Table of Contents:

 1. Hvad er en E 14 fatning?
 2. Hvilken effekt modtager en almindelig pære?
 3. Hvilken fatning skal jeg bruge?
 4. Hvad er en E 27 fatning?
 5. Hvordan skiller jeg en fatning af?
 6. Hvilke fatninger findes der?
 7. Hvad er Lumen et udtryk for?
 8. Hvad er forskel på E14 og E27?
 9. Hvad er G9 fatning?
 10. Hvad er fatninger?
 11. Hvor blev elpæren opfundet?
 12. Hvad betyder watt på en pære?
 13. Hvordan virker en pære?

Hvad er en E 14 fatning?

E10, E14 og E27 er betegnelser for de fatninger, som vi kender fra den gamle glødepæreteknologi. Pæren, der passer til disse fatninger, er altså udstyret med en afrundet sokkel med riller, der skrues ind i lampen. LED E14 pæren har en relativ lille sokkel og anvendes typisk til mindre lamper, f.

Hvilken effekt modtager en almindelig pære?

En glødelampe, glødepære eller i daglig tale pære eller elpære, er en elektrisk modstand, der er designet til at kunne klare høje temperaturer (ca. 2500 °C), og derved afgive lys. Glødelampen omdanner elektrisk energi til elektromagnetisk energi i form af varmestråling. Den er derfor en transducer.

Hvilken fatning skal jeg bruge?

Find fatningen til din lampe og tjek at pæren passer til. Det vigtigste når du vælger en ny lyskilde, er at du er sikker på, at den også kan sidde i lampen. De fleste lamper er udstyret med en E27 fatning, som nogle også kalder ”almindelig” eller ”stor” fatning.

Hvad er en E 27 fatning?

E27 – Den store sokkel, der sidder på den gammeldags glødepære, der bruges i mange lampesteder, standerlamper med videre kaldes E27. E27 kan fås i dag med mange spændende LED pære-kombinationer monteret i den traditionelle glødepære.

Hvordan skiller jeg en fatning af?

Skil fatningen ad. I nogle fatninger er der en lille spærreanordning. Den skal trykkes ned for eksempel med en skruetrækker. Skru den lille skrue løs, som sidder i bunden på gevindmøtrikken.

Hvilke fatninger findes der?

De mest almindelige typer til hushold er E27, E14 og GU10 (læs mere omkring sokler under billedet), men som udviklingen er gået med LED bliver det mere og mere almindeligt at lyskilden / pæren er indbygget i din lampe. Så undersøg først om det er muligt at udskifte lyskilden / pæren.

Hvad er Lumen et udtryk for?

Lumen viser, hvor kraftigt pæren lyser. Tidligere målte man det i watt - nu bruger man lumen. Et højere lumen tal, betyder at lyset er mere kraftigt og leverer et skarpere lys. LED lyskilder bruger fire til fem gange mindre strøm end glødepærer og halogener og holder fem gange så lang tid.

Hvad er forskel på E14 og E27?

E14 LED-pærer Denne type LED-pærer har modsat E27 en meget lille sokkel, som også kan skrues i fatningen ved hjælp af gevind. Bruges ofte i mindre lamper i vindueskarme, på vægge osv. Findes i typer som fx: Krone.

Hvad er G9 fatning?

G9 er en stiftpærer som har to brede u-formede metalfødder. G9 anvendes efterhånden i stort set alle typer af lamper, især fordi det er en lille bitte pære med en supergod lyskilde og derfor betyder bidrager det til helt nye muligheder designmæssigt, fordi en G9 pære er der næsten altid plads til.

Hvad er fatninger?

En fatning er den del af din lampe, som overfører strømmen til lyskilden. Fatninger kan have mange former og betegnelser, og man kommer nemt i tvivl om hvilken fatning man har, når man skal vælge sin lyskilde.

Hvor blev elpæren opfundet?

I 1810 opfandt den britiske Humphry Davy for eksempel den første elektriske lyskilde, kulbuelampen, og efterfølgende udførte den tyske urmager, Heinrich Goebel, i årene flere forsøg med glødelamper.

Hvad betyder watt på en pære?

Watt - Lumen (lysstyrken) Watt fortæller hvor meget strøm, der bruges for at lyskilden skaber lys. I gamle dage med glødepærer var watt den eneste måde, at finde ud af, hvor meget en lyskilde kunne lyse (lysstyrken).

Hvordan virker en pære?

Pæren lyser, når der løber strøm gennem ledningen til lampen. Strømmen går ind gennem fatningen og rammer en lille metalplade. Fra metalpladen løber strømmen videre ind i pæren, hvor der er en lille metaltråd. Metaltråden kaldes også for en glødetråd.