Table of Contents:

  1. Hvad er alkyd maling?
  2. Er det tilladt at male med alkyd produkter som fortyndes med opløsningsmidler?
  3. Kan man male med akrylmaling over oliemaling?
  4. Kan man blande olie og akrylmaling?
  5. Hvad er alkyd lavet af?
  6. Kan vandbaseret maling fortyndes?
  7. Kan man male ovenpå oliemaling?
  8. Hvordan maler man med oliemaling?
  9. Hvad er forskellen på alkyd og akryl?
  10. Hvad er forskellen på vandbaseret og oliebaseret maling?

Hvad er alkyd maling?

Alkydmaling er terpentinbaseret Maling på terpentinbasis kaldes også alkydmaling og gør overfladen hård, blank og meget vandtæt. Den terpentinbaserede maling hæfter godt på vanskelige overflader og er nemmere at stryge ud end plastmaling, men opløsningemidlet terpentin er usundt at indånde i længere tid.

Er det tilladt at male med alkyd produkter som fortyndes med opløsningsmidler?

En oliebaseret maling til indendørs træværk vil typisk være kodet med 2-1. Den relativt høje sundhedsrisiko 2 ved indånding er typisk for oliebaserede malinger, der afgasser organiske opløsningsmidler. Også produkter til fortynding af maling og lak er mærket med en MAL-kode.

Kan man male med akrylmaling over oliemaling?

Ja, du kan godt male med vandbaseret maling på steder, der i forvejen er malet med oliemaling. Du kan til gengæld ikke male med oliebaseret maling (altså alkydmaling) oven på vandbaseret maling. Hvis du gør det, risikerer du, at malingen ikke hæfter ordentligt og derfor skaller af i store flager.

Kan man blande olie og akrylmaling?

Hvor akryl er opløselig i vand, er alkyd opløselig i olie. Da olie og vand som bekendt ikke kan blandes, kræver det tilsætning af en emulgator at sikre, at en blanding af de to opløsninger ikke skiller.

Hvad er alkyd lavet af?

Alkyd er teknisk set en polyester som er modificeret med tørrende olier. I 20'erne fandt man på at forbedre de tørrende oliers egenskaber ved at lade umættede fedtsyrer reagere med en polyvalent alkohol som pentaerythritol og phtalsyreanhydrid.

Kan vandbaseret maling fortyndes?

Vandbaseret maling skal fortyndes med vand, og oliemaling skal fortyndes med terpentin. Det bør også være muligt at finde frem til konkrete blandingsforhold på nettet, når du har maling og værktøj på plads.

Kan man male ovenpå oliemaling?

Du kan godt male med vandbaseret træbeskyttelse, selvom dit træværk tidligere er malet med oliebaseret træbeskyttelse. Omvendt kan du IKKE male med oliebaseret træbeskyttelse, hvis dit træværk tidligere er malet med vandbaseret træbeskyttelse.

Hvordan maler man med oliemaling?

Maler du med oliemaling, skal lærredet forsegles/primes inden brug, da malingen ellers i det lange løb vil rådne. Maler du med akrylmaling kan du godt male direkte på lærredet, mange lærreder i dag er nemlig forgrundet, men ønsker du ekstra dybde i dit maleri, anbefaler vi en grunder/gesso.

Hvad er forskellen på alkyd og akryl?

Den store forskel på de to typer maling er, at akrylmaling er vandbaseret og alkydmaling er oliebaseret. Vandbaseret maling har overtaget en del af det marked, der tidligere var totalt domineret af de terpentinbaserede produkter.

Hvad er forskellen på vandbaseret og oliebaseret maling?

Den største forskeloliebaseret og vandbaseret maling er det opløsningsmiddel, som man anvender til at gøre malingen flydende. I oliebaseret træbeskyttelse er det primære opløsningsmiddel mineralsk terpentin. I vandbaseret træbeskyttelse bruger man vand.