Table of Contents:

 1. Hvad er hyperkolesterolæmi?
 2. Hvad skal mit kolesteroltal være?
 3. Hvad er det dårlige kolesterol?
 4. Hvad består kolesterol af?
 5. Hvordan diagnosticeres familiær hyperkolesterolæmi?
 6. Kan man mærke forhøjet kolesterol?
 7. Hvad skal jeg spise for at sænke mit kolesteroltal?
 8. Hvad må man ikke spise når man har for højt kolesteroltal?
 9. Hvordan regner man det totale kolesteroltal ud?
 10. Hvor findes kolesterol i kroppen?
 11. Hvilken risiko er der ved at have familiær hyperkolesterolæmi?
 12. Hvornår skal man i behandling for forhøjet kolesterol?
 13. Hvilken kost nedsætter kolesterol?
 14. Er havregryn godt for kolesterol?
 15. Hvilke grøntsager sænker kolesterol?

Hvad er hyperkolesterolæmi?

Hvis man har for højt kolesterol, har man høje værdier af fedtstoffer i blodet. Begrebet dyslipidæmi bruges, når fedtstofferne kolesterol og/eller triglycerider er forhøjet, eller når sammensætningen af de forskellige typer af kolesterol er uhensigtsmæssig.

Hvad skal mit kolesteroltal være?

Hos raske voksne anbefales generelt et kolesteroltal under 5-6. Desuden bør LDL være under 3, triglycerid under 2 og HDL over 1.

Hvad er det dårlige kolesterol?

LDL er det dårlige kolesterol, da indholdet af fedt er højt. LDL kolesterol kan aflejre sig i blodkarrenes vægge og resultere i åreforkalkning. LDL kolesterol er nødvendigt at have i kroppen, men det er vigtigt ikke at have et for høj indhold, da det kan lede til hjertekarsygdomme.

Hvad består kolesterol af?

Kolesteroltallet består af flere forskellige fedtstoffer, som findes i blodbanen. De vigtigste komponenter af kolesteroltallet er totalt kolesterol, LDL-kolesterol (det dårlige), HDL-kolesterol (det gode) og triglycerider. Omkring 60-70 % af kolesterolet i blodet findes som LDL, mens omkring 25–35 % findes som HDL.

Hvordan diagnosticeres familiær hyperkolesterolæmi?

Familiær hyperkolesterolæmi (FH) Klinisk diagnostiske karakteristika er: LDL > 5 mmol/l (> 4 mmol/l ved < 16 år) og mindst et af følgende kriterier er opfyldt: Patienten eller førsteledsslægtning har senexantomer (= sikker FH)

Kan man mærke forhøjet kolesterol?

Eksperterne: Du kan ikke mærke, hvis du har for meget kolesterol i blodet, men følgerne kan mærkes i form af alvorlig hjertekarsygdom. Kolesterol hører til kroppens naturlige fedtstoffer og er vigtige byggesten for vores celler og hormoner. Kroppen danner selv kolesterol, og vi får det også via kosten.

Hvad skal jeg spise for at sænke mit kolesteroltal?

Kosten skal sammensættes af fisk, fuldkorn, nødder, mandler, bælgfrugter samt frugt og grønt, som tilsammen med planterigets fedtstoffer er basis i den hjertesunde kost. Motion sænker kun det samlede kolesteroltal lidt, men hæver det gode kolesterol (HDL) i blodet.

Hvad må man ikke spise når man har for højt kolesteroltal?

Kost Følg de generelle kostråd og spis sundt og varieret. Begræns dit sukkerindtag – også flydende sukker i form af sodavand, saftevand og juice. Undgå mættet fedt. Spis mindre kød fra firbenede dyr og mere fisk – gerne fede fisk som laks, makrel og sild.

Hvordan regner man det totale kolesteroltal ud?

Beregninger (estimationer) er baseret på den såkaldte Friedewalds formel3: LDL-kolesterol = (Total kolesterol) minus (HDL-kolesterol) minus (0,45 x Triglycerid). Det sidste led i beregningen er et estimat af plasmakoncentrationen af kolesterol i VLDL.

Hvor findes kolesterol i kroppen?

Når vi selv danner kolesterol, sker det i leveren, hvorfra det føres med blodet rundt i kroppen. Vi har brug for kolesterol, fordi det indgår i en lang række af kroppens vigtige funktioner, herunder i dannelsen af cellemembraner, væv og hormoner.

Hvilken risiko er der ved at have familiær hyperkolesterolæmi?

· Personer med familiær hyperkolesterolæmi mærker ikke de har sygdommen, men de har en markant øget risiko for tidlig udvikling af hjerte-kar-sygdomme, såsom åreforkalkning og blodprop i hjertet. · Medicinsk kolesterolsænkende behandling med ”statiner” kan imidlertid nedsætte denne risiko.

Hvornår skal man i behandling for forhøjet kolesterol?

Du skal have medicin, hvis du har arveligt forhøjet kolesterol og/eller hjertekarsygdom. Du skal sandsynligvis have medicin, hvis du har diabetes eller alvorlige nyresygdomme. Forhøjet kolesterol kan skyldes andre sygdomme, som bør udredes først.

Hvilken kost nedsætter kolesterol?

Kosten skal sammensættes af fisk, fuldkorn, nødder, mandler, bælgfrugter samt frugt og grønt, som tilsammen med planterigets fedtstoffer er basis i den hjertesunde kost. Motion sænker kun det samlede kolesteroltal lidt, men hæver det gode kolesterol (HDL) i blodet.

Er havregryn godt for kolesterol?

De små gryn er rige på kostfibre af en helt særlig slags, der sænker både totalkolesterol og LDL-kolesterol (det lede kolesterol). Kostfibre fra havregryn har vist sig at kunne sænke kolesteroltallet.

Hvilke grøntsager sænker kolesterol?

Spis mere frugt og grønt
 • Spis 600 gram frugt og grønt dagligt.
 • Spis gerne frugt og grønt til alle dagens måltider, samt til mellemmåltider. ...
 • Vælg grøntsager i alle farver. ...
 • Spis 100 gram opblødte bælgfrugter dagligt, såsom kikærter, bønner og linser.
 • Lad bælgfrugter helt eller delvist erstatte kød i gryderetten.