Table of Contents:

  1. Hvad er absorption lys?
  2. Hvad er absorption medicin?
  3. Hvad kan påvirke absorptionen?
  4. Hvad er indstråling og udstråling?
  5. Hvordan ændres Jordens albedo når der kommer mindre is og mere hav ved polerne?

Hvad er absorption lys?

Ved absorption af synligt lys flyttes elektroner i materialets atomer eller molekyler fra de yderste fyldte elektronskaller til højereliggende tomme elektronskaller. En sådan flytning eller excitation bruger en energi, der netop svarer til energien i et kvant af synligt lys.

Hvad er absorption medicin?

Ved absorption forstås optagelse af et lægemiddel i det cirkulerende blod. Lægemidler kan absorberes fra flere steder i organismen. For lægemidler, der indgives gennem munden (oralt = peroralt) kan det absorberes fra mundhulen, mavesækken, tolvfingertarmen, tyndtarmen og tyktarmen (fig. 1).

Hvad kan påvirke absorptionen?

Faktorer, der påvirker absorptionen, er især:
  • lægemidlets fysisk/kemiske egenskaber.
  • lægemidlets farmaceutiske formulering og administrationsmåde.
  • den person, der indtager lægemidlet.

Hvad er indstråling og udstråling?

Den indstråling, der absorberes, omdannes til infrarød stråling, altså varmestråling. Atmosfæren og jordens overflade slipper alstå af med energien ved at udstråle varme. Jordens overflade udsender varmestråling op i atmosfæren.

Hvordan ændres Jordens albedo når der kommer mindre is og mere hav ved polerne?

Forholdet mellem Jordens albedo og klimaforandringer er, at med den forestående smeltning af de polære iskapper falder mængden af ​​solstråler, der returneres til det ydre rum. Den del, der smelter, skifter farve fra lys til mørk, så mere varme absorberes, og jordens temperatur vil stige endnu mere.