Table of Contents:
- Hvordan varmebehandler man æg?
- Kan man dø af rå æg?
- Kan man blive syg af æg?
- Kan man bruge æg som ikke er pasteuriseret?
- Hvordan får kyllingen ilt i ægget?
- Hvad er Kalazastreng?
- Kan man selv pasteurisere æggeblommer?
- Hvornår dør salmonella i æg?
- Hvad er salmonellaforgiftning?
- Kan der være salmonella i æg?
- Hvor mange Helæg går der på en dl?
- Hvornår Emulgere æg?
- Kan rugeæg tåle at blive kolde?
- Hvordan bliver et æg til en kylling?
- Hvor meget æggeblomme er der i et æg?
Hvordan varmebehandler man æg?
Den generelle regel er, at
æg og retter med
æg skal opvarmes til mindst 75 grader, for at
man kan være sikker på, at eventuelle salmonellabakterier er dræbt. Det betyder imidlertid ikke, at temperaturen nødvendigvis skal op over 75 grader under fremstilling af pasteuriserede
æg.
Kan man dø af rå æg?
Fødevarestyrelsen fraråder ikke længere brug af
rå æg.
Man bør dog stadig bruge pasteuriserede
æg, hvis
man laver mad til fx børn, syge eller gamle.
Kan man blive syg af æg?
Risikoen for at
blive syg af salmonella fra danske
æg er meget lille. Der er stort set ikke salmonella i danske
æg. Der er stort set ikke salmonella i danske
æg, men det
kan forekomme i sjældne tilfælde.
Kan man bruge æg som ikke er pasteuriseret?
Ifølge Fødevarestyrelsen
kan du godt
bruge friske rå
æg til den hjemmelavede is, den røgede sild og til for eksempel desserter og kager, som
ikke bliver opvarmet. Grunden hertil er, at risikoen for at blive syg af salmonella fra danske
æg,
man køber i butikkerne, er i dag meget lille.
Hvordan får kyllingen ilt i ægget?
Et
æg indeholder alt hvad der skal til for at producere en
kylling undtaget
ilt. Skallen er lavet så viseligt at den er gennemhullet som en si, og igennem disse huller kan
ilten trænge igennem skallen udefra og kultveilten gennem indefra.
Hvad er Kalazastreng?
4) I æggets ende er der en luftblære, som langsomt udvider sig i takt med, at ægget ældes. 5) På begge sider af blommen findes en hvid streng, som sørger for at holde blommen på plads. Den kaldes en ”
kalazastreng”.
Kan man selv pasteurisere æggeblommer?
Æggeblomme er den del af ægget, der er gult eller orange. Du
kan selv dele et æg i
æggeblomme og æggehvide, eller du
kan købe
pasteuriserede æggeblommer.
Pasteuriseret betyder, at
æggeblommen har været varmet op, så bakterierne er væk.
Hvornår dør salmonella i æg?
Æggeskallerne skal smides direkte i skraldespanden. Salmonellabakterier
dør ved 75°C. Mange af de
æg, der bruges i madlavningen, bliver varmet op. Når du laver hårdkogte
æg eller bager kager med
æg i, kommer temperaturen så højt op, at
Salmonella-bakterier
dør.
Hvad er salmonellaforgiftning?
Salmonella er en bakterie, der forårsager salmonellose; en mave-tarminfektion, som især er karakteriseret ved diarré og generel utilpashed. Smitte sker næsten udelukkende via mad.
Salmonella er en hyppig og velkendt årsag til bakterielle tarminfektioner i Danmark.
Kan der være salmonella i æg?
Der er ikke garanti for, at
æg er fri for
salmonella, men risikoen er generelt lille, særligt i danske
æg. For at
være på den sikre side, og hvis man eksempelvis laver mad til syge, gamle og børn,
kan man bruge pasteuriserede
æg til retter, som ikke efterfølgende varmebehandles.
Hvor mange Helæg går der på en dl?
Mængdeforhold for flydende æg
Helæg | Æggeblommer | Æggehvider |
---|
1 dl = 2 æg | 1 dl = 5 æggeblommer | 1 dl = 3 æggehvider |
Hvornår Emulgere æg?
At
emulgere noget betyder at få to ikke blandbare væsker til at blandes med hinanden. Dette sker vha. en emulgator, som er et stof, der er i stand til at binde sig til begge væsker og dermed holde dem sammen. En æggeblomme kan fx binde olie og eddike sammen, så det bliver til mayonnaise.
Kan rugeæg tåle at blive kolde?
Før udrugningen sættes i gang er det især vigtigt, at de indsamlede
rugeæg (“råmaterialet”) er af god kvalitet. Ved rugning i årets
kolde måneder er det vigtigt at huske, at
rugeæg ikke
tåler kulde.
Hvordan bliver et æg til en kylling?
For at der kan komme en
kylling ud af et
æg, skal
ægget befrugtes af en hane. I ”professionelle” hønsehuse bor der kun høner - og ingen haner -
hvorfor æggene ikke
bliver befrugtet. Derfor kan
æggene altså ikke udvikle sig til
kyllinger.
Hvor meget æggeblomme er der i et æg?
Hvad vejer et
æg? Et almindeligt hønseæg vejer ca. 60 gram, fordelt med 6 gram æggeskal, 36 gram æggehvide og 18 gram
æggeblomme. Om æggeskallen er brun eller hvid afhænger af hønseracen.