger findes optimalt.

Hvordan laver man et jordskælvssikre man et hus?

Der er mange måder at sikre et hus mod jordskælv på. Et af dem er et solidt, men fleksibelt fundament. Hvis fundamentet er for blødt, vil det ikke kunne holde bygningen under et jordskælv. Men hvis fundamentet er alt for fast, så vil alle rystelserne blive overført.

Hvilken betydning har jordskælv for hvordan man bygger huse?

Statistik indsamlet af University of Tokyo efter jordskælvet viste, at blandt træbygninger blev omkring 70 procent af de huse, der var mere end 50 år gamle, enten halvskadet eller totalskadet, mens mere end 80 procent af de træhuse, der var mellem 5 og 20 år gamle slap fra jordskælvet med mindre skader.

Hvordan kan man sikre sit hus imod jordskælv?

Den grundlæggende idé er, at bygningen skal give efter uden at kollapse. Det gør man ved at bruge materialer, der ikke er alt for stive, samt ved at bygge på et fundament, der opsuger så meget energi fra skælvet som muligt. Nogle konstruktioner har et netværk af støddæmpere mellem de bærende elementer.

Hvilken betydning har geologien for hvordan man bygger huse i Japan?

- For Japan er træ et fremragende byggemateriale, fordi det er nemt at få fat i, det er bøjeligt og dermed passende for det seismiske miljø. Træ giver sig og er fleksibelt, når det absorberer jordbundens bevægelser.

Hvilke typer jordskælv findes der?

Kvikguide til jordskælv
 • Spredningszone. Spredningszoner opstår, hvor flydende klippemateriale vælder op fra Jordens indre og skubber pladerne væk fra hinanden. ...
 • Subduktionszone. Subduktionszoner opstår, hvor en plade presses ned under en anden. ...
 • Bevarende pladegrænse.

Hvad kan vi gøre for at sikre os mod jordskælv i fremtiden?

Metoderne til at tage pusten fra jordskælv er mange, og nu er forskerne klar til at teste det første system, som skal gøre udsatte bygninger "usynlige" for rystelserne. I årtusinder er bygninger blevet udstyret med fåreskind, gummimembraner og kuglelejer for at beskytte dem mod et jordskælvsaltødelæggende rystelser.

Hvordan er Japans vulkaner dannet?

De japanske øer er dannet ved kollision mellem Den Eurasiske Plade og de to oceaniske lithosfæreplader, Stillehavspladen og Den Filippinske Plade, der skydes ind under den japanske øbue. Samtidig skydes Stillehavspladen ind under Den Filippinske.

Hvordan bor man i Japan?

Japanere bor mange år hos deres forældre For det andet er japanerne lidt mere traditionsbundne end danskerne, så der er stadig ikke mange par, der bor sammen, hvis de ikke er gift. Og sidst, men ikke mindst, er urbaniseringen i Japan meget stærk. Alle vil gerne bo i en storby eller så tæt på som muligt.

Hvad hedder de forskellige Jordskælvsbølger?

Når man læser om jordskælv, kan man møde betegnelserne L-bølger (Love-bølger) og R-bølger (Rayleigh-bølger). En L-bølge er en vandret polariseret S-bølge, som kun bevæger sig i overfladen af Jorden. En L-bølge vil altså få jordoverfladen til at bevæge sig fra side til side.

Hvor sker jordskælvene typisk?

De fleste jordskælv finder sted langs de tektoniske pladers grænser. Særligt ved de grænser, der ligger ved den såkaldte ”ring of fire”. Jordskælv kan dog også forekomme langt fra pladernes grænser. Nogle af de lande, der er mest udsat for jordskælv er Japan, Indonesien, Nepal, Mexico og Indien.

Hvordan beskytter man sig bedst mod jordskælv?

Hold dig så vidt som muligt fra vinduer og ting, der kan falde ned over dig, såsom lamper og møbler. Hvis du ligger i din seng, når rystelserne starter, så bliv der. Hold godt fast og beskyt dit hoved med pude eller dyne. Du skal ikke blive i sengen, hvis der hænger noget stort over den, der kan falde ned.

Hvorfor kan jordskælv blive til en katastrofe?

Der er tale om overfladebølger, der bevæger sig langs jordoverfladen med en hastighed af typisk under 4 km/sek. Det er disse bølger, der forårsager de største ødelæggelser under et jordskælv. L-bølgerne kan kredse flere gange rundt om Jorden, før de dør hen.

I hvilke områder findes jordskælvene og hvorfor opstår de der?

De fleste jordskælv finder sted langs de tektoniske pladers grænser. Særligt ved de grænser, der ligger ved den såkaldte ”ring of fire”. Jordskælv kan dog også forekomme langt fra pladernes grænser. Nogle af de lande, der er mest udsat for jordskælv er Japan, Indonesien, Nepal, Mexico og Indien.

Hvor er der Skjoldvulkaner?

Verdens største skjoldvulkan er Mauna Loa på Hawaii.
 • På Hawaii kan du opleve skjoldvulkaner, heriblandt den største skjoldvulkan Mauna Loa.
 • I Oregon, USA kan du opleve stratovulkanen Mount Hood.
 • I Laki på Island kan du spotte spaltevulkaner, som sidst gik i udbrud i år 1786.
6. sep. 2010