Table of Contents:

 1. Hvad er forskellen på krydderier og krydderurter?
 2. Er citronmelisse flerårig?
 3. Hvordan holdes mynte frisk?
 4. Hvornår skal krydderurter klippes ned?
 5. Hvad kan erstatte brøndkarse?
 6. Hvilke krydderier passer til hvad?
 7. Hvordan opbevares krydderurter bedst?
 8. Hvordan holder dild sig bedst?
 9. Hvor kommer krydderurter fra?
 10. Kan citronmelisse overvintre?
 11. Er mynte en flerårig plante?
 12. Kan man fryse mynteblade ned?
 13. Hvordan skal man plukke mynte?
 14. Hvordan beskærer man krydderurter?
 15. Hvordan holder man liv i krydderurter?

Hvad er forskellen på krydderier og krydderurter?

Undtagelsen er krydderurter som fx rosmarin, salvie, laurbær, oregano, som opnår kraftige aromaer også i tørret tilstand. Krydderier er tørrede bær, frø, frugt, bark eller nødder, der oftest tilberedes i retten.

Er citronmelisse flerårig?

Citronmelisse kan godt tåle frost og anses for at være en flerårig krydderurt. Den overvintrer med størst succes, hvis du lader 2/3 dele blive stående. Efter den første nattefrost bør du skære planten ned til et par centimeters højde. Det hjælper den til at klare sig gennem vinteren.

Hvordan holdes mynte frisk?

Frisk mynte skal opbevares på køl i en lufttæt beholder eller i et glas med vand i køleskabsdøren og bruges i løbet af 3-4 dage. Du kan også tørre din mynte i ovnen, men den bedste langtidsopbevaring er at fryse mynte.

Hvornår skal krydderurter klippes ned?

Krydderurter skal klippes ned i juli. Det er vist den overordnede regel for at sikre at kunne høste krydderurter hele sommeren – og langt ud på efteråret. Det gælder dog ikke de 1årige krydderurter eller 2årige krydderurter, såsom persille, dild, koriander o.l. Her skal naturligvis først klippes, når høstes.

Hvad kan erstatte brøndkarse?

Brøndkarse kan erstattes med lignende stærke urter som sumpkarse, roset springklap, hyrdetaske og lægekokleare.

Hvilke krydderier passer til hvad?

Hvilke krydderurter passer sammen?
 • Estragon, purløg, kørvel og persille er en mild og fin blanding til kød- og grøntsagsretter. ...
 • Til fisk, salater og omeletter er purløg, sar og merian rigtig god. ...
 • Saucer af mejeriprodukter får ekstra liv med dild, estragon og purløg.

Hvordan opbevares krydderurter bedst?

Sådan opbevarer du hårde krydderurter
 1. Rul de “hårde” afklippede krydderurter ind i enten et fugtigt stykke køkkenrulle eller et let fugtigt stykke bomuldsstof.
 2. Rul køkkenfilm omkring de indpakkede krydderurter eller anbring dem i en plastikpose, der kan forsegles.
 3. Opbevar krydderurterne i køleskabet.

Hvordan holder dild sig bedst?

Dild i potte holder sig bedst køligt i køkkenvinduet. Læg frisk, afskåret dild i køleskabet. Husk, planten er sart, den skal kun have et par dråber vand, så den holder sig fugtig i køleskabet, den skal ikke skylles, så afkorter du holdbarheden.

Hvor kommer krydderurter fra?

Mange krydderurter blev transporteret på kamelryg langs Silkevejen fra Orienten til Europa. I løbet af årene efter 1900 gik brugen af krydderurter af mode. I stedet anvendte man pulveriserede, eksotiske krydderier.

Kan citronmelisse overvintre?

Citronmelisse. Duften & smagen af citron. Som navnet antyder båder dufter og smager citronmelisse af citron, og den er derfor god i kager, desserter og te. Det er også en af de krydderurter, der kan overvintre, og som allerede i løbet af marts sætter de første skud.

Er mynte en flerårig plante?

Mynter, f. eks. pebermynte, Mentha piperita, og grøn mynte, Mentha viridis, er flerårige hårdføre planter.

Kan man fryse mynteblade ned?

Kan mynte fryses? Frisk mynte kan også fryses ned i små poser. Mynten anvendes direkte fra fryseren, hvor den knuses og kommes i retten.

Hvordan skal man plukke mynte?

Om sommeren, skal du sørge for at plukke af din mynte og bruge den flittigt. Når efteråret og den tidlige vinter kommer snigende, vil mynten afblomstre. Hvis du klipper den ned på dette tidspunkt, vil der komme friske skud frem.

Hvordan beskærer man krydderurter?

- Når man klipper planten, skal den klippes lige over et bladpar, for så vil der komme nye skud derfra. På den måde bliver krydderurten stor og busket med tiden og får ikke det der lidt pillede aftryk, siger Anja Barfoed.

Hvordan holder man liv i krydderurter?

Krydderurterne klarer sig bedst i lys. Stil dem derfor helst i en vestvendt vindueskarm og vend dem jævnligt, så de bliver harmoniske i væksten. Krydderurter som basilikum, rosmarin og timian kræver meget sol. Stil krydderurterne i det køligste og lyseste vindue om vinteren – helst uden en radiator under.